Cavagna voert groots solonummer op in Californië
foto: Chris Graythen/Getty Images
woensdag 15 mei 2019 om 01:04

Cavagna voert groots solonummer op in Californië

Rémi Cavagna heeft de derde etappe in de Amgen Tour of California 2019 op zijn naam geschreven. De 23-jarige Fransman van Deceuninck-Quick-Step rondde een indrukwekkende solo af, nadat hij al vroeg was weggereden bij zijn medevluchter. Ben King werd op ruim zeven minuten tweede, na een sprintje met Simon Geschke. Tejay van Garderen blijft leider.

Duo kleurt de dag
Het startschot had amper geklonken toen er al een ruime kopgroep van een man of zeventien vertrokken was. Daarbij zat ook Rohan Dennis van Bahrain Merida en dat was tegen het zere been van EF Education First. De Australiër stond namelijk maar 42 seconden achter leider Van Garderen. De mannen vooraan beseften dat ze geen kans hadden en lieten zich snel inlopen. Vervolgens waren het Cavagna en Alex Hoehn (Amerikaanse selectie) die het probeerden. Het duo kreeg meteen de zegen van het peloton en al snel hadden zij tien minuten voorsprong bij elkaar gefietst.

Chasse patat
Dat betekende dat Hoehn virtueel aan de leiding ging. De jonge Amerikaan griste onderweg het merendeel van de bergpunten mee. Ondertussen was Paweł Bernas (CCC) uit het peloton weggereden, maar hij begon aan de onmogelijke opdracht om het gat dicht te rijden. Kilometers lang zat hij in de chasse patat. Op de flanken van Mount Hamilton vond Cavagna het vooraan wel genoeg geweest. Hij versnelde en reed Hoehn uit het wiel. Een hard gelag voor de Fransman, want het was op dat punt nog zo’n zeventig kilometer naar de finish. In de afdaling flirtte Cavagna met een val, maar hij kon ternauwernood recht blijven. De bonus was toen nog zo’n zeven minuten.

Bergtrui voor Hoehn
Hoehn deed zijn uiterste best om terug te keren, maar langzaam maar zeker werd het gat groter en groter. Cavagna nam vooraan alle risico’s en breidde zijn voorsprong op het door EF Education First aangevoerde peloton nog verder uit. Hoehn volgde toen bijna op drie minuten, maar hij verzekerde zich wel van de bergtrui. Ondertussen bungelde Bernas nog altijd tussen de twee vluchters en het peloton in. Hij werd gegrepen, maar het duurde niet lang voordat de volgende aanval daar was. Simon Geschke (opnieuw CCC) reed weg en niet veel later kreeg hij bijval van Benjamin King (Dimension Data).

Cavagna houdt stand
Inmiddels was duidelijk dat Cavagna een groots nummer tot een goed einde zou brengen, ondanks dat hij in de laatste afdaling de nodige problemen kende. Een aantal keer kon hij amper de bocht houden. Desondanks hield de Fransman stand en mocht hij het zegegebaar maken. De moegestreden Hoehn werd in de diepe finale nog ingehaald door Geschke en King en ook het peloton viel in de laatste twee kilometer over hem heen. Daar probeerde Team Ineos nog een waaier op te zetten, maar uiteindelijk won Kasper Asgreen het sprintje voor plek vier.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.