Boonen: “Roubaix ligt me het beste”
foto: Sirotti
woensdag 6 april 2016 om 14:50

Boonen: “Roubaix ligt me het beste”

In de Scheldeprijs vanmiddag zal Tom Boonen zijn benen testen met het oog op aankomende zondag. Dan hoopt de 35-jarige Belg een vierde kei toe te voegen aan zijn prijzenkast, als winnaar van Parijs-Roubaix. “Vandaag neem ik niet te veel risico’s”, verklapt Boonen tegenover Het Nieuwsblad.

Alles op alles
Boonen won de Scheldeprijs nochtans twee keer, maar toen volgde de koers in schoten nog op de woensdag ná Parijs-Roubaix. “Daardoor kan je hier niet veel risico’s meer nemen”, legt Tornado Tom uit. “Daarom kwamen wij de laatste jaren ook altijd met een alternatieve sprinter naar hier, zoals vandaag met Marcel Kittel. We gaan er alles aan doen om hem goed te lanceren. Ik heb de nieuwe aankomst al op video bekeken, het zal wel een verbetering zijn. De vorm voor Parijs-Roubaix? Die is zo goed als maar kan. Ik maak sowieso kans, want zondag is de wedstrijd die me het best ligt. De conditie is ook goed en nog in stijgende lijn. Ik zet alles op alles.”

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
6 april 2016 14:53
Nee, zondag is voor vanmarcke.
6 april 2016 14:56
Tsja, dan toch weer de vraag (en met alle respect, voor ik uitgemaakt worden voor Boonen-basher): wát heeft Boonen op dit moment in z'n wapenarsenaal dat andere favorieten niet hebben? Uiteraard zegt hij zelf niets over zn winstkansen, hij vermeldt slechts dat PR hem het beste ligt. Maar:
zélfs een Cancellara lijkt me niet meer 1,2,3 in staat om hier iedereen met een splijtende solo weg te rijden, laat staan dat Tom dat zou kunnen. De enige optie die hij m.i. heeft om een kleine kans te maken is aankomen in een klein groepje. Mogelijk dat hij dan iets kan in de sprint. Die kans is er uiteraard wel, maar alleen na een vreselijk harde en zware koers. Ik vraag me dan wel meteen af: kan Boonen na wat er de afgelopen 2 jaar gebeurd is zélf sprint nog een sprint na een harde en zware koers aan?

Zou graag een tweestrijd zien tussen de 2 oude krijgers, maar ik vrees dat een jonge hond met het bot gaat lopen.
6 april 2016 14:57
In 2014 was Parijs Roubaix toch een van zijn eerste wedstrijden na blessure? Toen reed hij volgensmij in de aanval voor een ruime tijd. En daarna nog lang bijgebleven, dit jaar weer zou ik zeggen. In het bos demarreren!
6 april 2016 14:58
de nieuwe generatie kasseienvreters is opgestaan, en van de oudgedienden zie ik eigenlijk alleen Cancellara een kans maken. Tommeke heeft iets te veel ingeboet de laatste jaren.
6 april 2016 14:58
Correctie: hij kan een vijfde kassei winnen ;-)
6 april 2016 14:59
@Har77
Onderschatting misschien. Ik denk dat ze eerder Boonen een paar meter zullen geven dan een Sagan of Cancellara ;)
Maar goed, ik geef hem ook niet bijster veel kans. Er zijn teveel renners die momenteel sterker lijken te zijn dan Boonen.
6 april 2016 15:01
Quote:
wát heeft Boonen op dit moment in z’n wapenarsenaal dat andere favorieten niet hebben?

