Cauberg verdwijnt uit finale Amstel Gold Race
woensdag 15 februari 2017 om 13:20

Cauberg verdwijnt uit finale Amstel Gold Race

De Cauberg maakt dit jaar geen deel uit van de finale van de Amstel Gold Race. De organisatie van de Limburgse heuvelklassieker maakte vandaag bekend dat het de beklimming van de Valkenburgse scherprechter in de finaleronde schrapt. Het hoopt hiermee op een minder voorspelbaar koersverloop.

“Door de laatste klim van de Cauberg uit ons parcours te halen hopen we op een meer open wedstrijd, waarbij er meer kanshebbers zullen zijn en de aanvallers meer kansen krijgen”, legt koersdirecteur Leo van Vliet uit.

Na de start in Maastricht rijden de renners drie lussen door Zuid-Limburg. De laatste beklimming van de Cauberg ligt nu op 19 kilometer van de aankomst. Na een derde passage volgt een finaleronde met een beklimming van de Geulhemmerberg en de Bemelerberg, waarna het peloton koers zet richting de aankomst in Vilt. De wedstrijd staat op de kalender op Paaszondag 16 april.

[poll id=”435″]

Amstel Gold Race 2017

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
15 februari 2017 13:22
Enerzijds jammer want dat neemt toch een stukje de identiteit van de Amstel weg.
Anderzijds ben ik wel benieuwd en hoop ik ook op een boeiendere koers die vroeger openbreekt.
15 februari 2017 13:22
Hier gaan we weer, zo word je toch nooit een echte klassieker...
15 februari 2017 13:22
Grote wijziging, gaat het nieuwe parcours dan?
15 februari 2017 13:23
Ik snap hoe dit de wedstrijd meer open maakt. Ik weet niet hoe nu de aanloop naar de finish is, de laatste 2 kilometer zegmaar, maar dit wordt nu toch juist gegarandeerd een massasprint? Als de laatste 5 kilometer nu nog makkelijker zijn, en dat lijkt me want er wordt niet een andere heuvel voor in de plaats beklommen, dan is het nog makkelijker te controleren toch?!
15 februari 2017 13:23
Voor meer informatie: http://nos.nl/artikel/2158372-cauberg-uit-finale-van-amstel-gold-race.html

Hopelijk krijgt de koers hiermee een eigen karakter en wordt het alsnog geen massasprint. Gilbert zal wel balen.
15 februari 2017 13:24
En zo werd de mooie Amstel Gold Race ineens een ordinaire sprinterskoers. Jammer!
15 februari 2017 13:24
Erg jammer. Leg de finish boven op de Cauberg en niet 1 km later en je krijgt een geweldige winnaar.
15 februari 2017 13:26
De echte reden zal wel van financiele aard zijn...zie ook het verhaal rond de Muur van Geraardsbergen....
15 februari 2017 13:26
Halembaye erin... Halembaye eruit... Finish beneden... Finish op de top... Finish 2 km na de top... Cauberg eruit... Wat een onzin...
15 februari 2017 13:28
Ideaal voor Sagan, Gaviria, ...
15 februari 2017 13:28
Dubbel gevoel, aan de ene kant goed dat er geprobeerd wordt om wat te doen aan het afwachtende karakter van de agr, aan de andere kant denk ik niet dat dit de gewenste verandering gaat brengen en dat er gewoon andere kopmannen worden aangesteld. Mannen met een sterke sprint die in de heuveltjes prima meekunnen. Vul zelf maar in..
15 februari 2017 13:28
Ik neem aan dat Sagan, Degenkolb en Hagen nu hun voorjaarsprogramma ook nog even een weekje doortrekken..

