Brice Feillu wint op Arcalis (+beeld)
vrijdag 10 juli 2009 om 17:30

Brice Feillu wint op Arcalis (+beeld)

De jonge Fransman Brice Feillu heeft de zevende etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Agritubel kwam als eerste boven op de Arcalis nadat hij zich op de slotklim los had gemaakt van zijn medevluchters. Rinaldo Nocentini neemt het geel over van Fabian Cancellara.

De eerste drie die vandaag serieus los van het peloton kwamen, waren Egoi Martinez (Euskaltel), Christophe Riblon (Ag2r) en José Ivan Gutierrez (Caisse d’Epargne). In het heerlijke fietsweer maakte zich daarna een groep van meer dan 20 renners los van het peloton, met daarin onder meer Laurens ten Dam en Oscár Freire.

Uit deze groep lukte het Rinaldo Nocentini (Ag2r) en Aleksandr Kuschynski (Liquigas), Christophe Kern (Cofidis), Jérôme Pineau (Quic-Step), Brice Feillu (Agritubel) en Johannes Fröhlinger (Milram) bij de drie koplopers aan te sluiten. Deze negen reden een kwartier aan voorsprong bij elkaar, maar aan de voet van de klim was dit nog maar zes en een halve minuut. Het peloton ging onder leiding van Astana namelijk stukken sneller over de licht stijgende aanloop heen.

Er waren vandaag weer wat valpartijen te rapporteren: Tom Boonen, Mark Cavendish, Levi Leipheimer en Bernhard Eisel gingen neer maar konden ook hun weg weer vervolgen. Vooraan was Kuschynski duidelijk de zwakste bergop en hij moest vroeg lossen. Na verschillende pogingen reed de jonge Brice Feillu, broer van de snelle Romain, wel succesvol weg. De neoprof hield dit vol tot de finish en pakte als bonus ook nog eens de bergtrui.

In het peloton was het de complete dag Astana voorop, zo ook in de klim. Cancellara hield niet lang vol, Menchov deed dit wel. Opvallende eerste aanvaller was Cadel Evans, die opgevolgd werd door ploegmaat Jurgen van den Broeck. Toen hij achterom keek kwam Alberto Contador voorbij gestoomd, en ondanks het werk van Fränk Schleck kwam het pelotonnetje niet meer terug.

Uiteindelijk was Aleksandr Kuschynski de enige uit de kopgroep die door het peloton werd bijgehaald, en daardoor werd Rinaldo Nocentini de nieuwe leider in het klassement.

Etappe 7: Barcelona – Andorra Arcalis (224km)
1. Brice Feillu (Frankrijk/Agritubel) in 6u11m31s
2. Christophe Kern (Frankrijk/Cofidis) op 5s
3. Johannes Fröhlinger (Oostenrijk/Milram) op 25s
4. Rinaldo Nocentini (Ag2r/Italië) op 26s
5. Egoi Martinez (Spanje/Euskaltel) op 45s
6. Christophe Riblon (Frankrijk/Ag2r) op 1m05s
7. Jérôme Pineau (Frankrijk/Quick-Step) op 2m32s
8. José Ivan Gutierrez (Spanje/Caisse d’Epargne) op 3m14s
9. Alberto Contador (Spanje/Astana) op 3m26s
10. Cadel Evans (Australië/Silence-Lotto) op 3m47s

Algemeen klassement
1. Rinaldo Nocentini (Italië/Ag2r) in 25u44m32s
2. Alberto Contador (Spanje/Astana) op 6s
3. Lance Armstrong (Verenigde Staten/Astana) op 8s
4. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/Astana) op 39s
5. Bradley Wiggins (Verenigde Staten/Garmin) op 46s
6. Andreas Klöden (Duitsland/Astana) op 54s
7. Tony Martin (Duitsland/Columbia) op 1 minuut
8. Christian Vande Velde (Verenigde Staten/Garmin) op 1m24s
9. Andy Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) op 1m49s
10. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas) op 1m54s

Volledige uitslag en klassementen

Laatste kilometers

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.