Breschel zegeviert in derde etappe Denemarken, Boom verliest leiding
foto: Sirotti, archief
donderdag 6 augustus 2015 om 17:01

Breschel zegeviert in derde etappe Denemarken, Boom verliest leiding

Matti Breschel (Tinkoff-Saxo) heeft een knappe zege geboekt in de derde etappe van de Ronde van Denemarken. Hij was de beste sprinter bergop in een moeilijke etappe, die Lars Boom de leiderstrui kostte. Dat kleinood is nu in handen van Lars Bak.

De heuvelachtige Deense rit kreeg al vroeg in de koers een kopgroep, die ook al relatief ver voor de finish werd opgeraapt. Jimmy Engoulvent (Europcar), Jacques Janse van Rensburg (MTN-Qhubeka), Patrick Clausen (Trefor), Martin Grøn (Riwal Platform) en Mike Terpstra (Roompot Oranje Peloton) kregen in eerste instantie aardig wat ruimte van het peloton, maar op ruim veertig kilometer van de streep was hun vlucht alweer gedaan.

Lars-Petter Nordhaug was er op dat moment al niet meer bij; hij kletste op 49 kilometer van de finish tegen het asfalt en greep naar zijn sleutelbeen. Ook betrokken in de val was Jakob Fuglsang, die weliswaar verder reed, maar duidelijk pijn had en een streep kon zetten door zijn klassementsambities.

Diens ploegmaat Lars Boom zat zodoende behoorlijk geïsoleerd in de groep met favorieten, die door de mannen van Tinkoff-Saxo flink uit elkaar getrokken werd. Na het inlopen van de kopgroep sprong Jay McCarthy namens die ploeg naar voren, samen met Kanstantin Sioutsou. Ze voegden zich bij Janse van Rensburg, waarna een spectaculaire val van de Wit-Rus het trio reduceerde tot een duo.

Bij de eerste doorkomst over de finish, die vooraf gegaan werd door een vinnige klim, was ook die kopgroep ingelopen. De klim trok de restanten van het peloton volledig uit elkaar en ook Lars Boom moest laten gaan. Naamgenoot Lars Bak bevond zich wel in de voorste groep en met diens achterstand van negen tellen op Boom was de nieuwe klassementsleider al vroeg bekend. De voorste groep hield het vooraan vol en werd bijzonder nerveus in de laatste lokale omloop.

De meest veelbelovende uitval kwam van Troels Vinther, maar hij werd achterhaald toen het opnieuw bergop ging. Alexander Kamp probeerde het ook nog even, maar uiteindelijk liep het toch uit op een sprintje tussen de voorste mannen. In dat sprintje beschikte Matti Breschel over de beste benen en kon hij een fraaie zege vieren. Lars Bak eindigde in de voorste groep en is de nieuwe leider.

flag-dk Post Danmark Rundt 2015 (2.HC)
Uitslag derde etappe: Velje – Velje (185 km)
1. flag-dk Matti Breschel (Tinkoff-Saxo) 4u36m35s
2. flag-dk Rasmus Guldhammer (Cult Energy) op 1s
3. flag-dk Alexander Kamp (ColoQuick) z.t.
4. flag-dk Lars Bak (Lotto-Soudal) z.t.
5. flag-it Marco Marcato (Wanty-Groupe Gobert) z.t.
6. flag-de Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka) op 6s
7. flag-at Patrick Konrad (Bora-Argon 18) op 9s
8. flag-dk Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) z.t.
9. flag-dk Troels Vinther (Cult Energy) op 41s
10. flag-au Jay McCarthy (Tinkoff-Saxo) op 52s

Volledige uitslag

Klassement na derde etappe
1. flag-dk Lars Bak (Lotto-Belisol) 13u52m07s
2. flag-it Marco Marcato (Wanty-Groupe Gobert) op 3s
3. flag-dk Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) op 12s
4. flag-dk Matti Breschel (Tinkoff-Saxo) op 33s
5. flag-dk Rasmus Guldhammer (Cult Energy) op 38s
6. flag-dk Alexander Kamp (ColoQuick) op 40s
7. flag-de Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka) op 49s
8. flag-at Patrick Konrad (Bora-Argon 18) op 52s
9. flag-dk Troels Vinther (Cult Energy) op 1m24s
10. flag-no Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) op 1m25s

Volledige klassement

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
6 augustus 2015 17:04
Mooi dat Breschel weer eens wint.
6 augustus 2015 17:30
Dit komt meer in de buurt van een Deens een-tweetje, in de overtreffende trap...
6 augustus 2015 17:51
Mooie zege voor Breschel, maar ook wederom weer een goede prestatie van Rasmus Guldhammer. Was toch een groot talent die het bij HTC helaas niet naar zijn zin had. Maar potentie heeft hij nog altijd en is nog niet te oud (26) om het wellicht opnieuw te proberen bij een WT-ploeg.

Fijn voor Boom dat hij zijn leiderstrui kwijt is trouwens.
6 augustus 2015 17:53
Mooi voor Matti idd! Was ooit een groot talent. Heeft nog een tijdje volstrekt anoniem bij Rabo rondgereden als ik me goed herinner. Hopelijk pakt hij de draad weer op.
6 augustus 2015 18:40
Ciolek op 6. Benieuwd of die ergens in de rest van het seizoen nog een keer verrast.
6 augustus 2015 18:55
Marc de Maar op 17 minuten. De beoogde en ervaren kopmannen van Roompot-Oranje peleton ( Hoogerland, De Maar en Michel Kreder)presteren echt waardeloos dit jaar en van de jongeren in het team mag je (nog) niet veel verwachten. Gelukkig hebben deze drie renners maar een contract van 1 jaar. Ik vrees dat het einde oefening voor ze is en ze volgend jaar bij de amateurs mogen rijden. Het is niet het eerste jaar dat ze slecht presteren.
6 augustus 2015 19:05
Ik heb Hoogerland altijd een overschatte renner gevonden, zelfs toen hij enige jaren geleden op zijn top was. Hij maakte de koers altijd wel erg aantrekkelijk, eerlijk is eerlijk. De Maar Deed het goed aan de andere kant van de Oceaan, maar Europe is toch wel andere koek. Niet voor niets bij Rabobank en Quickstep weg.
Heb alsnog vertrouwen in Roompot, vind het een leuke ploeg met goed initiatief maar het succes blijft nog uit... hoop ze volgend jaar wat meer te zien!
6 augustus 2015 19:07
@Flyellus42, klopt , wilt niet zeggen dat ze meteen bij de amateurs moeten gaan rijden.
Misschien gewoon in een andere rol, als meesterknecht en salaris wat inperken? Maar ze zijn niet meteen zo slecht dat ze bij de amateurs moeten gaan rijden haha.
6 augustus 2015 19:12
@fleyellus, De Maar stond nog wel op het podium van de Ronde van Luxemburg, voor wat het waard is. Vooral het presteren van Hoogerland is wel een drama natuurlijk, maar eigenlijk ook weer niet zo onverwacht want die zit sportief al jaren in een dip.
6 augustus 2015 20:40
Breschel komt op deze manier toch mooi terug na zijn aanrijding met een auto anderhalve maand geleden.
6 augustus 2015 22:01
Johhny is gewoon nooit hersteld van die vreselijke val. Nooit meer op dat niveau gekomen.
6 augustus 2015 23:40
@oscarito1908: bedoel je na de prikkeldraad?
Want het jaar erop eindigde hij tussen de toppers plots 5e in de Tirreno

Om te reageren moet je ingelogd zijn.