Boom verbaast zich over Cavendish

zaterdag 16 juni 2012 om 23:00

Lars Boom

foto: Dion Kerckhoffs

16:30 uur. La Gileppe – Lars Boom slaat een ferme machtskreet bij het passeren van de finishlijn. Hij is de beste in de koninginnenrit van de Ster ZLM Toer. Vijftien meter na de finish staat zijn vriendin te juichen achter de dranghekken. Haar gejoel wordt beantwoord met een handkus van de winnaar. Mark Cavendish kijkt toe. Vanaf de tweede rij, de wereldkampioen en leider in de wedstrijd finisht tegen ieders verwachting als tweede.

“Hier heb ik hard voor moeten rijden,” briest Boom. “Bij het opdraaien van de stuwdam demarreerde een man van Katusha. Ik kon eenvoudig volgen samen met Juan Antonio Flecha (Team Sky). Daarna zat ik goed uit de wind. Ik zette net iets eerder de sprint aan dan Cavendish, en niemand kon meer bij mij komen,” analyseert de Vlijmenaar.

“Ik wist dat de vorm goed was, maar het moet er toch maar uitkomen. Dit is een belangrijke week met het NK in aantocht. Vorige week zaterdag werd ik nog tweede in de Ronde van Zeeland Seaports. Daar verloor ik van een renner uit een continentaal team. (Reinardt Janse van Rensburg (MTN-Quebeka), red.). Al weet ik dat die jongen dit jaar veel gewonnen heeft.”

De tactiek van de ploeg was duidelijk betoogde Boom. De helpende krachten kregen de taak Boom en Dennis van Winden (zevende) te steunen. “Je weet dat hier het klassement gemaakt wordt. De ploeg heeft z’n werk gedaan. Heel de dag heb ik met goed vertrouwen gereden.”

De opmerkelijk goede prestatie van Cavendish verbaasde ook de dagwinnaar. Ondanks het heuvelige parcours – onder meer de La Redoute en vier keer de klim naar La Gileppe – overleefde The Cav in de voorste groep van dertien man. “Je verwacht hier geen snelle sprinters, maar je ziet dat hij klaar is voor de Tour de France. Hij is een kilo lichter en staat scherper dan ooit,” aldus een taxerende Boom.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.