Cancellara wint voor derde keer Strade Bianche
foto: ANSA / PERI - CARCONI
zaterdag 5 maart 2016 om 15:40

Cancellara wint voor derde keer Strade Bianche

Fabian Cancellara heeft voor de derde keer in zijn carrière de Strade Bianche gewonnen. De Zwitser van Trek-Segafredo, die ook in 2008 en 2012 al de sterkste was, finishte op de Piazza del Campo in Siena vlak voor titelverdediger Zdenek Stybar. Gianluca Brambilla begon met voorsprong aan de slotkilometer, maar werd in het zicht van de haven overvleugeld en moest genoegen nemen met de derde plaats.

Ligthart in de aanval op ‘witte wegen’
Negen grindstroken met een totale lengte van bijna 53 kilometer kregen de renners in het Toscaanse landschap voorgeschoteld. Direct na de eerste sector ontstond een kopgroep van acht man. Pim Ligthart (Lotto Soudal) was de enige Nederlander in dat gezelschap, al had LottoNL-Jumbo met de Belg Tom van Asbroeck ook een mannetje mee.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Ccc Sprandi Polkowice; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Mrozek, Marcin; Van Asbroeck, Tom; Buonconvento;

Vlucht van de dag – foto: Sirotti

De koplopers pakten een voorsprong van bijna zes minuten, maar met de finale in aantocht maakten zij vooraan plaats voor een nieuwe groep: Maxime Monfort (Lotto Soudal), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step), Brent Bookwalter (BMC), Andrei Grivko (Astana) en Salvatore Puccio (Sky). Die laatste viel vooraan wegens materiaalpech weg.

Aanvalslustige Brambilla speelt hoofdrol
Bij het aanbreken van de laatste 25 kilometer (met nog drie grindstroken te gaan) bleef alleen Brambilla nog over, al was zijn voorsprong op een sterk verbrokkeld peloton bijna volledig verdampt. De Italiaan kreeg op de Colle Pinzuto het gezelschap van zijn kopman Zdenek Stybar, die zich op de onverharde strook samen met Peter Sagan (Tinkoff) en Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) los had weten te maken van de andere favorieten.

De vier begonnen met voorsprong aan de laatste ‘witte weg’ van de dag (La Tolfe op 14 kilometer van de streep), terwijl de achtervolging mede door goed ploegwerk van Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) nooit echt op gang kwam. Bij die achtervolgers was Robert Gesink inmiddels verdwenen, net als Astana-kopman Vincenzo Nibali en oud-winnaar Michal Kwiatkowski (Sky).

Cancellara troeft Stybar af
Ook Greg van Avermaet had de slag gemist en probeerde solo het gat te dichten, maar daar slaagde de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad niet in. Vooraan probeerde Etixx-Quick-Step het numerieke voordeel uit te buiten met een aanval van Brambilla. Hij leek zelfs op weg naar een verrassende overwinning, maar in de sterk oplopende slotkilometer ging het lichtje toch langzaam uit. Cancellara profiteerde en heeft nu drie van de tien edities gewonnen. Met Stybar en Brambilla mogen er twee renners van Etixx-Quick-Step het podium op, Sagan werd vierde.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Trek Factory Racing; 2016, Etixx - Quick Step; Cancellara, Fabian; Brambilla, Gianluca; Stybar, Zdenek; Siena;

Podium Strade Bianche 2016 – foto: Sirotti

flag-it Strade Bianche 2016 (1.HC)
Uitslag: Siena – Siena (176 km)
1. flag-ch Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) op 4u39m35s
2. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. flag-it Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) op 4s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) op 13s
5. flag-cz Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) op 34s
6. flag-be Greg van Avermaet (BMC) op 37s
7. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Ulisi) op 41s
8. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-no Lars Petter Nordhaug (Sky) z.t.
10. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 50s

22. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 2m26s
48. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal) op 16m02s
49. flag-nl Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) op 16m04s
Volledige uitslag

RIDE Magazine
104 Reacties
Sorteer op:
5 maart 2016 16:15
Cancellara _O_

Mooi dat hij het sterke Etixx blok omver weet te krijgen. Ik vond Etixx wel een beetje laf (of heet dat slim?) rijden. Dan heb je twee man in de kopgroep en laat je alsnog Sagan en Cacellara het tempo bepalen. Enfin, ze zullen wel lessen hebben getrokken uit de Omloop van vorige jaar.
5 maart 2016 16:19
Wat zijn we weer lekker aan het klagen over TLJ. Kijk eens goed naar de uitslag en dan kun je toch snel de conclusie trekken waarom ze niet voorin eindigen.

Cancellara, Sagan, Stybar, GvA en Benoot zijn allemaal toppers in de klassiekers en daar moet Gesink met zijn dunne klimmers benen tegenop botsen? Dan nog Vakoc in de vorm van zijn leven, Valverde (geen uitleg nodig, lijkt mij) en Brambilla die een topdag heeft. Wat verwachten jullie wel niet als TLJ met enkele klimmers hier aan de start verschijnt?
5 maart 2016 16:22
Vijf man van Etixx voor de eerste man van Lotto Jumbo (die niet slecht was maar ook niet goed genoeg). Het is oneerlijk verdeeld in de wereld.
5 maart 2016 16:26
Knap hoor, hoe Cancellara weer terug is op dit niveau. Mooie winnaar. Gelukkig niet wéér een zege voor EQS... dat mag wel wat minder van mij (die dominantie). Sagan ook in deze wedstrijd wederom present voorin.
De nattigheid onderweg is dus niet gekomen.

Gesink exact zoals ik op voorhand realistisch had verwacht: lang meekunnen op duurvermogen en eraf zodra de beslissende versnellingen komen. Dat is het inmiddels bekende beeld, al hoop ik dat hij in de komende wedstrijden wat beter is. En nog vele intervallen trainen richting de zomer. En ja, hij zat achterin toen het brak... nogal wiedes, want hij was al één van de minderen in die groep van dat moment.
5 maart 2016 16:29
Brambila vooruit sturen een foute tactiek? Waarom? Stybar kon het niet beter hebben dan met deze situatie.
5 maart 2016 16:31
Dit is gewoon het niveau van Gesink.
5 maart 2016 16:32
TLJ bashing...

Jullie verwachtingen zijn simpelweg gewoon te hoog tov TLJ. Hier winnen niet alleen de besten, maar ook nog eens de sterkste wielrenners. TLJ hier voorin verwachten getuigt van weinig realisme en (par)koers kennis.

On: mooie ontknoping met een terechte winnaar!
5 maart 2016 16:34
Ik vond het gezien de vele hoogte meters toch wat verrassend dat Cancellara deze prachtkoers wint. Gewoon met zo lomp hard trappen dat hij als eerste aankomt. Prachtig! En dus is de bijnaam van de koers 'de noordelijke klassieker in het zuiden' terecht. Voor wat betreft (nog) wat meer spektakel; Jammer dat de weersomstandigheden niet nog iets beroerder waren. (Zei ik op mijn comfortable stoeltje gezeten)
5 maart 2016 16:39
@vlek : zonder brambila rijdt stybar cancellara bergop uit het wiel en komt hij alleen boven, net als vorig jaar, nu rijdt der fabian op het steile stuk zijn tempo, terwijl stybar volgt. Als je wil winnen moet je je in je strategie focussen op de achillespees van je tegenstander, zeker als die cancellara heet, want de sprint afwachten dat is al langer achterhaald.
5 maart 2016 16:46
Cancellara had dan veel frisser aan die klim begonnen. Hoe weet je dat Stybar hem er daar ergens kan lossen? Ik denk dat Cancellara vandaag gewoon de sterkste was, nu maakte de actie van Brambila die verhoudingen nog bijna ongedaan.
5 maart 2016 16:56
@vlek : kon je onderweg al zien dat fabian het iets lastiger had als het omhoog ging
5 maart 2016 16:59
@ Fringale, dank je voor de verheldering, ik ben het er nog steeds niet helemaal mee eens maar zie wel wat je voor ogen hebt nu, dat zou idd ook een tactiek geweest zijn.
@ Robotour, het kan natuurlijk zijn dat Stybar dat dacht, wie weet, in ieder geval kon hij niet zelf gaan aanvallen op het steile stuk. Van heel opzichtig afstoppen en opzichtig zitten kloten tegen Sagan en Cancellara vraag ik me overigens af of dat een handige investering zou zijn geweest :) Dat zijn nou niet de minst assertieve renners..
5 maart 2016 17:03
Treurig dat sommigen weer zo ontzettend op TLJ afgeven.
5 maart 2016 17:04
Ik dacht echt dat Brambilla het ging halen. Het was hem wat mij betreft gegund. Wat reed die kerel een sterke koers. Maar Cancellara was ook heel sterk en verdient het net zoveel. Etix valt imo helemaal niets te verwijten. Mooi ploegenspel, maar helaas voor hen was Cancellara te sterk.

Gelukkig heeft geen enkele renner door een valpartij zijn voorjaar verziekt.
5 maart 2016 17:20
Welke strook wordt er nu naar Cancellara vernoemd? Ik meende iets te horen over de zesde strook die vandaag werd aangevat, maar daar ben ik niet zeker van.
5 maart 2016 17:23
Als reactie op mensen die TLJ verdedigen.
De teleurstelling die mensen kenbaar maken over het presteren van TLJ komt door een verkeerd verwachtingspatroon. Dit verwachtingspatroon wordt mede gecreëerd door TLJ zelf, omdat ze nog altijd claimen met de beste mee te kunnen.
Wat mij betreft moeten we er ons bij neerleggen dat TLJ met deze ploegleiding en deze renners bij de slechtst presterende teams in de Worldtour behoort. Ook moeten we er niet over klagen indien we TLJ in de grote klassiekers als Roubaix en Vlaanderen de hele dag niet in beeld zien.
5 maart 2016 17:23
Volgens mij inderdaad de zesde. Die van een kilometer of elf op iets van 45 kilometer van het eind.
5 maart 2016 17:27
Krijg bij Sagan steeds meer een voorjaar 2015 gevoel. Overal present, overal goed, overal de koers makend, nergens de winst.
5 maart 2016 17:28
Die analyse maakt deze koers dan toch geen afgang? Volgens mij is de 'verdediging' eerder gestoeld op de vaststelling dat ze hier niet relevant waren en komen de 'wat een afgang' en opmerkingen over 'falen' eerder voort uit een te hoog verwachtingspatroon.

Daarnaast is er vanuit de ploeg een duidelijke keuze gemaakt om niet meer overal op in te zetten, juist omdat ze niet meer overal met de beste mee kunnen doen.
5 maart 2016 17:43
@Moess1e

Diezelfde mensen gaan ook zeiken op tlj als ze geen ambitieuze doelstelling hebben voor een wedstrijd.

Behalve Valverde die altijd goed is zijn het toch vooral de mannen voor Vlaanderen die hier goed presteren, die zitten waarschijnlijk ook dichter tegen hun topvorm aan dan de mannen voor de Ardennen en grote rondes.
5 maart 2016 17:46
@moess1e
"Ook moeten we er niet over klagen indien we TLJ in de grote klassiekers als Roubaix en Vlaanderen de hele dag niet in beeld zien."

Vanmarcke.......?
5 maart 2016 17:48
@Gebruikersnaam Volgens het commentaar bij Sporza liet Sagan doorschemeren dat hij er niet op had ingezet om hier al helemaal top te zijn (die indruk had De Cauwer). Als hij tov wat hij hier presteert nog iets kan verbeteren, lijkt me dat er nog genoeg vuurwerk in het vat zit.

En over TLJ en Gesink: als je kijkt naar de mannen die top 10 rijden, kun je toch niet verwachten dat Gesink hier tussen staat. Als kleinere ploeg kunnen we TLJ naar mijn mening pas beoordelen nadat we koersen gehad hebben die voor hen duidelijk een doel zijn (Vanmarcke straks, Kelderman in P-N, etc.). Vooralsnog hebben ze met 2 overwinningen (kleintjes weliswaar) een betere start dan vorig jaar, dus laten we hopen dat dat voortgezet wordt. Vandaag hebben ze weinig laten liggen.
5 maart 2016 17:50
@bartje
Verbaasd over de overwinning van Cancellara? Hij wint voor de derde keer...
5 maart 2016 18:01
Fabian doet het weer. Wat is dat een topper in het klassieke werk. Als dit doorzet dan gaat hij zijn fans een mooi afscheid geven.

De kritiek op Gesink: vorig jaar gaf ook niemand een cent voor zijn kansen in het voorjaar en tijdens de tour stond hij er als in zijn beste jaren. Wij weten niet waar zijn training op gericht is. Zijn tijd is de zomer. De tijd van de cancellara,s is nu en opbouwend naar piek over ongeveer een maand. Gesink is voor voor de Waalse klassiekers en verder. Nu 100% zijn is niet vol te houden.
5 maart 2016 18:04
Had wel iets meer verwacht van Valverde.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.