Campenaerts schrijft geschiedenis met nieuw werelduurrecord

dinsdag 16 april 2019 om 19:00
Campenaerts schrijft geschiedenis met nieuw werelduurrecord

foto: Cor Vos

Victor Campenaerts heeft het geflikt! De renner van Lotto Soudal mag zich de nieuwe houder van het werelduurrecord noemen. De Belg reed op de wielerbaan van Aguascalientes naar een totale afstand van 55,089 kilometer. Campenaerts wist hiermee het (oude) record van Bradley Wiggins te verpulveren.

54,527 kilometer: dat was de magische afstand die Victor Campenaerts vandaag moest afleggen op de wielerbaan van Aguascalientes, Mexico. Als de renner van Lotto Soudal daarin slaagde, zou hij het werelduurrecord van Bradley Wiggins verbreken. Campenaerts begon om klokslag 18.00 uur Nederlands-Belgische tijd aan het zwaarste uur uit zijn carrière.

Victor Campenaerts vlak voor de start van zijn poging – foto: Cor Vos

Rustig begin
Campenaerts begon relatief rustig, maar de 27-jarige renner zat na vijf minuten al op het schema van Wiggins. Het bleek het begin van iets moois, want in de daaropvolgende minuten versnelde Campenaerts alleen maar. Zijn gemiddelde snelheid steeg na een kwartier zelfs naar bijna 55 km/h!

Versnellen, versnellen, versnellen…
Was de Belg op weg naar het uurrecord? Het leek erop, ook al omdat Campenaerts maar bleef uitlopen op het schema van Wiggins. De coureur van Lotto Soudal was na dik twintig kilometer liefst twaalf seconden sneller dan Wiggo. Een indrukwekkende prestatie, maar na goed 35 minuten kreeg zijn entourage oranje tijden door.

Dit betekende dat de Belg stagneerde ten opzichte van Wiggins. Hij draaide plots rondetijden van 16,3 seconden. Het bleek slechts een kortstondig dipje, aangezien hij na veertig minuten weer (lichtjes) versnelde. Campenaerts had inmiddels al meer dan honderd rondjes afgelegd. En dat aan een snelheid van 55 km/h.

Campenaerts kende een perfecte start – foto: Cor Vos

Met nog twintig minuten te gaan had Campenaerts al een marge opgebouwd van 22 seconden op Wiggins. Het kon bijna niet meer mis gaan, al begon hij na goed vijftig minuten wel wat te slingeren. De man uit Borgerhout begon serieus af te zien, maar gelukkig voor Campenaerts had hij inmiddels een geruststellende voorsprong opgebouwd.

Campenaerts slaagt in zijn missie 
De coureur bleef rondjes onder de 16,4 seconden rijden, waardoor hij bleef uitlopen op zijn Britse rivaal. Alleen pech kon hem nog van het werelduurrecord afhouden. Dat beseften ook zijn supporters, die plots begonnen te juichen. Dit gaf Campenaerts duidelijk vleugels, die op weg leek naar de magische grens van de 55 km/h.

Campenaerts wist in de slotrondjes nog een ultieme krachtsinspanning te leveren, waardoor hij de unieke grens van de 55 km/h wist te doorbreken.

Victor Campenaerts heeft geschiedenis geschreven – foto: Cor Vos

Oude werelduurrecord: 54,526 kilometer –  flag-gb Bradley Wiggins
Nieuwe werelduurrecord: 55,089 kilometer – flag-be Victor Campenaerts

Dit artikel delen:

1 Reactie

dubhead 16 april 2019 om 21:22

diepe buiging, tonnen respect

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.