Calmejane soleert naar winst in La Drôme Classic
foto: ASO/P. Ballet (archief)
zondag 25 februari 2018 om 16:32

Calmejane soleert naar winst in La Drôme Classic

Lilian Calmejane heeft in Livron-Sur-Drôme zijn eerste seizoenszege geboekt. Hij was in de finale de sterkste van een kopgroep van drie. Jhonatan Narvaez finishte als tweede, voor zijn ploeggenoot Bob Jungels.

Na het startschot waren er verschillende renners die het peloton wilden verlaten. Een groepje met Daniel Teklehaimanot en Rémi Cavagna kreeg weinig vrijheid van het peloton. Cavagna besloot vervolgens met nog 200 kilometer te gaan alleen te vertrekken. Zijn medevluchters werden niet veel later door het peloton bijgehaald waarna er een nieuwe kopgroep ontstond. Grégory Habeaux, Jérémy Leveau, Robbert de Greef, Thomas Degand en Alexys Brunel kregen wel een vrijgeleide van het peloton.

De vluchters hadden al snel een voorsprong van een paar minuten te pakken en sloten niet veel later aan bij Cavagna. De zes koplopers reden naar een maximale voorsprong van vijf en een halve minuut. Brunel was meermaals de sterkste in de strijd om de bergpunten. In de achtergrond kwam het peloton onder leiding van AG2R La Mondiale echter dichterbij kruipen. Dit deed Cavagna en Brunel besluiten de andere vluchters achter zich te laten, die al gauw werden opgeslokt door het peloton.

AG2R maakt de koers
In het peloton besloot de ploeg van Romain Bardet een hoog tempo op te leggen. Het peloton spleet in tweeën en de twee groepen zouden elkaar pas bij de finish terugzien. Vuillermoz was de enige renner van AG2R die niet in het eerste peloton aanwezig was. Cavagna besloot vervolgens wederom aan een solo te beginnen, hij had al snel een voorsprong van 40 seconden op Brunel. Hij wist zijn voorgift op het peloton vervolgens zelfs uit te bouwen tot ruim twee minuten.

Op de Col de la Grand Limite stortte Cavagna echter helemaal in. Zijn voorsprong smolt als sneeuw voor de zon en hij werd nog voor de top ingerekend door het peloton. Jungels liet zich tegelijkertijd voor het eerst zien en greep de bergpunten. Op de volgende beklimming besloot Calmejane ten aanval te trekken, maar hij geraakte niet weg van het uitgedunde peloton. Een tweede aanvalspoging was meer succes beschoren. Narvaez en Jungels sloten iets later aan. De drie hadden snel een voorsprong van een halve minuut te pakken.

Calmejane twijfelt
Bardet lanceerde in de achtergrond een aanvalspoging, waarna Jonathan Hivert, Arthur Vichot en Davide Ballerini volgden. Calmejane begon vooraan minder werk te verrichten, maar het was te laat voor de achtervolgers om nog aan te sluiten. Door hard werk van Bob Jungels wisten ze de voorsprong zelfs nog te vergroten. De drie vluchters zouden op de laatste beklimming van de dag gaan strijden om de dagzege.

Één kilometer voor de finish schudde Calmejane aan de boom. Jungels moest gelijk lossen maar Narvaez kon korte tijd nog volgen. Hij moest ook voor de top van de beklimming de Fransman laten gaan. In de korte afzink die volgde wist Calmejane zijn voorsprong te behouden om vervolgens solo over de finish te komen.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
25 februari 2018 16:44
Die tactiek bij Quick Step blijft toch echt onbegrijpelijk vaak...
25 februari 2018 16:53
Slim het bordje leeggegeten van zijn twee medevluchters. Ik had ook niet verwacht dat Jungels er nog af zou gaan op dat laatste klimmetje.

Toch weer een paar goede jongeren gezien van QS. Toch knap hoe die Leverfre die renners weet te vinden.
25 februari 2018 17:11
Die is te goed geworden voor het franse circuit. Benieuwd welke ploeg deze vrijbuiter oppikt.
25 februari 2018 17:44
@samlambeej
Waarom zou hij weg willen? Rijdt (bijna) alle koersen die hij wilt rijden, en kan altijd kopman zijn.
25 februari 2018 18:18
@r525 Eerzucht en Internationale status
25 februari 2018 20:09
Niet iedereen vertrekt daarom. Kijk naar een Voeckler. Heeft een meer dan mooie carrière gehad bij deze ploeg.
25 februari 2018 22:02
Ja ok. Als Direct Energie hetzelfde programma als vorig jaar mag rijden met oa de Waalse klassiekers en de Tour is dat prima voor hem. Schijnt ook belasting technisch interessanter te zijn voor Fransen om bij een franse ploeg te blijven. Meeste van die franse provincialen hebben ook een laag aanpassingvermogen. Ligt eigelijk vooral aan mij dat ik hem vaker tusse de wereldtop wil zien in een iets minder lelijk tenue.
26 februari 2018 09:06
Volgensmij voelt hij zich prima thuis bij Direct Energie. Als hij naar pak hem beet Sky gaat zal je zo'n kunstjes niet veel meer zien. Hij voelt zich thuis bij Direct Energie, hij heeft zijn contract ook verlengd.. die gaat niet zomaar weg dus.
26 februari 2018 09:36
Wat is Samuel Dumoulin op eens in dit soort koersen aan t doen? Of heb ik gemist dat hij goed is in deze klimmetjes?
26 februari 2018 12:55
'soleert'... 2 seconden gans op het einde.
26 februari 2018 13:02
Wat zal piepkuiken Narvaez (nog net 20) gebaald hebben... pakt op een haar na z'n eerste voor QS. Maar t gaat vast niet lang duren ... wat een talent!

Ps @Hanaaf, Narvaez stond als junior al bij Levefere op de radar. Reed toen hele hoge uitslagen bij de Bakala Academy en ging daarna bij Klein Constantia rijden...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.