Wat een onvoorstelbaar waardeloze vent is die Van Vliet zeg. Ok, jammer dat de finale wat voorspelbaar was (hoewel de winnaar niet), maar de Cauberg was het enige stukje identiteit wat deze "klassieker" nog had. Nee, doe mij dan ook maar de Waalse Pijl, waar ze tenminste echt een boegbeeld van een scherprechter hebben!
15 februari 2017 13:29
Nou we kunnen de conclusie trekken dat ze miguelon niet geraadpleegd hebben voor dit besluit :)
Verder wat Lyndalid zegt!
15 februari 2017 13:29
Lijkt me wel een mooie poging. Gilbert zal moeten aanvallen om "zijn" koers te winnen.
15 februari 2017 13:30
Een verandering die alleen maar aan te moedigen valt! Alles beter dan het wacht-wacht-poef verloop. Het dwingt renners om initiatief te nemen. Sprinterskoers gaat het zeker niet worden, daarvoor blijft de wedstrijd wel te zwaar. Juist als er een groepje wegrijdt op de Cauberg met bijvoorbeeld Matthews, dan moeten de anderen wel anticiperen omdat ze geen sprint willen. Ik kijk er in ieder geval naar uit!
15 februari 2017 13:32
Het lijkt mij beter om die laatste ronde te schrappen, zodat de zwaarste klimmen (Keutenberg, Eyserbosweg) dichter bij de finish komen te liggen. Dan kunnen de grote meneren daar de koers openbreken en krijg je een mooie finale. Nu wordt de kans op een sprint wel groot. Maar we zullen zien, het is in ieder geval goed dat ze het huidige format los durven laten.
15 februari 2017 13:32
Je kunt moeilijk zeggen dat nu "de identiteit van de AGR" verdwijnt, want die is al zo vaak veranderd. Het koersverloop was de laatste jaren wel erg voorspelbaar: alles bij elkaar tot één keer Caubergje sprinten en dat was het dan. Dat kan alleen maar beter worden en een echte sprinterskoers zal het zomaar niet worden hoor. Dat was het toch ook niet in de jaren dat de finish op de kade in Maastricht lag?
15 februari 2017 13:32
Ik vind het wel een moedige poging. Het brengt in ieder geval weer onzekerheid mee voor de renners, waardoor de voorspelbaarheid al minder wordt. De wijziging om de finish achter de Cauberg te leggen heeft weinig effect gehad. Als je altijd maar hetzelfde doet zoals Milaan-Sanremo dan kun je precies uittekenen wat er gaat gebeuren, daar zit geen meter onvoorspelbaarheid meer in de koers. Dat is nu alvast minder. De hoop is natuurlijk om de koers weer open te breken op de Eyserbosweg, maar of dat gaat gebeuren is de vraag. De laatste 19 kilometer is teveel in het nadeel van koplopers.
15 februari 2017 13:33
Als de aankomst nog op dezelfde plek ligt zal er toch sowieso iets beklommen moeten worden?
15 februari 2017 13:35
Eens met Krakowic. Vind het ook wel heel conservatief om te zeggen dat een wedstrijd nooit mag veranderen om zijn 'identiteit' te behouden.
15 februari 2017 13:36
@ tuubke

Ook toen waren er sprints.

Maar veel belangrijker is dat het peloton meer genivelleerd is, er weinig volgestopte dopeurs rondrijden die er een solo van jewelste uit kunnen gooien, en de ploegen in de breedte zo sterk zijn dat er eenvoudig gecontroleerd kan worden.

Trek voor Degenkolb, Dimension Data voor Hagen, Sunweb voor Matthews, Bora voor Sagan, misschien zelfs Quickstep voor Gaviria... als die renners nu starten (wat terecht zou zijn) dan krijg je gegarandeerd een sprint.

Zelfs ploegen als Cannondale zullen nog gaten dicht gaan rijden vanwege rappe mannetjes als Bettiol, die er met een late Cauberg af waren geweest.
15 februari 2017 13:37
Achteraf gezien is de AGR saaier en voorspelbaar geworden nadat de Geulhemmerberg en Bemelerberg als laatste lus erin zijn geplaatst.
Voorheen met de Keuteberg als een na laatste obstakel waar echt een verschil gemaakt kon worden, vond ik het verrassender.
Ik geloof niet zo in de aanpassing die nu wordt doorgevoerd; eigenlijk nog meer kans om met een groep bij elkaar te finishen in en eindsprint.
15 februari 2017 13:38
Dus, iedereen staat op de Cauberg, als ze voorbij zijn is het voor de renners nog 19 km. en voor het publiek nog 2 km. Dat wordt dus hollen met z'n allen, als je dit jaar gaat kijken, slijp je ellebogen dan maar vast ;)
15 februari 2017 13:38
Goede zaak. Aan de ene kant heb je de ploegen van Sagan, Matthews en Degenkolb die willen controleren, aan de andere kant heb je de ploegen van GvA, Gilbert, Ullissi, TLJ? die meer belang hebben bij een koers met weinig knechten in de finale. Ik ga ervan uit dat dit uitnodigt tot vroegere aanvallen, om vooral de sprintersploegen wat uit te dunnen. Daar leent het Limburgse heuvellandschap zich uitstekend voor.
15 februari 2017 13:38
@Teunster, toch wel, maar die Van Vliet begreep niet veel van mijn West-Vlaamse dialect.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.