Brice Feillu (34) hangt fiets aan de wilgen

maandag 30 september 2019 om 08:32
Brice Feillu (34) hangt fiets aan de wilgen

foto: Cor Vos

Brice Feillu neemt aan het einde van het seizoen afscheid van de wielersport. De 34-jarige renner reed liefst zevenmaal de Tour de France en koerste de afgelopen jaren in de kleuren van Arkéa Samsic. Winnen deed hij een keer in zijn carrière, in 2009 in de lastige Touretappe naar Andorra.

Nog vier wedstrijden rijdt Brice Feillu dit seizoen en dan zit zijn profcarrière erop. Dat kondigde de Fransman aan via zijn social media. Nog eenmaal rijdt hij in Italië de Giro dell’Emilia, de GP Bruno Beghelli en in zijn thuisland Parijs-Bourges en Parijs-Tours om dan na elf seizoenen bij de profs zijn fiets definitief aan de wilgen te hangen. Zijn carrière leidde hem via Agritubel, Vacansoleil, Leopard Trek en Saur-Sojasun uiteindelijk naar Arkéa Samsic, waar hij de laatste zes jaar reed.

“Gedurende elf jaar beleefde ik hoogte- en dieptepunten. Een bladzijde wordt omgeslagen om een nieuwe open te slaan”, laat Feillu weten via Twitter. “Deze sport bracht me weliswaar veel mooie dingen en speelde een belangrijke rol in mijn leven, maar is verre van onmisbaar. Andere prachtige dingen moeten nog komen. Ik ben blij met mijn carrière! Dank aan iedereen die me aanmoedigde en me steunde en ook aan iedereen die me steunt bij toekomstige projecten.”

foto: Cor Vos

Feillu beleefde zijn sportieve hoogtepunt tien jaar geleden, toen hij de zevende etappe van de Tour de France wist te winnen. In de etappe naar Andorra Arcalis maakte de Fransman deel uit van de vroege vlucht, die ruim een kwartier voorsprong pakte. Op de slotklim die de renners naar 2240 meter hoogte bracht, reed de toen nog jonge renner weg bij zijn medevluchters om dan zijn inspanning vol te houden tot aan de finish. Bovendien pakte hij als bonus ook nog de bolletjestrui.

Ook broer Romain stopt
Feillu’s een jaar oudere broer Romain liet aan het begin van het seizoen al weten aan zijn laatste seizoen bezig te zijn. Tijdens de presentatie van St Michel-Auber93 zei hij: “Ik voel me minder sterk dan voorheen en ik merk dat ik minder risico’s neem in de sprint. Het is tijd om te stoppen.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.