Bondscoach Vanthourenhout: “Van der Poel het zo lastig mogelijk maken”
foto: Cor Vos
maandag 20 januari 2020 om 12:54

Bondscoach Vanthourenhout: “Van der Poel het zo lastig mogelijk maken”

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout deed vandaag zijn selecties voor het WK veldrijden in Dübendorf uit de doeken. Bij Sporza lichtte hij de samenstelling toe. “We kunnen net als vorig jaar zes medailles pakken.”

Voor de zevende en laatste plaats in de selectie bij de elite-mannen liet Vanthourenhout de keuze vallen op Quinten Hermans, die zich daarmee mag opmaken voor zijn derde WK op het hoogste niveau. Hij kreeg de voorkeur boven Gianni Vermeersch. “In Nommay zag ik een betere Quinten Hermans”, licht Vanthourenhout toe. “Hij had ook een zware stage afgewerkt met de wegploeg. Gianni moest bij wijze van spreken podium rijden in Nommay om aanspraak te kunnen maken.”

“Quinten rijdt een regelmatig seizoen, met uitschieters, die Gianni mist. Jammer, want het is een fijn iemand in de ploeg. Maar het verschil met andere jaren is: we zijn nu maar met zeven. Dat is weinig. Ooit waren we met acht of negen. Bij zeven worden de plaatsjes duur. Dat is nu ten koste gegaan van Gianni Vermeersch”, aldus Vanthourenhout.

Van Aert
Ook ruimde Vanthourenhout een plaatsje in voor Wout van Aert, die door zijn zware blessure uit de Tour de France pas drie keer het veld in kon duiken. “Zijn vormcurve gaat in een stijgende lijn”, zegt Vanthourenhout. “Ik verwacht een goede versie van Van Aert. Er zijn goede signalen gekomen vanop stage en hij heeft zelf voor zijn selectie gezorgd. Nu gaat de focus op het WK, waar hij een belangrijke pion is voor ons. Wout is ook belangrijk naast de fiets.”

De bondscoach noemt hem een leider. “Hij heeft zijn palmares, er wordt naar hem opgekeken. Als hij zijn mond opendoet luistert de rest. Hij zal er mee voor zorgen dat alles op een lijn geraakt.” Na zijn drie wereldtitels moest Van Aert het vorig jaar afleggen tegen Mathieu van der Poel, opnieuw de topfavoriet. Vanthourenhout: “De intentie om te winnen is er, altijd al geweest. We gaan er als blok alles aan doen om het hem zo lastig mogelijk te maken.”

Hoewel het WK veldrijden in Zwitserland plaatsvindt, kent het parcours weinig hoogteverschillen. “Je stelt je er iets anders bij voor, veel bergop en bergaf. Nu is het op een vliegveld met een paar kunstmatige hindernissen. Ik verwacht een snel parcours, zeker met wat de weersomstandigheden nu zijn. Maar misschien komt ons dat niet eens slecht uit. Dan is de natuurlijke selectie minder groot en kan er misschien tactisch gekoerst worden.”

Zes medailles
Vorig jaar keerde de Belgische ploeg met zes medailles naar huis. Bij de junior- en U23-mannen werden drie medailles behaald en Sanne Cant veroverde de wereldtitel bij de elite-vrouwen. Bij de elite-mannen pakten Wout van Aert en Toon Aerts zilver en brons. Vanthourenhout: “We hebben vertrouwen in Sanne Cant bij de vrouwen en we doen het goed bij de jeugd. Zes moet kunnen. Thibau Nys is een grote-kandidaat-wereldkampioen, maar ik ga toch van twee titels uit.”

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
20 januari 2020 13:15
Koersen om te hinderen in plaats van koersen om te winnen, zwaktebod. De Belgische selectie hoeft dit jaar in elk geval geen moeite te doen om een ander tot favoriet te bombarderen en zichzelf in de rol van underdog te wentelen, dat heeft Mathieu al voor ze geregeld. Jemig, ik hoop echt zó dat Van Kessel en Van der Haar ook een superdag hebben...
    20 januari 2020 17:14
    Waar lees jij "Koersen om te hinderen" ?
    21 januari 2020 09:07
    "We gaan er als blok alles aan doen om het hem zo lastig mogelijk te maken"

    Als een treintje achter VdP aanrijden gaat ze niet helpen. Hem om de beurt aanvallen heeft geen nut, niemand in de Belgische selectie heeft een zodanige versnelling in de benen om het hem moeilijk te maken. De enige mogelijkheid is om te trachten er met 4 of meer man voor te komen, er eentje te laten wegrijden en de rest als blok in te zetten om de weg te versperren. Op de BK hebben Vanthourenhout en Iserbyt hier al een aardige generale repetitie van laten zien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.