Camera’s op fietsen in Ronde van Vlaanderen

donderdag 2 april 2015 om 16:21
Camera’s op fietsen in Ronde van Vlaanderen

Foto: Marcel Koch

Giant-Alpecin is één van de ploegen die in de komende Ronde van Vlaanderen enkele fietsen van camera’s zal voorzien. Naast de voormalig Nederlandse formatie zullen ook renners van Cannondale-Garmin, Lampre-Merida, Lotto Soudal en Trek Factory Racing met cameraatjes rondrijden door Vlaanderen.

Giant-Alpecin (toen nog Giant-Shimano, red.) was ook al één van de eerste ploegen die camera’s op de fiets liet monteren om zodoende massasprints tijdens de Tour de France in beeld te brengen. Dat leverde destijds heel veel spectaculair beeldmateriaal op. Ook nu is de – sinds dit seizoen Duitse – formatie weer als één van de eerste teams betrokken bij een vernieuwend idee.

De moderne technologie wordt ingezet na een idee van Velon. Dit is een organisatie waarin elf teams uit de WorldTour zitten. De organisatie van Flanders Classics is blij met het initiatief: “Dit is de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen. We hebben altijd geprobeerd om het wielrennen dicht bij het publiek te brengen. Deze nieuwe technologie geeft ons daartoe die mogelijkheid. Eerder al waren we de eerste om on-board camera’s toe te laten in de wagens van de ploegleiders. Sinds 2011 levert dit mooie beelden op”, vertelt Gilbert Van Fraeyenhoven aan persbureau ANP.

Het is, anders dan tijdens de Tour, de bedoeling dat de beelden al tijdens de koers gebruikt worden voor het live-verslag op TV.

Dit artikel delen:

12 Reacties

123poetertjes 2 april 2015 om 16:49

Hobbel hobbel…

sven241 2 april 2015 om 17:06

Als het tijdens de cours wordt gebruikt, zal dat echt wel een mooie toegevoegde waarde zijn.

Mark 2 april 2015 om 17:10

Hopelijk ook camera's bij favoriete renners en niet alleen de knechten. Zou graag met Thomas, Degenkolb, Terpstra, Stybar, Sagan, Kristoff, Stannard, Vanmarcke, Paolini, etc. meekijken.

snoep de hond 2 april 2015 om 17:59

@Mark,
Van jou lijstje rijd alleen Degenkolb voor 1 van de hierboven genoemde ploegen. De andere namen zullen dus sowieso zonder camera rijden.

Het zou inderdaad mooi zijn als er ook een paar toppers met een camera rijden, zodat we nog beelden in de finale hebben. Het is daarvoor hopen op Degenkolb en Roelandts. Verder ben ik benieuwd hoe vaak en op welke momenten ze beelden van deze camera’s gaan laten zien.

FondriestTF3 2 april 2015 om 18:18

Ik verheug me nu al op de volgende Sufferfest. The Rookie en Nine Hammers waren met die on-boards al geweldig.

Mark Twain 2 april 2015 om 21:50

Hopelijk zijn de camera’s slootwaterproof..

pirazzi 2 april 2015 om 22:28

Die camera’s hebben een beperkt gewicht waarschijnlijk want fietsen worden toch gewogen voor de start?

snoep de hond 2 april 2015 om 22:50

@pirazzi,
Zover ik weet is er alleen een minimum gewicht (6,8kg) en geen maximum. De fietsen mogen dus zo zwaar zijn als de coureurs zelf willen. Alleen als die camera heel zwaar is dan willen de coureurs hem niet op hun fiets. Ze moeten het extra gewicht toch mee die klimmetjes op zeulen. Het gewicht zal dus inderdaad beperkt zijn.

Ik denk niet dat alle fietsen voor elke wedstrijd worden gewogen, maar mogelijk wel voor een belangrijke wedstrijd als deze. Daar ben ik echter niet zeker van.

F e r o x 2 april 2015 om 23:14

Artikel is spijtig genoeg fout. De camera’s kunnen niet live gebruikt worden. Het is net hetzelfde zoals vorig jaar tijden Tour de Suisse en enkele andere wedstrijden. Beelden worden na het eindigen van de wedstrijd gemonteerd en beschikbaar gesteld.

Jammer. Live beelden bijvoorbeeld vanaf een camera onderaan het zadel bij Sep Vanmarcke wanneer hij doortrekt op de Oude Kwaremont zou fantastisch zijn. Goed zicht op de inspanning die de concurrenten moeten leveren en of ze aan het kraken zijn (Sagen in wiel van Cancellara bv.).

Javier 2 april 2015 om 23:19

@Ferox

Waarom zou het artikel fout zijn? In de laatste alinea staat dat de beelden live tijdens de koers uitgezonden kunnen worden.

Mocht dit inderdaad niet kloppen, is het slechts een kwestie van tijd voordat dit wel ingevoerd wordt.

Javier 6 april 2015 om 13:12

Wat voor camera’s zouden er gebruikt zijn? Ik heb de beelden bekeken en ziet er toch erg goed uit, met prima geluid.

aapdedino 6 april 2015 om 14:11

Heb er tijdens het live-verslag van de koers niets van gezien. Ook geen ploegleiders. (via NOS)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair