Caleb Ewan pakt vierde ritzege in Tour Down Under, eindzege Richie Porte
zondag 22 januari 2017 om 06:00

Caleb Ewan pakt vierde ritzege in Tour Down Under, eindzege Richie Porte

Caleb Ewan heeft de slotrit van de Santos Tour Down Under 2017 gewonnen. De renner van Orica-Scott was in de straten van Adelaide overduidelijk de snelste in de massasprint. Wereldkampioen Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) finishte als tweede voor Marko Kump (UAE Abu Dhabi). Richie Porte (BMC) verzekerde zich van zijn eerste eindzege.

Tussensprints bepalend
De eerste wedstrijdhelft werd gekleurd door Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors). Meer dan dertig seconden voorsprong kreeg het duo niet. Net voor de eerste tussensprint was hun liedje uitgezongen en pakte Jay McCarthy de tussensprint. Daardoor sprong de Australiër van Bora – Hansgrohe over zijn landgenoot Nathan Haas naar de derde plaats in het eindklassement.

Leider Porte en De Gendt hadden elk 32 punten in het bergklassement. De Belg verzekerde zich van de bergtrui door in de tiende ronde drie bergpunten te pakken op Montefiore Hill. In de tweede tussensprint sloeg witte trui Jhonatan Restrepo zijn slag. De Colombiaan van Katusha pakte drie bonificatieseconden en wipte zo over Sergio Luis Henao en Nathan Earle naar de tiende plaats in de eindklassering.

Bauer pakt strijdlust voor derde dag op een rij
Na twaalf van de twintig ronden lieten De Gendt en Restrepo zich afzakken, terwijl Jack Bauer, Ben O’Connor, Jaco Venter, François Bidard en Johannes Fröhlinger nog zeven ronden doorgingen. Net voor het ingaan van de slotronde werd Bauer als laatste ingerekend.

Orica-Scott bepaalde het tempo in de slotkilometers voor Ewan. In de massasprint stond er geen maat op de Australiër. Sagan en Kump strandden in het wiel van de 22-jarige Australiër. Danny van Poppel werd vierde.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
22 januari 2017 06:18
Wat een sprint weer van Ewan.

Deze etappe was verder verrassend leuk omdat er zoveel gebeurde om nog wat plaatsen te winnen in het klassement. Restrepo met de sterkste stoot denk ik om op te schuiven. Ook mooi voor De Gendt dat-ie de bergtrui alsnog pakt, ondanks dat hij werd ingelopen na zijn eerste aanval.
22 januari 2017 07:45
Zes dagen koers en maar twee ritwinnaars. Ewan duidelijk de sterkste sprinter, Porte veruit de beste klimmer. Benieuwd of ze die lijn ook verder in het seizoen weten door te trekken.
22 januari 2017 07:54
Alle andere wel erg makkelijk naar slachtbank
Zowel klimmers als sprinters
22 januari 2017 08:41
v Poppel goed, iedere sprintetappe in de top 4.
22 januari 2017 08:42
Nederland pakt al mooi even de nodige wt punten mee. Australie de 9 wk plekken alweer veilig gesteld door deze overmacht.
22 januari 2017 09:09
Toch ook wel grappig dat de enige niet wt ploeg aan de start het ploegenklassement pakt.
22 januari 2017 09:13
Wat een waardeloze ronde....volgende keer vooraf de uitslag invullen....saai, saai!
22 januari 2017 09:22
Zelden zulke voorspelbare uitslagen gezien. Wederom 6 maal Australië.
22 januari 2017 09:23
Nou, het open Australisch kampioenschap zit er ook weer op...
22 januari 2017 09:28
Lijkt me toch ook wel even de moeite waard om te noemen dat Gesink en Kelderman een top-10 notering scoren in het eindklassement. Die arme Chaves zoekt op de tweede plek ook tevergeefs naar zijn naam in het artikel.
22 januari 2017 09:31
@tvm

Inderdaad Australie boven deze ronde, maar dat is natuurlijk geen wonder. Die mannen zijn uiterst gemotiveerd in hun eigen land en hebben ideale omstandigheden (zomer) om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Dat Porte wint is na zijn 2e plaatsen van de afgelopen jaren niet heel verwonderlijk. Dat Ewan alle sprintetappes wint is wat mij betreft wel onverwacht. De kop is er weer af zullen we maar zeggen. Op naar het volgende Australische feestje op WT niveau in de Cadel Evans Race over een week.
22 januari 2017 09:36
@xistnc

Zeker mooi dat zowel Kelderman als Gesink goed uit de winter zijn gekomen en hier al meedoen in de top 10. Gesink heeft er volgens mij wel zin in, als je zijn strava ritten zo bekijkt. Verschillende keren ging hij na afloop van de rit op de fiets "naar huis" en haalde hij zo op de dag van Wilkunga hill bijna 220km op de teller. Komende week zien of Mollema in Argentinie ook kan laten zien dat hij een goede winter heeft gehad.
22 januari 2017 10:03
Toch gaat Ewan het dit jaar tegen de kanonnen in vorm niet redden (áls dit het beste is), gezien de kleine verschillen tegen de rest in een vormdal.
22 januari 2017 10:11
@pedalo
Heb jij de etappes gezien? Hoe kun je anders beoordelen of het saai was?

Qua parcours is dit gewoon een leuke ronde. Het is alleen behoorliijk in het voordeel van de Aussies, qua plek op de kalender. Nathan Haas of Jay McCarthy zijn natuurlijk eigenlijk niet van het niveau top-5 in een WT-koers.
22 januari 2017 10:21
Ongelofelijk saai
22 januari 2017 10:38
Ik vind het zeker een leuk rondje maar ik ben het wel eens met het feit dat het te erg in het voordeel is van de Aussies en daarom eigenlijk geen WT zou moeten zijn. Die 9 plekken op het WK heeft Australië nu al praktisch binnen.
22 januari 2017 12:23
Al die mensen die deze ronde enorm voorspelbaar vonden hebben zeker flink wat geldt verdient door in te zetten op de twee ritzeges en eindzege van Porte en de vier ritzeges van Ewan?
22 januari 2017 13:06
@HiV:

Waarom denk jij dat de mensen die het voorspelbaar en/of saai vinden gokken op wielerwedstrijden?
22 januari 2017 13:23
@ Kingstown:
beter om zijn hele naam te noemen dan deze afkorting lijkt me.
@ HoofdIsVrij:
ja, wat is de link in deze?
22 januari 2017 14:32
Als het zo voorspelbaar is (wat mensen schreeuwen), had je er je voordeel mee kunnen doen. Zo simpel is die opmerking. Daarnaast is het vooral een sneer naar het dagelijkse geklaag over deze ronde, terwijl waarschijnlijk niemand de ritten ziet.
22 januari 2017 14:55
@ Laatste Man:
dat zal niet meevallen als je uit principe niet gokt, ongeacht welke kans er is om te winnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.