Brian van Goethem: “Vooral blij dat er in Nederland zo’n ploeg bij komt”
zondag 17 augustus 2014 om 09:16

Brian van Goethem: “Vooral blij dat er in Nederland zo’n ploeg bij komt”

De afgelopen week werd Brian van Goethem regelmatig genoemd als één van de aanwinsten van de nieuwe wielerploeg Roompot-Orange Cycling. Hoewel de 23-jarige renner wel al gesprekken heeft gevoerd met de leiding van de ploeg, heeft hij nog geen handtekening onder een contract gezet. Een toekomstige samenwerking ziet de Zeeuw echter wel positief in. WielerFits sprak met hem over een eventuele overgang.

“Nee, ik heb nog nergens getekend”, reageert de tijdritspecialist op de vraag of het contract al binnen is. “Er is een telefoontje geweest. Het ziet er positief uit, maar zonder handtekening weet je nog niets.” Ook geeft hij verder aan dat hij pas afgelopen woensdag voor het eerst benaderd is door de nieuwe ploeg van Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. “Telefonisch zijn er gesprekken gevoerd, die zullen uiteindelijk vervolgd worden en dan hoop ik eigenlijk op meer. Maar het is nog niet helemaal rond, dus ga je nog niet rond gaan springen en de champagne ontkurken.”

Zijn eerste reactie op het telefoontje van Roompot-Orange Cycling was in elk geval een tevreden reactie. “Er is interesse in je en daar mag je wel blij mee zijn. Maar ik ben vooral blij dat er in Nederland zo’n ploeg bij komt. Voor jongens als ik is er weinig plaats in een World Tour-team, daar moet je een beetje geluk mee hebben. Ik ben niet het supertalent en ben pas op vrij late leeftijd doorgegroeid. Een kans bij een World Tour-ploeg moet je dan maar zien te krijgen .”

Sinds 2013 is er geen Nederlandse ploeg actief op Procontinentaal niveau. Dat is een echt gemis, zo vindt Van Goethem. “Nu komt er een kans bij een Pro Continentale ploeg en het is mooi dat ze zoiets op poten zetten.” Bij de nieuwe formatie van initiatiefnemer Michael Zijlaard heeft Van Goethem voornamelijk contact gehad met oud-renner Michael Boogerd. Maar hij heeft nog niet gesproken over de rol die hij eventueel bij de ploeg gaat innemen. “Dat is voor hun ook nog allemaal koffiedik kijken. Zolang het niet rond is, zijn dat geen zaken waar je het over hebt. Je weet ook nog niet hoe de rest van de indeling van de ploeg gaat zijn.”

Inmiddels heeft de renner uit het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil al wat ervaring tussen de professionals. Zo reed hij onder meer de Ronde van Drenthe, de Volta Limburg Classic, de Prudential RideLondon Classic en deed hij de laatste twee jaar mee in de Ster ZLM Toer. “Het verschil zit hem vooral in het feit dat er een veel meer gecontroleerde manier van koersen is. Maar in Drenthe deed ik eigenlijk gewoon mee voor de overwinning. Dan merk je toch dat er tussen het niveau dat je hebt bereikt en het profniveau niet veel verschil zit. Ik weet ook dat het geen Ronde van Vlaanderen is of wedstrijden van dat kaliber. Maar de Ronde van Drenthe is ook een mooie wedstrijd en daar merk je dat je er tegen aanzit.”

De afgelopen twee jaar reed Van Goethem voor het Metec-TKH Continental Cycling Team. Daar had hij ook kunnen bijtekenen voor 2015. “Dat zou geen probleem zijn. Maar ik heb mezelf twee jaar de tijd gegeven om door te groeien na mijn studie die ik januari 2013 heb afgerond. Ik heb op amateurniveau met heel weinig training toch een goed niveau gehaald op klassiek gebied. En dan wil je kijken waar je uitkomt. Dat bleek een goede zet te zijn bij Metec. Ik heb vorig jaar een goed seizoen gedraaid. Dit jaar heb ik wat minder gewonnen, maar kwalitatief goede uitslagen gereden, ook tussen de profs.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.