Britse Ffion James (20) mikt op profcarrière in het veld
foto: Photopress.be
maandag 10 december 2018 om 14:36

Britse Ffion James (20) mikt op profcarrière in het veld

Interview Het veldrijden in Groot-Brittannië blijft in de lift zitten. En er is meer dan Nikki Brammeier, Helen Wyman, Tom Pidcock, Evie Richards en Ben Tulett. Zo kwam het voorbije weekend een Britse U23-delegatie naar Essen en Overijse afgezakt. Met Ffion James (20) stellen we één van hen aan u voor. James – die uit een heuse wielerfamilie komt – reed in Overijse vijftig minuten rond met Alice Maria Arzuffi en Loes Sels.

Ffion James, de naam zegt u wellicht weinig. Misschien dat Rebecca of Becky James wel een belletje doet rinkelen. Rebecca is de zus van Ffion en een ex-baanrenster die op de Olympische Spelen in Rio zowel in de Sprint als in de Keirin de zilveren medaille behaalde. Vorig jaar beëindigde zij haar actieve carrière.

Liever in de modder dan op de piste
Ook zus Rachel en vader David hebben een meer dan succesvolle loopbaan in het baanwielrennen achter de rug. Maar zie, zus Ffion prefereert dus de modder boven de warmte van de baan. Meer zelfs, de laatstejaarsbelofte mikt vol op een profloopbaan als veldrijdster.

“Met voorsprong mijn favoriete wielerdiscipline”, vertelde ze gisteren aan WielerFlits. “Al behoed ik me voorlopig van overdaad. Ik studeer immers aan de Universiteit van Cambridge en ik wil absoluut eerst mijn diploma Natural Sciences, Biology & Chemistry behalen. Dat betekent dat je mij voorlopig nog niet veel buiten Groot-Brittannië aan het werk ziet. Maar in de toekomst hoop ik mij wel internationaal te tonen en een profcontract kan afdwingen. Met Helen Wyman en Nikki Brammeier als mijn grootste bronnen van inspiratie.”

WK in Bogense grote doel
Ffiona James werd gisteren fraai zesde in Overijse. De hele wedstrijd bleef ze in de buurt van Alice Maria Arzuffi en Loes Sels. Alleen in de sprint voor de vierde plaats moest de Welshe zich gewonnen geven. “Maar met die zesde plaats kan ik leven”, glunderde ze voorbij de finish. “Dit is mijn beste resultaat ooit buiten Groot-Brittannië. Al werd ik hier twee jaar geleden ook al een keertje zevende. Die omloop in Overijse is me blijkbaar op het lijf geschreven.”

James zakt binnen twee weken opnieuw af naar België voor de wereldbekermanche in Namen. “Daarna begin ik aan de voorbereiding richting het WK in Bogense, mijn grootste doel deze winter”, klinkt het ferm. “Ik voel dat ik opnieuw een stap vooruit heb gezet. Het zou mooi zijn als ik dat in Denemarken kan bekronen met een mooi resultaat.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.