Brandon McNulty zegeviert in GP Miguel Indurain na tweestrijd met Maxim Van Gils
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 30 maart 2024 om 17:12

Brandon McNulty zegeviert in GP Miguel Indurain na tweestrijd met Maxim Van Gils

Brandon McNulty heeft de 33ste editie van de GP Miguel Indurain op zijn naam geschreven. De Amerikaan bleek na een bijzonder spannende finale in een sprint te snel voor Maxim Van Gils. Oscar Onley mocht als derde man mee het podium op.

Twee dagen voor de start van de Ronde van het Baskenland, stond er voor sommige renners al een belangrijke generale op het programma, met de GP Miguel Indurain. In deze klimmerskoers, vernoemd naar vijfvoudig Tourwinnaar en wielerlegend Miguel Indurain – ging men op zoek naar een opvolger van Ion Izagirre. De Spanjaard van Cofidis stond aan de start om zijn titel te verdedigen, maar moest dan wel eerst zien af te rekenen met kleppers als Brandon McNulty, Isaac del Toro, Felix Gall en Maxim Van Gils.

Jetse Bol in vlucht van de dag
In de finale kregen deze renners twee lastige omlopen voorgeschoteld, met de Alto de Eraul (3,9 km aan 5,1%), Alto de Muru en Alto Ibarra als belangrijkste scheprechters, maar in de eerste koesuren ging de aandacht nog uit naar een kopgroep van zeven. Jetse Bol (Burgos-BH), Luis Leidert (Lidl-Trek Future Racing), Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi), Xabier Mikel Azparren (Q36.5), Javier Serrano (Team Polti-Kometa), José María García (Illes Balears Arabay Cycling) en Julius Johansen (Sabgal/Anicolor) waren de aanvallers van dienst.

Jetse Bol kleurde als vroege vluchter een deel van de wedstrijd – foto: Cor Vos

Deze kopgroep werd – met het verstrijken van de kilometers en de opeenstapeling van vermoeidheid – alsmaar verder uitgedund. Bol bleek de sterkste renner in de vroege vlucht en besloot er dan ook flink de pees op te leggen op de vele Baskische klimmetjes. De ene na de andere vluchtmakker van Bol moest overboord. Alleen Leidert, Juaristi en Johansen konden hun wagonnetje voor een langere periode aanhaken, al ging het niet van harte. In het peloton werd het tempo vooral bepaald door de mannen van Israel-Premier Tech, in dienst van Woods en Williams.

Favorieten komen in actie
UAE Emirates ging zich in de laatste veertig kilometer ook bemoeien met de achtervolging en dit bleek funest voor de overgebleven koplopers. Bol, Johansen en Juaristi werden nog voor het ingaan van de laatste dertig kilometer ingerekend, en dit bleek het sein voor andere renners om ten strijde te trekken. Nans Peters, Jefferson Alexander Cepeda, Andrea Bagioli, Jon Barrenetxea, Oscar Onley, Igor Arrieta, Pablo Castrillo, Stephen Williams en Paul Double wisten in regenachtige omstandigheden even vooruit te rijden.

Maar deze vlucht was geen lang leven beschoren en dus was het wachten op een volgende plottwist. In een zeer uitdagende en door de regen ook bijzonder verraderlijke finale kwamen de grote namen naar voren, waaronder ook Brandon McNulty. De Amerikaan van UAE Emirates zag in de laatste tien kilometer zijn moment gekomen en reed in zeer korte tijd een vijftiental seconden weg van de eerste achtervolgers. Zo was de vogel gevlogen, toch? De korte maar wel bijzonder steile Alto Ibarra kon eventueel nog wel wat roet in het eten gooien.

foto: Cor Vos

McNulty wint na Hitchcock-finale
Op deze klim bleek één renner nog in staat om naar McNulty te springen. Maxim Van Gils had nog een indrukwekkende versnelling in huis, loste zijn concurrenten en reed in een ruk naar de Amerikaan. Op de steilste stroken ging Van Gils zelfs op en over McNulty, die moeite had om aan te pikken en met wat achterstand over de top kwam. Hij bleek echter nog niet uitgeschakeld voor de overwinning, want in de natte en daarvoor gevaarlijke afdaling kwam hij toch weer op het wiel van Van Gils.

De Belg besloot daarop de benen stil te houden en al zijn energie (of wat daar nog van over was) te gebruiken voor de sprint, maar McNulty bleek na bijna vijf uur koers over de snelste benen te beschikken. De 25-jarige coureur ging als eerste aan en snelde toch ogenschijnlijk eenvoudig naar zijn vierde zege van 2024. Van Gils moest genoegen nemen met plek twee, Oscar Onley werd derde in de daguitslag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.