Castroviejo breekt sleutelbeen, Thomas en Kwiatkowski met schrik vrij
foto: Cor Vos
donderdag 11 april 2019 om 11:35

Castroviejo breekt sleutelbeen, Thomas en Kwiatkowski met schrik vrij

Update Team Sky had niet het geluk aan zijn zijde in de derde etappe van de Ronde van het Baskenland. Maar liefst drie renners van de Britse ploeg waren betrokken bij de grote valpartij in de finale van de rit.

Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski verloren door de val veel tijd en zijn daardoor kansloos in het algemeen klassement. Jonathan Castroviejo kwam er nog slechter vanaf. De Spanjaard vreest voor een sleutelbeenbreuk.

Op vijf kilometer van de finish ontstond er bij een wegversmalling een valpartij, waarbij een groot deel van het peloton betrokken raakte. Castroviejo is na zijn val direct afgevoerd naar het ziekenhuis. “Jonathan zal een scan ondergaan om grote blessures uit te sluiten”, zegt ploegdokter Iñigo Sarriegui in een persbericht.

“Gelukkig zijn G (Thomas, red.) en Kwiato (Kwiatkowski, red.) oké. Het algemeen klassement is uiteraard om zeep”, meldt ploegleider Gabriel Rash. Tourwinnaar Thomas verloor vandaag bijna zes minuten, Kwiatkowski liep een achterstand op van bijna tien minuten.

Thomas laat weten “opgelucht” te zijn. “Ik voel me oké na de val. Ik ben een beetje beurs, maar het had veel erger kunnen zijn. Ik viel op dezelfde plek als bij mijn val in de Tour 2013, waarbij ik mijn sleutelbeen brak, maar het doet nu gelukkig lang niet zoveel pijn als toen. Morgen stap ik weer op de fiets.”

Update 11 april: Castroviejo breekt sleutelbeen, rib, pols en wervel

De vrees van Team Sky is waarheid geworden: Jonathan Castroviejo heeft zijn sleutelbeen gebroken en moet daarom de Ronde van het Baskenland verlaten. Het gaat om het rechtersleutelbeen van de Spanjaard. De kans is groot dat de erkende tijdrijder onder het mes moet om de breuk te herstellen. Castroviejo heeft ook een gebroken rib, een kleine breuk in zijn linkerpols en een stabiele breuk in enkele rugwervels. Daarvoor zijn geen operaties nodig. Castroviejo mag donderdag naar huis om daar verder te herstellen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.