Canyon//SRAM snelt naar winst in openingsploegentijdrit Giro Rosa

vrijdag 5 juli 2019 om 16:23
Canyon//SRAM snelt naar winst in openingsploegentijdrit Giro Rosa

foto: Cor Vos

Canyon//SRAM heeft de openende ploegentijdrit van de Giro d’Italia Femminile gewonnen. De ploeg zette in Castellania na achttien kilometer de klok stil op 31:41 en was daarmee sneller dan Bigla en CCC-Liv. Katarzyna Niewiadoma is eerste leider.


Net als de voorbije twee jaar begon de Giro Rosa met een ploegentijdrit. Maar waar de route de vorige jaren vlak was, was dat nu allerminst het geval. Twee pittige hellingen van vijf kilometer kregen de rensters op de openingsdag voor de kiezen en zeker in een ploegentijdrit kan dat voor ferme verschillen zorgen. Finishen deden we in Castellania. Conceria Zabri-Fanini beet het spits af, maar zou geen rol van betekenis spelen en laatste eindigen.

Bigla zet eerste scherpe tijd op de klokken
Top Girls Fassa Bortolo en Bizkaia Durango doken meteen onder de tijd door van de Albanese ploeg. Het was echter wachten tot een van de teams een echt scherpe richttijd op de klokken zette. Die ploeg bleek Bigla met Cecilie Uttrup Ludwig in de gelederen. Het Deense team legde achttien kilometer af in 32:05 en werd daarmee een geduchte kandidaat voor de winst. Op dat moment waren er echter nog flink wat ploegen onderweg.

Niet veel later kwam ook het Parkhotel Valkenburg binnen van Demi Vollering. De ploeg bleef ver verwijderd van de toptijd en moest bijna tweeënhalve minuut toegeven (34:34). Movistar met Eider Merino hield de schade beperkt (33:22). De teams beten hun tanden stuk op de tijd van Bigla, totdat de wereldkampioenen van Canyon//SRAM hun tijd neerzetten. Met 31:41 wipten zij over de toptijd van Bigla naar de koppositie.

Topteams komen niet aan tijd Canyon//SRAM
Sunweb (Lucinda Brand) moest 1:20 toegeven en ook de achterstand van Trek-Segafredo (Elisa Longo Borghini) bedroeg ruim een minuut (1:07). Met CCC-Liv (Ashleigh Moolman-Pasio), Mitchelton-Scott (Annemiek van Vleuten, Amanda Spratt) en Boels Dolmans (Anna van der Breggen, Katie Hall) startten de drie teams met misschien wel de grootste favorieten op eindwinst. CCC-Liv deed het van deze drie ploegen het beste en zette de derde tijd neer in 32:26.

Ook Mitchelton-Scott bleef binnen de minuut van Canyon//SRAM (in 32:34) en zou vierde worden. Dan restte nog Boels Dolmans. Ook de Nederlandse ploeg kon de toptijd niet meer bedreigen en eindigde op plek vijf op 1:04 van de winnaars. Omdat Katarzyna Niewiadoma als eerste de finish had gepasseerd, is zij de eerste draagster van de roze leiderstrui. Morgen gaat de Giro Rosa verder met de eerste rit in lijn met start-finish in Viù.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair