CADF onderneemt geen verdere actie tegen Astana en Ferrari
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 5 februari 2020 om 12:46

CADF onderneemt geen verdere actie tegen Astana en Ferrari

Een opvallende ontwikkeling in de zaak rondom de omstreden dopingarts Michele Ferrari en de ploeg Astana. Anti-dopingorganisatie CADF heeft na goed overleg namelijk besloten om het geheime rapport niet naar de internationale wielerunie UCI te sturen. Er lijkt dan ook geen onderzoek te komen naar de vermeende relatie tussen de verschillende hoofdrolspelers.

Deense en Noorse media brachten zondagavond het nieuws naar buiten dat Fuglsang, zijn ploeggenoot Lutsenko en meerdere renners van Astana klant zouden zijn van dokter Ferrari, die voor het leven is geschorst vanwege bewezen dopingpraktijken. Dat zou blijken uit een geheim rapport van anti-dopingorganisatie CADF.

De hoofdrolspelers ontkennen stellig met elkaar samen te werken. “De Ferrari-beschuldigingen slaan nergens op. Het zijn echt absurde geruchten. Je gelooft toch niet dat Michele Ferrari ongemerkt de Ronde van Catalonië kan bezoeken?”, zo liet Alexander Vinokourov, de teammanager van Astana, gisteren nog weten.

Onderzoek naar het lek
Het CADF liet aanvankelijk niks van zich horen, maar vandaag komt de anti-dopingorganisatie met een statement naar buiten. De organisatie laat weten getipt te zijn over een mogelijke overtreding van de dopingregels. Het CADF schakelde vervolgens verschillende instanties in om de informatie te valideren, maar heeft besloten om het rapport niet naar de UCI te sturen.

Dit betekent dat de internationale wielerunie geen onderzoek zal beginnen naar de geopperde relatie tussen de ploeg Astana en de omstreden dopingarts Ferrarri. Het CADF betreurt dat het rapport is gelekt naar de pers en hoopt door middel van een onderzoek te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.