Tour 2018: Caleb Ewan ontbreekt in Tourselectie Mitchelton-Scott
foto: Sirotti
donderdag 21 juni 2018 om 12:00

Tour 2018: Caleb Ewan ontbreekt in Tourselectie Mitchelton-Scott

Mitchelton-Scott heeft zijn selectie voor de aankomende Tour de France op papier. Verrassend: Caleb Ewan is niet geselecteerd door de Australische formatie. Adam Yates – twee jaar geleden nog vierde in het eindklassement – is wél van de partij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het ontbreken van Ewan is opvallend. De Australische sprinter had zijn seizoen afgestemd op La Grande Boucle, waar hij hoopte de trilogie – een ritzege in alle drie de grote rondes – compleet te maken. Het thuislaten van Ewan is des te opvallender, omdat zijn ploeg hem in december de zekerheid gaf van een plaats in de Tourselectie.

“Als er één wedstrijd is waar je als jonge renner aan wilt meedoen, dan is dat de Tour. Ik denk dat ik er komend jaar klaar voor ben. Het is de vierde grote ronde waaraan ik ga beginnen en na ritzeges in de Giro en de Vuelta is het mijn doel om ook in de Tour een rit proberen te winnen”, waren destijds de woorden van Ewan.

White: “Hebben enkele moeilijke beslissingen moeten nemen”
Op het digitale huis van Mitchelton-Scott gaat ploegleider Matt White niet in op het niet selecteren van Ewan. Wel heeft hij het over enkele moeilijke beslissingen die het team heeft moeten nemen. “We hebben twaalf renners die klaar zijn om de Tour te rijden, maar we geloven dat we het beste team hebben geselecteerd om onze doelen te verwezenlijken”, houdt hij zich op de vlakte.

Op de website laat het team weten dat het oorspronkelijke idee was om zowel rondom Yates als Ewan een team te bouwen, maar dat de keuze uiteindelijk is gevallen op het rijden van een klassement met de Britse klimmer.

Yates kan terugvallen op diverse ploeg 
De 25-jarige Yates kende een goede voorbereiding met een tweede plaats in het Critérium du Dauphiné, waarin hij ook de slotrit wist te winnen naar Saint-Gervais Mont Blanc. Yates krijgt bergop assistentie van Mikel Nieve, die in de Giro d’Italia nog nadrukkelijk op kop reed voor zijn broer Simon.

Voor de vlakke etappes en de ploegentijdrit zullen Jack Bauer, Luke Durbridge, Michael Hepburn, Mathew Hayman en Damien Howson een belangrijke rol moeten vervullen. De Australische ploeg kan in de lastigere ritten dan weer rekenen op Daryl Impey, die in het Critérium du Dauphiné nog naar een ritzege wist te snellen.

Selectie flag-au Mitchelton-Scott voor flag-fr Tour de France 2018
flag-nz Jack Bauer
flag-au Luke Durbridge
flag-au Mathew Hayman
flag-au Michael Hepburn
flag-au Damien Howson
flag-za Daryl Impey
flag-es Mikel Nieve
flag-gb Adam Yates

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
21 juni 2018 12:02
Geblesseerd? Uit vorm? Vreemde zaak iig
21 juni 2018 12:03
Overstap naar Lotto-Soudal dus beklonken? Opvallend.
21 juni 2018 12:03
Nog een reden voor Caleb om naar LTS te verhuizen.
21 juni 2018 12:03
Zeer opmerkelijk ondanks het sterke sprintveld deze Tour. Ook een definitieve bevestiging dat hij de ploeg zal verlaten lijkt me? Daarnaast krijgt Yates niet veel klimondersteuning mee, nu hebben ze goede jongens voor op het vlakke, maar niet echt een afmaker.
21 juni 2018 12:04
De enige reden die ik me kan indenken is inderdaad vanwege de transferperikelen. Het lijkt ook in het belang van de renners om pas vanaf 1 augustus met dergelijke zaken naar buiten te komen.
21 juni 2018 12:04
Niet erg gebalanceerde ploeg met de focus erg op de ploegentijdrit. Adam Yates heeft alleen Nieve en in mindere mate Howson als de weg omhoog loopt. Dan had Simon het beter met Nieve, Haig, Kreuziger en Chaves.

Bovendien, als je toch 5 man voor het vlakke nee hebt, waarom dan niet een echte sprinter ipv Impey.

