Casper van Uden wint na waaierspektakel weer in ZLM Tour, Simon Dehairs tweede
foto: Cor Vos
zaterdag 8 juni 2024 om 16:16

Casper van Uden wint na waaierspektakel weer in ZLM Tour, Simon Dehairs tweede

Casper van Uden heeft na de tweede ook de vierde etappe van de ZLM Tour op zijn naam geschreven. Nadat vroege vluchters Davide Gabburo en Jelte Krijnsen in de slotkilometer werden gegrepen, toonde de Nederlander zich de snelste in de massasprint.

De derde etappe van de ZLM Tour startte en finishte in Roosendaal. De renner reden tweemaal een lus ten westen van de stad, waarin de Oesterdam én de kasseien van de Hogerwaardweg lagen. Ook waren er in de buurt van Woensdrecht nog wat korte hellingen. Toch leek de kans groot dat we na 197,7 kilometer een massasprint zouden krijgen.

Waaiers
Toch zouden de snelle mannen het niet cadeau krijgen. Al na enkele kilometers koers zorgde de wind voor scheuren in het peloton. Toen het weer bij elkaar kwam, gingen Mārtiņš Pluto (BEAT Cycling) en Martijn Rasenberg (Parkhotel Valkenburg) ervandoor. Zij zaten voorop, toen het pak opnieuw uiteenspatte. De eerste waaier, bestaande uit zo’n vijftig renners, sloot vervolgens aan bij de twee koplopers.

Vervolgens keerde de rust even weder. Twee grote groepen kwamen samen, waarna vier renners het ruime sop kozen. Davide Gabburo (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè), Erik Fetter (Polti Kometa), Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) en Bram Dissel (BEAT Cycling) kregen de zegen van het peloton. Al was niet iedereen tevreden met de situatie. Parkhotel Valkenburg had niemand mee, en dus gingen Meindert Weulink en Maxime Duba in de tegenaanval. Samen met Michiel Lambrecht (Bingoal WB) probeerden ze over te steken naar het kopkwartet. Weulink en Lambracht lukte dat uiteindelijk.

Van Uden mengde zich ook in het waaiergeweld – foto: Cor Vos

Nieuwe kopgroep van tien 
Het waaiergeweld was nu nog niet definitief achter de rug. Op zo’n tachtig kilometer van de finish ging het opnieuw op de kant, waardoor een groep frisse krachten naar de koplopers toereed. We kregen zo 26 man voorop. De samenwerking was echter niet ideaal, want op een dikke vijftig kilometer van de finish, kwamen er aanvallen van voren. Het leidde uiteindelijk tot een nieuwe kopgroep van tien renners.

Daarbij waren de reeds genoemde Fetter, Gabburo en Lambrecht. Zij hadden nu het gezelschap van Filippo Magli (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè), Max Kanter (Astana Qazaqstan), Niccolò Bonifazio (Corratec-Vini Fantini), Jelte Krijnsen (Parkhotel Valkenburg), Elmar Abma (VolkerWessels), Ryan Kamp (Alpecin-Deceuninck) en David Dekker.

Dekker virtueel aan de leiding
Laatstgenoemde, die deze week uitkomt voor de opleidingsploeg van Arkéa-B&B Hotels, was de bestgeklasseerde vooraan. Toen het verschil met het peloton opliep tot bijna een minuut, was hij even virtueel leider. De Nederlander begon de rit immers met een achterstand van slechts 47 seconden op Rune Herregodts. Het was dan ook Intermarché-Wanty dat de achtervolging leidde. Ze werden daarbij geholpen door het dsm-firmenich PostNL van sprinter Casper van Uden.

In de laatste kilometers kwam het peloton dichter en dichter, maar de vluchters wilden zich niet gewonnen geven. Vooral Jelte Krijnsen niet. De Fries van Parkhotel Valkenburg reed op drie kilometer van de finish weg bij zijn medevluchters en zag Gabburo nog oversteken. Met enkele tellen voorsprong op het peloton begonnen ze aan de slotkilometer.

Van Uden de snelste
Krijnsen gaf alles, met Gabburo in zijn wiel, maar tegen het aanstormende peloton was het duo niet opgewassen. Aan kop van dat peloton: Casper van Uden. De sprinter van dsm-firmenich PostNL, die eerder ook al etappe twee van de ZLM Tour won, ging van ver aan. Hij wist zijn inspanning echter vol te houden. Simon Dehairs kwam er niet meer over en moest genoegen nemen met de tweede plaats, Giovanni Lonardi werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.