Carlos Rodriguez eindwinnaar Ronde van Romandië, Thibau Nys slechts zesde in slotrit
foto: Cor Vos
zondag 28 april 2024 om 15:42

Carlos Rodriguez eindwinnaar Ronde van Romandië, Thibau Nys slechts zesde in slotrit

De Ronde van Romandië 2024 is gewonnen door Carlos Rodriguez van INEOS Grenadiers. De leidende positie van de Spanjaard kwam in de heuvelachtige slotrit naar Vernier niet meer in gevaar. De laatste etappe draaide na 150 kilometer uit op een sprint van een uitgedund peloton. Dorian Godon (Decathlon AG2R La Mondiale) was daarin de snelste na een lange sprint. Tim van Dijke werd vierde en Thibau Nys zesde.

De laatste etappe van de Ronde van Romandië was er een kans voor de rappe mannen. Vernier was de gaststad, want daar lagen start en finish van deze slotetappe. Met 1.600 hoogtemeters was de rit zeker niet vlak, vooral door de steeds terugkerende beklimming van Dardagny (1,2 km aan 5,2%) op het lokale rondje van ongeveer 35 kilometer. Afgesloten werd met een vlakke finale van tien kilometer.

Rémi Cavagna (Movistar), Darren Rafferty (EF Education-EasyPost), Marco Brenner (Tudor) en Alexandre Balmer (Jayco AlUla) kleurden het grootste deel van de etappe vanuit de vlucht. Meerdere renners probeerden in de natte openingsfase nog de sprong te maken, maar toch wel grote namen als Julian Alaphilippe en Jan Tratnik konden de aansluiting niet maken en vielen terug in het peloton.

foto: Cor Vos

Daar waren het INEOS Grenadiers en Lidl-Trek die het tempo bepaalden. Die ploegen lieten de voorsprong van de koplopers niet groter worden dan twee minuten. Voor Cavagna ging het 46 kilometer voor de meet niet hard genoeg. De Fransman plaatste een aanval, reed al snel 20 seconden weg bij zijn medevluchters en wist ook het gat met het peloton te vergroten.

Natte finale
Dat zorgde ervoor dat ook Visma | Lease a Bike, Alpecin-Deceuninck, Lotto Dstny, Decathlon AG2R La Mondiale en Q36.5 een mannetje mee op kop zetten in het peloton. Cavagna zag ondertussen Brenner en Rafferty weer aansluiten. Zij begonnen met een voorsprong aan de laatste keer Dardagny, waar Guillaume Martin een versnelling plaatste vanuit het peloton. Het zorgde voor een breukje en samensmelting vooraan.

In een natte afdaling op 20 kilometer van de meet was het oppassen voor valpartijen, want onder meer Johan Jacobs en Senne Leysen gleden op hoge snelheid onderuit. Enzo Paleni, Andrea Vendrame, Michael Hepburn en Michael Valgren reden nog even weg, maar vooral Lidl-Trek liet dat niet gebeuren. Die ploeg gokte op Thibau Nys, terwijl Visma | Lease a Bike reed voor Tim van Dijke.

foto: Cor Vos

Van een georganiseerde sprintvoorbereiding was geen sprake meer in het kletsnatte Vernier. Nys en Van Dijke zaten in de laatste bocht te ver en waren te laat om een explosieve sprint van Dorian Godon te beantwoorden. De Fransman aarzelde geen moment en wist met een lange sprint zijn tweede ritzege binnen te slepen. Hij bleef Simone Consonni, de lead-out van Nys, en Dion Smith voor. Tim van Dijke werd vierde en Thibau Nys zesde. Ook Milan Menten en Gianni Vermeersch haalden de top-10.

Carlos Rodriguez eindwinnaar in Romandië
De eindzege van Carlos Rodriguez kwam niet meer in gevaar. De klimmer van INEOS Grenadiers mocht met Aleksandr Vlasov en de verrassende Florian Lipowitz, allebei van BORA-hansgrohe, het eindpodium op.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.