Britse zege in Brussel-Opwijk, tweede plaats voor Zeno Moonen
Joshua Giddings - foto: Cor Vos
maandag 26 februari 2024 om 12:14

Britse zege in Brussel-Opwijk, tweede plaats voor Zeno Moonen

Joshua Giddings heeft zondag de 74ste editie van Brussel-Opwijk op zijn naam geschreven. De 20-jarige Brit, die uitkomt voor de opleidingsploeg van Lotto Dstny, bleek na een wedstrijd van ruim 162 kilometer in een sprint te snel voor Zeno Moonen en de Italiaan Andrea Raccagni Noviero.

In wielerminnend Vlaanderen ging de aandacht vooral uit naar Kuurne-Brussel-Kuurne, maar op zondag 25 februari stond ook de eerste manche van de U23 Road Series op het programma. Dit is een gezamenlijke beloftencompetitie van de Belgische Wielerbond KBWB en de Nederlandse KNWU. Brussel-Opwijk was voor een aantal Nederlandse conti-teams de start van het nieuwe seizoen.

In de openingsmanche van de U23 Road Series moesten de deelnemers 162,7 kilometer afleggen tussen Brussel en Opwijk, met onderweg enkele kasseistroken en de nodige wind. Voor de start was er nog een minuut stilte voor Tijl De Decker, die vorig jaar verongelukte op training. De betreurde Belg was in 2023 nog derde in Brussel-Opwijk.

Na een emotionele start trokken de renners zich in gang, en werd er gekoerst op weg naar Opwijk. Onderweg werd het kaf van het koren gescheiden en bleven de sterkste (klassieker)renners vooraan over. De koers zou uiteindelijk uitdraaien op een sprint met een man of vijftien. In de spurt toonde de Brit Giddings zich de snelste, al kwam Zeno Moonen – geen familie van – nog wel behoorlijk dicht.

Giddings wist zichzelf in de voetsporen te sprinten van onder meer Eddy Merckx, Fons De Wolf, Etienne De Wilde, Serge Baguet, Gert Steegmans, Florian Sénéchal en David Dekker. Deze renners staan ook op de erelijst van Brussel-Opwijk.

U23 Road Series

Brussel-Opwijk was de eerste manche in de U23 Road Series. De gezamenlijke beloftencompetitie bestaat dit jaar uit exact tien wedstrijden. De volgende koers is de Ronde van Limburg op zondag 3 maart. De GP Color Code Bassenge (29 september) is de tiende en afsluitende manche.

flag-be Brussel-Opwijk (25 februari)
flag-nl Ronde van Limburg (3 maart)
flag-nl Wim Hendriks Trofee (23 maart)
flag-nl Internationaal Beloftenweekend Terneuzen-Philippine (3-4 mei)
flag-nl Kersenronde Mierlo (9 mei)
flag-be Omloop Het Nieuwsblad (26 mei)
flag-nl Hel van Voerendaal (4 augustus)
flag-be Memorial Danny Jonckheere-Oudenburg (28 augustus)
flag-be Honnelles (6 september)
flag-be GP Color Code Bassenge (29 september)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.