Jasper Philipsen uitgeroepen tot winnaar in Tour Down Under na diskwalificatie Caleb Ewan
foto: Cor Vos
zaterdag 19 januari 2019 om 06:09

Jasper Philipsen uitgeroepen tot winnaar in Tour Down Under na diskwalificatie Caleb Ewan

De vijfde etappe in de Tour Down Under is na een ingreep van de wedstrijdjury toegewezen aan Jasper Philipsen. Caleb Ewan, die als eerste de finish passeerde werd gediskwalificeerd vanwege het uitdelen van een kopstoot in de laatste kilometer. Peter Sagan schuift op naar de tweede plaats, Danny van Poppel eindigt in de officiële uitslag als derde.

Al na twee kilometer koers ontstond er een eerste kopgroep. Eerst vertrokken Ayden Toovey en Jason Lea en zij kregen niet veel later gezelschap van Clément Chevrier. Zij wisten in korte tijd een maximale voorsprong van drieënhalve minuut te behalen. Met nog zo’n 135 kilometer te gaan begon het peloton al te versnellen. In mum van tijd werd het verschil teruggebracht tot minder dan een minuut. De grote groep hield het drietal vervolgens kilometerslang in de gaten door het verschil op een halve minuut te houden.

Vlak voor de eerste tussensprint van de rit vond de hergroepering plaats. De sprint, met bonificatieseconden, werd betwist door de klassementsrenners. Daryl Impey pakte de grootste buit, Patrick Bevin werd tweede en Francisco Ventoso passeerde als derde.

Nieuwe kopgroep
Met nog 74 kilometer te gaan opende Matthieu Ladagnous een solo. De Fransman kreeg kort daarna gezelschap van Toovey, die het opnieuw probeerde, maar hun vluchtpoging was geen lang leven beschoren. Het tweetal werd al na minder dan veertig kilometer teruggepakt.

Dat gebeurde door toedoen van de renners van Jumbo-Visma. Op 32 kilometer van de finish openden zij de finale door waaiers te trekken. De Nederlandse WorldTour-ploeg kreeg hulp van twee Sky-renners. Ze slaagden erin om het peloton op een groot lint te trekken, en zelfs in waaiers, maar iedereen wist weer terug te keren.

Team Sky deed tien kilometer later opnieuw een verwoede poging. Met nog 22 kilometer te gaan trokken zij het rennersveld uiteen. Echter na een scherpe bocht kwam de wind weer in de rug, waardoor het peloton weer ineen kroop.

Klassementsleider valt
Net voorbij het bord van de laatste tien kilometer werd het peloton opgeschrikt door een grote valpartij, waarbij klassementsleider Patrick Bevin betrokken was. De kopman van CCC had ondersteuning nodig van een teamgenoot om weer op zijn benen te kunnen staan. Toen hij eenmaal weer op de fiets zat, wist hij met hulp van de volgwagen nog op tijd terug te keren in het peloton en de rit uit te rijden. Na afloop werd hij medisch gecheckt, maar daarbij kwamen geen breuken aan het licht.

In de aanloop naar de massasprint, de weg liep ietsje naar beneden, werden snelheden van zeventig kilometer per uur gehaald. Deceuninck-Quick-Step verzorgde de lead-out in de laatste kilometers. Echter besloot Ewan om al vroeg zijn sprint in te zetten, waardoor hij het werk van Sabatini afkapte. De Australiër kreeg nog de meeste weerstand van Philipsen, maar ook de jonge Belg was net als Sagan niet opgewassen tegen de aerodynamische Australiër.

Echter, in de laatste hectometers had Ewan een kopstoot uitgedeeld, die hem duur werd aangerekend door de wedstrijdjury. De juryleden beslisten na afloop dat de nieuwe aanwinst van Lotto Soudal, tot zijn ontgoocheling, uit de uitslag zou worden geschrapt. Voor de 20-jarige Philipsen betekende dit zijn eerste WorldTour-zege. Hij hield gemengde gevoelens over aan zijn dagsucces. “Dat gevoel van écht winnen is er niet bij, maar winnen is winnen. De volgende opdracht is zelf de handen in de lucht gooien.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.