Britse bondscoach: “Kansen Cavendish op Spelen worden steeds kleiner”

woensdag 4 december 2019 om 17:28
Britse bondscoach: “Kansen Cavendish op Spelen worden steeds kleiner”

foto: Cor Vos

Mark Cavendish staat voor een moeilijke opgave als het gaat om het bemachtigen van een plekje in de Britse olympische baanploeg. Voor de Britse bondscoach Iain Dyer staat de deur open, maar de sprinter wacht een enorme uitdaging.

Cavendish liet tweeënhalve maand geleden nog eens doorschemeren dat hij wel oren heeft naar de Olympische Spelen in Tokio. Tijdens de Spelen in Rio veroverde hij al eens zilver op het omnium, maar nu heeft hij zijn oog laten vallen op de koppelkoers. Deze discipline keert na twaalf jaar terug in het olympische programma en de Brit veroverde hier al drie wereldtitels op.

Enorme uitdaging
De plaatsjes voor de Spelen zijn echter duur. Bondscoach Iain Dyer vraagt zich dan ook af of de 34-jarige renner in staat is om voldoende kwalificatiepunten te verdienen en zich in de vijf man sterke ploeg weet te rijden. “Er komen meer renners in aanmerking”, vertelt Dyer aan BBC Sport. “De deur staat open, maar het is een enorme uitdaging om die kans te pakken.”

Ethan Hayter en Oliver Wood veroverden vorige maand zilver op de koppelkoers tijdens de Wereldbeker van Glasgow en waren tevens onderdeel van de Britse achtervolgingsploeg, die in Pruszków vice-wereldkampioen werd. Mogelijk wordt de veelzijdigheid van bijvoorbeeld Hayter en Wood een sta-in-de-weg voor Cavendish, die ‘slechts’ als specialist op de koppelkoers geldt.

Kwalificatiepunten
“Je wilt altijd vijf renners hebben die ook de ploegenachtervolging kunnen rijden. Dus met iemand erbij die alleen op de koppelkoers een specialist is en nergens anders inzetbaar is: dat is niet het perfecte scenario”, legt Dyer uit. “Als een van de andere renners dan uitvalt, heb je een probleem.” Ook moet Cavendish nog voldoende kwalificatiepunten pakken voor Tokio en daar is niet veel gelegenheid meer voor.

We zijn immers al halverwege de huidige wereldbekercyclus: deze maand staan Cambridge en Brisbane nog op het programma, in januari Milton. Daarna volgt nog het WK baan in Berlijn. “De kansen vliegen weg, waardoor het steeds moeilijker wordt”, zegt Dyer. “Je doet een koppelkoers niet alleen, dus hoewel er nog steeds een mogelijkheid is, worden de kansen steeds kleiner.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.