Bradley Wiggins: “In mijn podcast hoef ik geen politiek correcte uitspraken te doen”

Bradley Wiggins: “In mijn podcast hoef ik geen politiek correcte uitspraken te doen”

foto: Cor Vos

dinsdag 30 april 2019 om 12:52
Interview

Wist jij dat Bradley Wiggins (39) een eigen podcast heeft? In The Bradley Wiggins Show geeft hij iedere week zijn mening over de wieleractualiteit. WielerFlits werd door producent Eurosport benaderd voor een interview. “Ik doe geen uitspraken om extra aandacht te trekken.”

Het lijken hoogtijdagen voor de podcast. In medialand lijkt het een unieke manier om dichterbij de lezer of kijker te komen. Ook in de wielerwereld is het een genre dat in populariteit lijkt toe te nemen. Zowel in aantal podcasts als de groeiende groep luisteraars.

Naast wielermedia, wielerploegen en wielerfans zijn er nu ook (oud-)profwielrenners met een eigen podcast. De show van Lance Armstrong is wellicht het bekendst, maar relatief nieuw in podcastland is Bradley Wiggins. De Tourwinnaar van 2012 is sinds maart iedere week te horen in The Bradley Wiggins Show, een podcast die hij sinds vorig jaar samen maakt met Eurosport.

Om het nieuwe seizoen onder de aandacht te brengen gaf Wiggins telefonische interviews aan een aantal media in Europa. Ook WielerFlits kreeg de kans om Wiggo te spreken over onder meer zijn podcast, Mathieu van der Poel, de Giro d’Italia en het verlies van zijn werelduurrecord.

Hallo meneer Wiggins.
“Hello my Dutch friend”

Laten we het eerst hebben over je podcast!
“Amsterdam! Die zitten nog in de Champions League.”

Haha, klopt.
“Dat is natuurlijk niet waarvoor je belt. Praat maar met mij over wielrennen.”

Laten we het eerst hebben over je podcast en hopelijk kunnen we het later nog over de Champions League praten. Hoeveel wielrennen kijk je op televisie om op de hoogte te blijven?
“Ik kijk naar de klassiekers, dat vind ik leuk. Vlaanderen, Roubaix, dat soort koersen. Ik kijk naar de Giro en Tour, maar de kleinere wedstrijden zoals de Ronde van Turkije en dat soort koersen sla ik over.”

Krijg je nog veel informatie vanuit het peloton?
“Ik volg het wielrennen niet echt. In mijn podcast praat ik over wat ik zie, niet over de details.”

Waarom volg je niet meer wedstrijden?
“Tegenwoordig heb ik andere zaken te doen en om eerlijk te zijn ontbreekt bij mij ook de interesse. Er is tegenwoordig zoveel wielrennen te zien wat het lastig maakt om alles bij te houden.”

Er zijn momenteel heel wat wielerpodcasts, waardoor het moeilijker is om op te vallen. Nodigt jou dat uit om opmerkelijke uitspraken te doen in de hoop viraal te gaan?
“Nee… Ik zeg alleen wat ik zie. Ik ga geen uitspraken doen in de hoop aandacht te trekken. Ik hou het oprecht en eerlijk gezegd weet ik niet of er veel wielerpodcasts zijn.”

Regelmatig worden uitspraken van je opgepikt door de media. Wat vind je daarvan?
“Het is wat het is. Mijn uitspraken worden wel eens opgepikt, maar ik weet niet waarom. Misschien heb ik interessantere zaken te melden dan de meeste mensen in de wielerwereld. Ik weet het niet.”

Is het nú makkelijker voor je om je mening te delen dan tijdens je wielercarrière?
“Absoluut! Ik kan nu net als iedereen naar een wielerkoers kijken en er mijn mening over geven. Ik hoef nu niet meer begeleid te worden of de politiek correcte uitspraken te doen om bijvoorbeeld de sponsoren tevreden te houden.”

Laten we het hebben over de Amstel Gold Race. Lance Armstrong noemde het “de beste koers die ik ooit gezien heb”. Ben jij het met hem eens?
“Ik heb het gezien, ja. Het was een fantastische koers, maar er zijn in het verleden wel meer koersen geweest die zo’n opwindend eind kenden. Als iemand anders had gewonnen, was het waarschijnlijk niet de beste wedstrijd ooit geweest, maar doordat Mathieu (van der Poel, red.) won, werd het voor velen de mooiste race ooit.”

Wat viel jou op aan zijn manier van rijden?
“Niets eigenlijk. Ik wist niet hoe ze hem zo dichtbij de finishlijn nog konden verslaan. Hij is exceptioneel goed. De manier waarop hij terugkeert in de Ronde van Vlaanderen, de manier waarop hij reed in de Brabantse Pijl… Hij is dé renner van het moment.”

