Peter Kennaugh wint Cadel Evans Great Ocean Road Race, Pim Ligthart vierde
foto: ASO
zondag 31 januari 2016 om 05:25

Peter Kennaugh wint Cadel Evans Great Ocean Road Race, Pim Ligthart vierde

De tweede editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race is gewonnen door Peter Kennaugh. De Britse kampioen van Sky sprong weg op twaalf kilometer van de meet en hij zegevierde in Geelong solo. Zes seconden later finishte Leigh Howard (IAM Cycling) als tweede voor Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo). Pim Ligthart werd vierde.

Vroege vlucht met zes
De eerste wedstrijdhelft werd gekleurd door zes vluchters. Australiërs Patrick Lane (Avanti IsoWhey Sport) en Josh Berry (St. George NRS Cycling Team) gingen samen met de Amerikaan Adrian Hegyvari (UnitedHealthcare), de Nieuw-Zeelander Morgan Smith (Kenyan Riders Downunder), de Brit Kristian House (ONE) en de Italiaan Alessandro De Marchi (BMC) ten aanval.

Het zestal reed zich een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar. In het peloton werd de achtervolging geleid door Orica-GreenEDGE en Trek-Segafredo. Met nog meer dan 90 kilometer te gaan, moesten Berry en Hegyvari hun medevluchters laten gaan.

Challambra Crescent beslissend
In aankomstplaats Geelong was de voorsprong van de overige vier vroege vluchters nog twee minuten. Met nog zestig kilometer te gaan, volgden nog drie plaatselijke ronden, met telkens de beklimming van de Challambra Crescent. Rafael Valls (Lotto Soudal), Cameron Meyer (Dimension Data) en Salvatore Puccio (Sky) gingen in de tegenaanval en gingen op en over de vroege vluchters. Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong van het drietal twintig seconden op een achtervolgende groep van vijftig renners.

Op de derde en laatste beklimming van de Challambra Crescent plaatste Peter Kennaugh de beslissende demarrage. De Britse kampioen sprong weg uit het uitgedunde peloton. Net voor de top haalde hij Valls als laatste vluchter in en ging in de afdaling solo op weg naar de overwinning. In de achtervolgende groep van ongeveer dertig renners, probeerde Katusha de Brit nog in de halen. Maar zij kwamen uiteindelijk zes seconden tekort.

Pim Ligthart spurtte uiteindelijk naar de vierde plaats. Neoprof Floris Gerts (BMC) werd achttiende. Op de erelijst volgt de Britse kampioen Kennaugh Gianni Meersman op.

flag-au Cadel Evans Great Ocean Road Race 2016
Uitslag: Geelong – Geelong (174km)

1. flag-gb Peter Kennaugh (Sky) in 4u04m59s
2. flag-au Leigh Howard (IAM Cycling) op 6s
3. flag-it Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo) allen z.t.
4. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal)
5. flag-au Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE)
6. flag-au Nathan Haas (Dimension Data)
7. flag-ru Alexey Tsatevich (Katusha)
8. flag-gb Ben Swift (Sky)
9. flag-it Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo)
10. flag-nz Dion Smith (ONE)
Volledige uitslag

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
31 januari 2016 05:39
Kennaugh sterk hoor ging van behoorlijk ver en 4 man van Katusha kreeg er geen seconde vanaf.
31 januari 2016 09:44
Hele sterke koers van Kennaugh, Orica viel wel wat tegen.
31 januari 2016 09:48
Toch wel jammer, nu begin ik bij iedere overwinning van iemand te denken over een motortje.
31 januari 2016 10:14
Iemand een idee waarom Bennett op 12 minuten binnen kwam? En Henao ook op achterstand. Gevallen? Mechanisch defect? Ziek?
31 januari 2016 10:29
Mooie koers gezien met veel teams die wilden aanvallen. Straffe stoot van Kennaugh. Gelukkig wint Orica/Gerrans niet, wat reden die laf zeg. Op die laatste klim waar Katusha het tempo opvoerde waren ze er bijna bij en dan zie je in de buik van de groep Gerrans en Hayman geen reet uitvoeren.

Bennett had een ronde op het einde nog even op kop van het peloton gereden, dacht ik.
31 januari 2016 10:57
Pete Kennaugh rijdt al sinds hij prof is bijna het hele jaar in dienst van de Sky-ploeg, deze jongen kan echter veel meer. Dat heeft hij vandaag nog eens overduidelijk laten zien! Volgens mij zou het daarom heel goed zijn, als hij eens van ploeg wisselde. Bij ieder andere ploeg zou hij regelmatig tot de beschermde renners behoren. Wie weet, waartoe hij dan nog allemaal in staat is.
31 januari 2016 11:25
Let op Bonifazio dit jaar, die gaat hele mooie dingen laten zien! Iedereen heeft het alleen maar over Ewan en Gaviria, maar deze jongen is ook erg rap en kan heel erg goed bergjes over. San Remo, en ik denk ook Wevelgem.. Gevaarlijke gast. Nog niet voor winst wellicht, maar absoluut voor het podium.
31 januari 2016 12:19
@Arry1337 Mechanisch defect? Was zijn motortje misschien uitgevallen?

@LL No shit, dat weet iedereen.. Een type Bouhanni
31 januari 2016 13:24
Gerrans die weer lekker aanvallend rijdt zeg. Wat een geweldenaar! Heerlijk om die jongen bezig te zien!

@LL
Bonifazio is sowieso meer een zekerheid dan een Ewan voor MSR. Die eerste heeft al aangetoond zo'n koers aan te kunnen. Ewan allerminst.
31 januari 2016 14:41
Ewan, Gaviria, Bonifazio, Mareczko allemaal in de gaten houden, want de wisseling van de wacht komt eraan.

Benieuwd ook of een van de Fransen: Boudat, Sarreau, Manzin zich in het rijtje met toekomstige toppers kan gaan voegen dit jaar. Verder verwacht ik wat van Arndt, en heeft Page me voor het eerst echt verbaasd vandaag.

On-topic: Knappe prestatie van Kennaugh hier hoor, inderdaad een renner met veel meer kwaliteit dan zijn uitslagen vaak doen vermoeden. Zonde dat hij te weinig vrije rollen krijgt in zijn ploeg, maarja dan geldt voor alle ''knechten'' bij Sky.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.