Een ploeg die met een man of vier bij de eerste tien over de laatste zware stroken kan komen. Wanneer het een koers wordt waarin op de stroken geen doorslaggevende verschillen gemaakt kunnen worden (zoals de laatste twee edities), dan kan hij van dat overtal profiteren zoals Terpstra dat twee jaar geleden deed. Ik denk alleen niet dat het zo'n editie gaat worden.
6 april 2016 15:02
Boonen is een overschatte renner die de laatste jaren niks meer presteert. Stop met hem de hemel in prijzen Jose de Kauwert.
6 april 2016 15:07
Als Terpstra Roubaix kan winnen, dan kan Boonen dat ook zeker nog.

Er zijn er maar twee die sneller zijn in een eventuele sprint; Sagan en Kristoff (die er denk ik sowieso niet bij zit). Démare is niet fit genoeg na zijn val, Degenkolb is er niet..

Boonen rijdt helemaal geen slecht voorjaar en is in Roubaix een stuk beter dan in Vlaanderen. Hij kan absoluut nog hard rijden, dat zag je met name in de E3 en in Wevelgem goed. De klimmetjes waren het probleem, en die zijn er gewoon niet zondag. Winnen is lastig, maar dat wordt het voor iedereen die geen Sagan of Cancellara is. Geen echte reden om Boonen lager in te schatten dan Terpstra, Stybar, Kristoff, Roelandts, Benoot, Hagen, Boom, en nog van die mannen.

Natuurlijk kunnen Terpstra, Stybar en met name Boom op dit moment nog harder over kasseien rijden. Maar Boonen heeft altijd zijn sprint nog, en het is wat mij betreft een loterij wie er dit jaar van Etixx het hoogste eindigt.

Oh, en respect voor Tornado Tom, die er gewoon vol voor blijft gaan, terwijl ie dichterbij de dood was in oktober 2015 dan bij meedoen voor winst in enige wielerwedstrijd!
6 april 2016 15:10
Boonen heeft de punch niet meer, wat dus betekent dat hij moet anticiperen, want hij zal Cancellara, Sagan en Vanmarcke niet kunnen volgen. Maar Boonen zullen ze niet laten wegrijden, dus anticiperen wordt moeilijk.
6 april 2016 15:16
Wat een reacties weer. "Boonen een overschatte renner" gewoon lachwekkend. Welke renner is dan niet overschat? Er zijn er namelijk niet veel die een palmares als het zijne kunnen voorleggen. Boonen in Roubaix is in principe altijd kanshebber. En in als er 1 koers is die hem ligt is het wel Roubaix. Zijn explosiviteit is hij dan misschien wat kwijt, zijn grote motor heeft hij nog steeds.
6 april 2016 15:17
Ach, gun het hem wel. Mooie renner die vel heeft gepresteerd maar inderdaad er komt langzaam een nieuwe generatie en in zijn ploeg zullen ze ook een duidelijke kopman moeten kiezen. Wel is Parijs Roubiax een koers die wel vaker door oudere renners is gewonnen. En sprinten op die baan in Roubaix is nog altijd een hele andere sprint dan je denkt.
6 april 2016 15:21
Hij zal moeten aanvallen en meegaan met een kopgroepje wil hij kans maken. Sagan zal weer uit zijn krammen schieten denk ik, laten we hopen.
6 april 2016 15:23
Boonen heeft in zijn arsenaal : ervaring tot je er kaal van wordt/een baard van krijgt, 4 keien op het nachtkastje en de fysieke bouw van een goddelijke dokkeraar. Voor mij is hij in deze koers een knappe outsider maar volslagen kansloos indien op de oerknal der giganten wachtend. Hij zal er VDB-stijl eerder in moeten vliegen, met voorsprong de carrefour oprijden en bidden dat hij er nog aanhangt wanneer ze eruit komen.

Er zij er 3 sowieso en misschien wel 10 die momenteel harder fietsen maar dit is Boonen he.
6 april 2016 15:47
Als het niet een Nederlander of Vanmarcke is die kan winnen dan mag het voor mij voor Boonen zijn!
6 april 2016 16:03
@LyndaLid: je moet misschien zelf het parcours eens gaan fietsen, dan zou je je iets genuanceerder uitdrukken ipv te zeggen 'die klimmetjes zijn er zondag niet'. De eerste 100 km van de Hel bevatten nog geen kasseien maar daarentegen wel een behoorlijk aantal hoogtemeters. Geen klimmetjes als een paterberg of Oude Kwaremont maar wel voldoende op en af om toch al wat in de kleren te gaan kruipen hoor. Sommige kasseistroken in de finale lopen ook lichtjes op btw.
6 april 2016 16:13
Boonen is niet overschat, zeg ik als Ollander. Hij zit enkel in de nadagen van een glorieuze carriere. VIER keer PR. Dat kan alleen de Vlaminck hem nazeggen.
6 april 2016 16:16
En misschien Cancellara straks ook.
6 april 2016 16:19
Quote:
@LyndaLid: je moet misschien zelf het parcours eens gaan fietsen, dan zou je je iets genuanceerder uitdrukken ipv te zeggen ‘die klimmetjes zijn er zondag niet’.


Ik moet er niet aan denken! :D

Maar je snapt toch wat ik bedoel? Het gaat om die explosiviteit die nodig is op de klimmetjes in Vlaanderen, die je hier veel minder nodig hebt. Het Carrefour is heel iets anders dan de Kwaremont of Paterberg, veel meer in Boonen zijn "straatje".
6 april 2016 16:47
Geloof wel dat Boonen er dicht bij zal zondag. Denk samen met Cancelara en Vanmarcke degene die het hardst over de kasseien kunnen rijden.
6 april 2016 17:23
Conclusie: Etixx gaat ook deze koers, ondanks een overtal in de finale, niet winnen.
6 april 2016 17:26
@voigt
Dat zijn dan ook hoogtemeters waar totaal niet op gekoerst wordt. Geen enkel probleem voor die mannen.
6 april 2016 17:45
Boonen is aan zijn pensioen toe.

Er zit geen passie meer in die jongen, beetje ala Gesink maar dan nog erger.
deze jongens zijn gesetteld, met vrouw, kindjes en poen.
6 april 2016 17:53
Toppie: Geen passie? Als de dokters zeggen dat je 6 maand lang onmogelijk zult kunnen fietsen, en je staat slechts 6 weken aan de kant, om te zorgen dat je zes maand later, in de Ronde Van Vlaanderen 15de wordt, is het minste wat je van Boonen kunt zeggen dat hij passie heeft voor wat hij doet. Zo'n palmares fiets je nooit, maar dan ook nooit bijeen als je het louter voor je loon doet. Boonen wordt op WF vaak beschimpt, maar zal binnen 20 jaar de erkenning krijgen die hij verdient. Een uniek talent, die een nog groter palmares zou hebben mocht er niet zo'n ander uniek talent af en toe in de weg rijden. Cancellara en Boonen hebben in 10 jaar tijd een erelijst bijeen gefietst waarin ze een met goud omringde bladzijde verdienen in de geschiedenis van de wielersport. Twee grootheden die het verdiend hebben om zo lang te fietsen als ze daar zelf zin in hebben. Als iedereen die "maar" vijftiende kan worden in de Ronde Van Vlaanderen, op pensioen moet gaan, blijven er nog maar 20 renners over. Leuke visie op de wielersport heb jij. Alsof wielrenners geen kinderen mogen hebben. Laat mij raden, Van Avermaet heeft plotsklaps ook geen passie meer voor de wielersport nu hij vader is. Boonen is een fenomeen, en dat zal hij altijd blijven.
6 april 2016 17:58
@toppie: dat hij geen passie meer heeft, vind ik toch wel kort door de bocht hoor. Als je op die leeftijd en met zo'n palamares nog besluit om keihard te werken om 6 maanden na een bijna doodsmak er terug te staan, dan kan ik daar allemaal maar heel veel respect voor hebben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.