Je hebt gezegd dat Dave Brailsford (teammanager Team Sky) hem moet contracteren.
*Wiggins onderbreekt* “Dat heb ik zo niet gezegd. Op de vraag wie Brailsford zou moeten contracteren heb ik ‘Van der Poel’ geantwoord. Ik heb hem niet opgedragen om hem bij het team te halen. Mij werd een hypothetische vraag gesteld; Van der Poel of Alaphilippe? Toen heb ik natuurlijk Mathieu gezegd. Hij is niet alleen het heden, maar ook de toekomst van deze sport.”

Van der Poel lijkt het naar zijn zin te hebben bij zijn huidige ploeg Corendon-Circus. Wat zouden WorldTeams hem naast geld moeten bieden om hem te overtuigen? Betere teamgenoten?
“Hij heeft geen betere ploegmaats nodig. Je ziet nu al dat hij wint zonder teamgenoten. Het enige wat hij nodig heeft is een goed programma en de vrijheid om te blijven koersen op de manier zoals hij nu doet. Hij lijkt plezier te hebben en dat moet zo blijven.”

Welk advies zou je Van der Poel willen geven?
“Ik weet het niet. Ik heb geen advies voor hem. Hij moet blijven doen wat hij nu doet. Ik zie de headlines al voor me: ‘Wiggo adviseert Van der Poel om dit of dat te doen’. Hij wordt al goed geadviseerd, hij heeft zijn vader achter hem staan. Hij moet vooral niet te veel druk opgelegd krijgen. Laat hem langzaam progressie boeken. Hij is nog steeds jong. Al denk ik dat hij uiteindelijk naar een WorldTour-team zal gaan, maar er is nog voldoende tijd.”

Laten we de tijd die we nog hebben gebruiken om het over de Giro d’Italia te hebben. Vanuit Nederlands perspectief wil ik het met je hebben over Tom Dumoulin. Begrijp jij zijn beslissing om in plaats van de Tour vol voor de Giro te gaan?
“Het heeft de Giro al eens gewonnen en vorig jaar werd hij tweede. Hij heeft veel meer kans om de Giro te winnen dan de Tour. Als Team Sky in de Tour net zo sterk is als vorig jaar zal het heel lastig zijn om ze te verslaan. Zeker als ze met vijf renners aan de slotklim beginnen van een lastige bergrit. Dumoulin heeft nog tijd genoeg om de Tour te winnen.”

Wie is jouw favoriet voor de eindzege in de Giro?
“Simon Yates. Na het winnen van de Vuelta zie ik hem graag de eindzege pakken in de Giro, maar het gaat een pittige strijd worden met zoveel goede renners aan de start. Primoz Roglic, Vincenzo Nibali en Tom (Dumoulin, red.) natuurlijk.”

foto: Cor Vos

De werelduurrecordpoging van Victor Campenaerts. Heb je gekeken?
“Ik heb niet gekeken…”

Hoe vernam je het nieuws?
“Dat was pas een paar dagen later. Ik was in Porto (Portugal, red.) voor de Champions League voetbalwedstrijd tussen FC Porto en Liverpool. Ik heb het dus allemaal gemist. Toen ik thuis was, kwam ik er pas achter dat hij mijn record had verbroken.”

Niet op dezelfde avond?
“Nee, ik ben niet actief op social media zoals Instagram en ik lees geen wielernieuws. Ik volg het niet…”

Hoewel Wiggins ontkent het gezien of gevolgd te hebben, heeft hij diezelfde avond nog Campenaerts via Twitter gefeliciteerd met zijn prestatie.

Was je niet nieuwsgierig? Jij was uiteindelijk de regerende recordhouder.
“Ik wist dat hij een poging ging wagen, dat het ergens in die periode ging gebeuren, maar de exacte datum kende ik niet. Ik volg het wielrennen niet meer, dus dan is er geen manier om er achter te komen wanneer het was. Snap je wat ik bedoel?”

Ik had verwacht dat vrienden of oud-collega’s je up to date hadden gehouden.
*Met sarcastische toon* “Ik heb geen vrienden of collega’s…”

Wat was je reactie toen je uiteindelijk vernam dat je het record had verloren?
“Het is goed voor de sport. Het toont dat de wielerwereld vooruitgaat. Ik ben blij voor Victor, hij is een goede coureur. Toen hij aan dit project begon, wist ik dat hij het ging halen.”

“Kunnen we het gesprek hier afronden?” Het gesprek wordt onderbroken. Uit de speaker klinkt een andere Britse stem. De tien minuten zitten erop. De Eurosport-medewerker naast Wiggins dankt ons voor het gesprek. “Volgens mij heb je mooi materiaal. Dank voor je tijd.” De telefoonverbinding wordt verbroken. Wiggins maakt zich op voor een volgend flitsinterview.

In de The Bradley Wiggins Show bespreekt Sir Bradley Wiggins samen met Eurosport-presentator Graham Willgoss en een wisselende gast het laatste wielernieuws. Iedere week verschijnt er een nieuwe aflevering van deze Engelstalige show. In Nederland maakt Eurosport de wielerpodcast Kop over kop.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.