Conclusie: Ewan heeft al ergens anders getekend.
21 juni 2018 12:05
@ redactie, Yates die won op de top van de Mont Blanc? dit is 4810 meter hoog en er zijn geen wegen;)

Wel opvallend dat er in de giro met S.Yates bergop met Kreuziger Chaves en Haig en sterke ploeg stond dan deze tour selectie voor A.Yates
21 juni 2018 12:07
Vind dit ook een vreede selectie. Ze hebben een van de breedste kernen van de world tour maar hebben hier maar 1 kopman zonder veel alternatieven. Grote gok wat mij betreft...
21 juni 2018 12:08
Eens met de conclusies hierboven. In de giro stond er een sterkere ploeg.
21 juni 2018 12:08
Jammer, hoopte toch dat de volledige sprinttop aanwezig zou zijn in Frankrijk
21 juni 2018 12:08
Neem aan dat dit te maken heeft met het feit dat hij niet bij de ploeg gaat blijven. Al met al wel weinig ondersteuning bergop, waar dat in de Giro juist heel goed geregeld was heb je nu eigenlijk alleen Nieve
21 juni 2018 12:14
@japio

Quote:
De enige reden die ik me kan indenken is inderdaad vanwege de transferperikelen. Het lijkt ook in het belang van


Als Ewan niet wil tekenen en niet akkoord gaat met een nieuw contract dan laat je hem gewoon thuis, zo is het al jaren. Heeft weinig met naar buiten brengen te maken, Mitchelton-Scott heeft nog niets na buiten gebracht.( dacht ik )
21 juni 2018 12:14
Ewan was meerdere keren gevallen in Slovenië. Misschien te veel last van die valpartijen?...
21 juni 2018 12:16
Die had ik niet zien aankomen.
21 juni 2018 12:20
Veel steun heeft Simon niet gehad van Chaves,en dan zullen we maar zwijgen van zijn eigen prestaties,tijdens de laatste Giro-week.
21 juni 2018 12:20
Doet me een beetje denken aan de ploeg waarmee Cadel Evans de Tour won: bijna alleen maar sterke beren om de eerste week mee te overleven.
21 juni 2018 12:21
Dan zal hij zeker vertrekken Ja, ze zullen qua budget ook niet iedereen binnen kunnen houden daar. Benieuwd wat zijn trein doet, een Edmondson bijvoorbeeld.
21 juni 2018 12:22
Alle ballen dus op de giro gezet en nu met b-selectie (met uitzondering van Adam) naar de Tour. Toch eigenaardig te noemen.
21 juni 2018 12:27
Tja het is zo oud als de wielersport. Renners die naar een andere ploeg gaan en als soort wraakactie niet meegenomen worden naar de Tour. Best raar eigenlijk. Tenslotte rijdt Ewan wél nog voor deze ploeg en kan ook etappes winnen in de sprint.

Peter Post had daar vroeger ook wel een handje van. Zo liet hij om die reden Peter Winnen thuis in 1989 bijvoorbeeld. Kinderachtig.
21 juni 2018 12:27
@tendam: idd, de waarde van sterke knechten op het vlakke wordt vaak onderschat. Zeker een kasseienrit ga je met deze mannen toch net iets lekkerder in. En de TTT is sowieso essentieel voor een klassement, daar kan al meteen meer dan een minuut gepakt worden. Ze willen niet de fout maken de eerste week te onderschatten en op 5 minuten te staan voordat ze één berg gezien hebben.
21 juni 2018 12:27
Verrassend nieuws, was er van overtuigt dat hij de Tour zou rijden. Ik ben benieuwd wat White bedoeld met "we hebben het beste team geselecteerd om onze doelen te verwezenlijken” welke doelen?? geen sprintzege in ieder geval.
21 juni 2018 12:29
Wat is er toch met Chaves? Hier ook al niet erbij.
21 juni 2018 12:29
Snap het wel: om één etappe met Ewan te winnen moet de ploeg de hele eerste week op kop rijden. Beter inzetten op Yates en winst ploegentijdrit.
21 juni 2018 12:31
Met Impey hebben ze natuurlijk ook al een snelle jongen mee, al zie je die vaker van voren als een groep weg is in een wat lastigere aankomst en etappe.
Het blijft lastig als je maar 8 man mag selecteren, 1 kopman voor het klassement die ondersteuning nodig heeft en dan word het lastig om ook nog voor Ewan, toch een sprinter die al wat heeft laten zien voldoende ondersteuning te geven.
Impey is toch wat meer voor de wat lastigere aankomsten en daar zijn er eigenlijk maar 2 van in de Tour. Ewan kan op een goede dag Kittel, Groenewegen etc. verslaan in een typische vlakke sprint aankomst, Impey kan daar mee sprinten maar eindigt dan typisch op plaats 5-10.
Mathew Hayman wel mee, opvallend.
21 juni 2018 12:31
Pure kapitaalvernietiging om Ewan niet de Tour te laten rijden als dit komt door het tekenen bij een andere ploeg, en daarnaast ook nog eens zeer kinderachtig.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.