Cancellara breekt record met vierde wereldtitel
donderdag 30 september 2010 om 09:21

Cancellara breekt record met vierde wereldtitel

Fabian Cancellara is voor de vierde keer in zijn carrière wereldkampioen tijdrijden geworden. De Zwitser vloog over het parcours en wordt met zijn zege recordhouder wat betreft het aantal gewonnen wereldkampioenschappen tijdrijden. Hij verpulverde de concurrentie en won voor de Brit David Millar en Duitser Tony Martin.

Met zijn vierde wereldtitel wordt Cancellara alleen recordhouder. Hij deelde voor vandaag dit record met de Australiër Michael Rogers. Die reed ‘Spartacus’, evenals de rest van de concurrentie, aan gruzelementen.

Waar Rogers de eerste tijd had neergezet als laatste van de derde groep starters, reed Koos Moerenhout plots naar de eerste tijd op het eerste tussenpunt, gelegen op de eerste van twee beklimmingen. Ook bij het tweede tussenpunt was hij tot dan toe het snelste.

Bij beide tussenpunten duurde dat echter niet lang. David Millar ging als een bezetene van start en knalde bij het eerste tussenpunt maarliefst 20 seconden van Moerenhout’s tijd af. De eerste richtlijn werd gezet. Vervolgens stelde Larsson teleur, maar doken de laatste drie starters tussen Moerenhout en Millar in. Cancellara(+7s) deed dat beter dan Martin(+9s) en Porte(+11s).

Een spannende strijd tussen Millar, Cancelara, Martin en Porte volgde. Daar leek echter al snel een einde aan te komen, toen de Duitser Martin net voor de doorkomst van de eerste ronde lek reed. Martin zat echter weer snel op de fiets, maar er werd al snel duidelijk dat hij niet meer mee zou doen om het goud.

Nadat Cancellara bij het tweede tussenpunt al een fractie(+0,87s) sneller was dan Millar, deed hij halverwege er al elf seconden vanaf. Toen vervolgens na de eerste klim het verschil was opgelopen naar 24 seconden, leek de titelstrijd al beslist.

In de afdaling van deze klim ging het echter bijna mis voor Cancellara. Hij stuurde een bocht iets te scherp in en moest corrigeren. Had hij dat niet gedaan dan was hij met een snelheid van 85 á 90 kilometer per uur in de dranghekken geknald.

Cancellara liet zich er niet door afleiden en walste rustige verder. Moerenhout kwam als eerste in de buurt van de tijd van Rogers. Aan de streep was Welbergenaar 16 seconden langzamer dan de renner van HTC-Columbia. Niet veel later kwam Millar, die onderweg Janez Brajkovic en Svein Tuft oppeuzelde, binnen. Hij deed maarliefst een minuut en 22 seconden sneller dan Rogers. Zijn voorsprong ten opzichte van Porte en Martin bleek echter te zijn geslonken. Martin had zich herpakt na zijn lekke band en finishte op negen seconden van de Schot.

Toen moesten alleen Porte en Cancellara nog binnenkomen. Ritchie Porte moest voor eigen publiek echter buigen voor Martin; de 25-jarige Saxo Bank-renner was op de streep 7 seconden langzamer als de Duitser. Niet veel later kwam de Zwitserse stoomtrein binnen en liet zien waarom hij de beste is op de tijdritfiets. Hij reed nummer twee Millar op meer dan een minuut en mag zich voor de vierde keer in zijn carrière wereldkampioen tijdrijden noemen.

Wereldkampioenschappen tijdrijden 2010
Elite: Geelong – Geelong over 45,8km

1. Fabian Cancellara (Zwitserland) in 58m09s (gemiddeld 47,306 km/h)
2. David Millar (Groot-Brittanië) +1m03s
3. Tony Martin (Duitsland) +1m12s
4. Ritchie Porte (Australië)+1m19s
5. Michael Rogers (Australië) +2m25s
6. Koos Moerenhout (Nederland) +2m41s
7. Luis Leon Sanchez (Spanje) +2m44s
8. David Zabriskie (Verenigde Staten) +2m51s
9. Maciej Bodnar (Polen) +3m01s
10. Gustav Erik Larsson +3m01s

Bekijk hier de volledige uitslag.

Lees ook:
Koos Moerenhout: “Opzet geslaagd”
Jos Van Emden: “Goede gevoel was er niet”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.