Cancellara: “Ik deed misschien te veel kopwerk”
Foto: Sirotti
maandag 28 maart 2016 om 09:41

Cancellara: “Ik deed misschien te veel kopwerk”

Fabian Cancellara miste zondag het podium in Gent-Wevelgem. “Als je met vier naar de meet gaat en dan vierde wordt, is dat niet leuk”, stelt Spartacus op de website van Trek-Segafredo. “Maar dat is koers. Ik had uiteindelijk niet de benen die ik normaal heb.” Volgens ploegleider Dirk Demol had hij “een beetje” last van krampen.

Cancellara was van te voren van plan om een schifting te maken op de Kemmelberg. “Ik wist dat daarna rugwind zou volgen”, verklaart hij. De Zwitser reed uiteindelijk op deze helling ook weg, samen met Peter Sagan en Sep Vanmarcke. “De enige fout die ik vervolgens maakte, is dat ik misschien te veel kopwerk deed, of gewoon een paar seconden meer dan de anderen.”

“Maar voor mij is het belangrijkste dat ik twee zware en intense koersdagen had”, vervolgt Cancellara. “Dit helpt me verder naar waar ik wil zijn komende week. Gent-Wevelgem is niet de Ronde van Vlaanderen, de E3 Harelbake ook niet, maar ze waren wel belangrijke testwedstrijden met oog op komende week. Milaan-San Remo was niet zo lastig als in andere jaren, en daarom had ik deze intense eendagswedstrijden nodig.”

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
28 maart 2016 09:48
Cancellara gaat ongetwijfeld goed zijn komende weken. Als hij last van krampen dan is hij blijkbaar nog aan het opbouwen. Was nog niet gewend aan een dergelijke inspanning.
28 maart 2016 09:55
Na Sagan de sterkste man in koers. Als die alleen wegrijdt zondag, zien we hem niet meer terug. Kopmannen gaan hem niet terughalen en Etixx is niet sterk genoeg.

Als ik geld over zou hebben, zou ik het voor komende zondag op hem zetten.
28 maart 2016 10:03
dat kan gebeuren als niet echt rijd om zelf te winnen maar om te beletten dat een bepaalt team zou winnen
28 maart 2016 10:17
@goat0547
Wat zei ik je gisteren? En jij noemde me arrogant om te zeggen dat het dom was van Cancellara om zoveel kopwerk te doen
28 maart 2016 10:20
Hehe Etixstep... Denk je dat echt? Hilarisch, ik wist niet dat het bestond.
28 maart 2016 10:23
Etixstep... als je bedoelt wat ik denk dat je bedoelt... geweldig, jij bent mijn paashaas van dit weekend! :)
28 maart 2016 10:30
Dus het was een trainingsritje
28 maart 2016 10:41
@etixstep

zijn de druiven zo zuur dat je miljoenenformatie niet meer dan een bijrol had?
28 maart 2016 10:55
@etixstep Als dat al zo zou zijn: vraag je eens af waarom al die andere ploegen tegen Etixx zouden rijden?
28 maart 2016 11:20
Cancellara is de topfavoriet. Hij is heel sterk, Strade Bianche gewonnen en in de E3 prijs reed hij een groot gat dicht nadat hij minuten had stilgestaan. In Gent Wevelgem kun je alleen op de Kemmel het verschil maken en dat deed hij maar de kemmel is geen kwaremont of paterberg

Wat mij opvalt bij Etix dat eigenlijk alleen Terpstra in vorm is. Boonen is niet meer de Boonen van weleer en Stybar is vrij wisselvallig. Ik zie ze af en toe rijden en dan denk ik goh rijden jullie voor de overwinning of rijden jullie om Boonen erbij te houden.
28 maart 2016 11:21
@Mooiemario

Stybar is zeker niet minder dan Terpstra, alleen Niki is degene die zonder te zeuren op kop gaat knallen.
28 maart 2016 11:28
Ik lees hier veel dat Terpstra alleen in vorm is, maar ik zie geen verschil met de andere Etixx-mannen hoor. Stybar is bergop volgens mij nog de sterkste en het was Boonen die op het einde van E3 er nog het meeste seconden af kon rijden, dus denk dat die onderlinge vormverschillen heel miniem zijn. Niemand zit duidelijk in topvorm.
28 maart 2016 11:53
Tja, Sagan deed minstens net zo veel en vermoedelijk meer kopwerk. Dus dat had het verschil niet gemaakt, Sagan was gewoon de sterkste en daarna Vanmarcke, en die Rus heeft gewoon goed geprofiteerd (die hoefde niet per se op kop).

Wat betreft Etixx, als het trio van Cancellara, Sagan en Vanmarcke, je hele team kapot rijdt op het vlakke, dan mis je simpelweg de kracht. Dan moet misschien ook een beetje het geluk hebben, dat een iets mindere renner dan dit trio meekon, denk aan Stybar en Trentin, dan hadden ze kunnen pokeren vooraan en kunnen zeggen "ik houd mijn benen stil, want we hebben Gaviria in de achtervolgende groep." Dit had hun kansen op een podiumresultaat natuurlijk vergroot.
28 maart 2016 11:58
Terpstra is inderdaad mi de sterkste binnen EQ, ( samen met Vakoc, maar die zit in de ander selectie), maar waarom zit hij zover bij het begin van de West-kemmel????
En ... Gavaria , die komt hier gewoon op onbekend terrein een tiende en een zesde plaats inpakken en was in MS even het noorden kwijt ('t k zit hier als 21-jarige tussen de wereldtop op 500m van de "meet", je zou van minder...), anders zit hij ook in de 10-tien
Dus Niki , je moet U dringend beter positioneren en dan kan het plaatje kloppen
28 maart 2016 12:04
O Wat gaat hij goed zijn zondag. Geen 3meter mag je hem geven of je ziet hem nooit meer terug. En misschien ook wel de enige die kan wegblijven op die lange brede banen met tegenwind richting Oudenaarde. Wat mij betreft de topfavoriet.
28 maart 2016 12:11
Wat is dat toch met die mensen die Terpstra de beste vinden?

Volgens mij hebben Stybar en Trentin al veel meer laten zien in vorm te zijn. De enige momenten waarop je Terpstra ziet is in de achtervolging, omdat ie op het vlakke het hardste kan rijden. Voor Roubaix zal het dus Boonen met Terpstra zijn, maar Stybar heeft al veel meer laten zien en was gisteren eigenlijk ook gewoon mee. Alle ballen op hem voor zondag, met eventueel Terpstra, Boonen of Trentin weer met een vroege aanval zoals vorig jaar en het jaar ervoor (toen Vandenbergh).
28 maart 2016 12:19
@Lyndalid,

bekijk eens waar Terpstra zit als hij de Kemmel aanvat. En bekijk waar hij aan het eind zit. Die heeft minstens even snel naar boven gereden als die eersten. Ik vraag me vooral af of het van niet willen is. Rommelt het niet behoorlijk achter de schermen bij Etixx?
28 maart 2016 12:24
@Lyndalid
Terpstra was een van de weinige renners die Sagan kon volgen toen die versnelde op het laatste stukje van de Oude Kwaremont in de E3.
28 maart 2016 12:31
Maar Stybar was de enige die gisteren kon volgen, alleen moest Van Avermaet een gaatje laten in de afdaling.

En dat Terpstra hard de Kemmel op reed... Tja, van achteruit. Als je echt goed bent dan zit je toch gewoon waar Sagan, Cancellara, Vanmarcke, Van Avermaet en Stybar zitten.

@ purito

Maar Terpstra is altijd goed op de Kwaremont. Over alle wedstrijden heeft Stybar, en zelfs Trentin, toch al meer getoond dat het dicht tegen de top aan zit? Stybar in de Strade, nét niet in de E3 en gisteren eigenlijk wel (of ook nét niet). Terpstra heeft nog nergens, behalve op de Kwaremont, erbij gezeten en maakt alleen indruk op vlakke wegen met achtervolgen. Waar ze overigens ook nergens dichterbij zijn gekomen..

Hij moet gewoon weer aanvallen zoals vorig jaar, dát is de manier. En Stybar kan eventueel de mannen proberen te volgen en zal er dicht bij zitten.
28 maart 2016 12:42
Quote:
Tja, van achteruit. Als je echt goed bent dan zit je toch gewoon waar Sagan, Cancellara, Vanmarcke, Van Avermaet en Stybar zitten.

Als je echt goed bent ben je niet afhankelijk van Van Avermaet. Beetje flauw natuurlijk..

Maar eerlijk gezegd maakt Stybar op mij helemaal geen hele goede indruk meer sinds Tirreno. Hij zit nu twee keer in verloren positie (over niet zitten waar je gisteren moest zitten gesproken) en mag vervolgens van geluk spreken dat andere toppers in dezelfde situatie terecht zijn gekomen en het nog rechtzetten. Vervolgens heeft hij twee keer net niet de benen om mee te komen met de beste in koers (daar moeten we dan op baseren dat hij de beste van zijn ploeg zou zijn), om vervolgens in de diepe finale van de wedstrijd een de minste indruk te geven in de achtervolging. Ik vind het allemaal niet zo'n positief beeld geven voor de komende koersen.
28 maart 2016 12:44
Terpstra is echt de beste van de ploeg.....Boonen zag je gisteren amper over nemen en Stybar is al sinds Stade Bianci niet goed....zit daar de laatste kilometers in het wiel en verliest nog....
28 maart 2016 12:51
@ vlek

In de E3 had ie toch gewoon pech..?

En hij zat gisteren waar je moest zitten, in het wiel van Van Avermaet. Op dat paadje is t mis gegaan, daar kan je er ook gewoon niet langs. Terpstra zit veel te ver, bij de Kemmelberg... Waarvan iedereen weet dat het daar gebeurt, dat spreekt voor mij niet voor zijn vorm. En ook in de achtervolging is ie in E3 en Wevelgem niet dichterbij gekomen. Ik wil Stybar niet perse verdedigen of ophemelen hoor trouwens, ze zijn allemaal net niet goed genoeg. Maar ik vind het zeer apart dat Terpstra steeds al beste benoemd wordt, en dat volgens mij niet heeft laten zien. En typisch (niet van jou en Purito uiteraard) dat Boonen daar dan weer de schuld van krijgt van sommigen.
28 maart 2016 12:55
Jongens jongens ik hoop dat mijn theorie waar is dat Terpstra veel knechtenwerk verricht op zo'n 95% zodat niemand rekening met hem gaat houden. En dan tijdens de Ronde ontbindt hij zijn duivels en wint hij zijn tweede klassieker.
Realistisch: niet goed genoeg net als zijn ploeggenoten. Geen schande overigens. Sagan blijft maar groeien en Cancellara is een beer.
28 maart 2016 13:14
Stybar lijkt me de beste van zijn ploeg. Mooi is dat gister Terpstra wel gewoon op kop ging, dat had ik hem eigenlijk zijn hele carriere nog niet zo vol zien doen. Vrijdag weigerde hij nog lange tijd en ging daarna ook duidelijk niet vol.
28 maart 2016 13:14
Quote:
In de E3 had ie toch gewoon pech..?

Klopt. Zonder de pech van Cancellara had hij niet meer vooraan gekomen.

Quote:
En hij zat gisteren waar je moest zitten, in het wiel van Van Avermaet.

In eerste instantie zit hij gewoon in de verkeerde waaier en mag hij van geluk spreken dat Vanmarcke net zo stom is geweest. Als het positioneren van Terpstra niet voor zijn vorm spreekt, dan dat van Stybar toch ook niet? Zoals het niet dichterbij komen van Terpstra in de achtervolging, misschien nog veel sterker geldt voor Stybar. Die laatste is aan het eind van de koers namelijk vrij vroeg helemaal nergens meer, wat niet bepaald voor zijn vorm spreekt.

Quote:
Maar ik vind het zeer apart dat Terpstra steeds al beste benoemd wordt, en dat volgens mij niet heeft laten zien.

Daar kan ik inkomen, maar hetzelfde kan gezegd worden over degene die Stybar als beste benoemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.