Brieuc Rolland is Dockx en Morgado de baas in koninginnenrit Vredeskoers
Ter illustratie - foto: Cor Vos
zaterdag 1 juni 2024 om 14:48

Brieuc Rolland is Dockx en Morgado de baas in koninginnenrit Vredeskoers

De koninginnenrit van de Vredeskoers U23 is op naam gekomen van Brieuc Rolland. De Fransman toonde zich de sterkste op de slotklim naar Dlouhé stráně. Hij verwees Aaron Dockx en António Morgado naar de plaatsen twee en drie. Wouter Toussaint werd vierde, Darren van Bekkum zesde. Rolland nam ook de leiderstrui over van Morten Aalling Nørtoft.

De derde etappe van de Vredeskoers was met zijn 99,7 kilometer niet lang, maar toch was het de onbetwiste koninginnenrit van de ronde. De finale was namelijk zeer zwaar. De laatste tien kilometer gingen aan een kleine acht procent omhoog, richting het 1354 meter hoge stuwmeer Dlouhé stráně. Hier zouden ongetwijfeld serieuze verschillen ontstaan.

Lage Landen op avontuur 
De openingsfase van de derde rit in Tsjechië was een onstuimige. Een flink aantal renners had hun zinnen gezet op een dag in de aanval. Zo probeerden meerdere solisten of groepjes een gat te slaan, maar kwam de eerste twintig kilometer niemand echt weg. Toen was het de beurt aan Tim Rex. De Belg ging er in zijn eentje vandoor en wist wél weg te rijden. Niet lang daarna kwam er een tegenaanval uit het Nederlandse kamp.

Wessel Mouris ging op jacht naar de eenzame leider en wist de aansluiting te vinden. Het Nederlands-Belgische duo wist een kleine twee minuten te pakken op het peloton. In de achtergrond waren er nog enkele pogingen om ook de oversteek te maken, maar tevergeefs. Bij de passage van de tussensprint, na zo’n 40 kilometer koers, was het Wessel Mouris die de maximale score wist te pakken. Bergtruidrager Rex pikte dan weer de bergpunten mee op de twee beklimmingen voor de slotklim naar Dlouhé stráně.

Dlouhé stráně
Mouris en Rex begonnen met een dikke minuut voorsprong aan die laatste hindernis. Dat bleek lang niet genoeg om vooruit te blijven, want na enkele kilometer klimmen werden ze alweer ingerekend. Het tempo lag dus hoog in het peloton. Dat ervaarde ook Storm Ingebrigtsen, de nummer twee van het klassement. Hij moest halverwege de beklimming passen. Ondertussen koos Léo Bisiaux de aanval. De Fransman fietste tien seconden weg bij het al sterk uitgedunde peloton.

Uiteindelijk vormde zich achter Bisiaux een klein groepje, met daarbij onder meer topfavoriet António Morgado (Portugal), Brieuc Rolland (Frankrijk), Aaron Dockx (België) de Nederlanders Darren van Bekkum en Wout Toussaint. Het was uiteindelijk Rolland die over de beste benen bleek te beschikken. Nadat zijn landgenoot Bisiaux terugviel, knalde de Fransman naar de zege. Dockx finishte op één seconde als tweede, Morgado een tel later als derde. Toussaint (vierde) en Van Bekkum (zesde) finishten ook binnen de tien seconden.

64