Cavendish heeft druk jaar voor de boeg
Foto: Marcel Koch
donderdag 26 november 2015 om 10:29

Cavendish heeft druk jaar voor de boeg

Plaatsing voor het omnium op de baan van Rio de Janeiro, etappes winnen in de Tour de France, meedoen aan de Olympische Spelen en de wereldtitel winnen in Doha. Zo ziet 2016 er in een notendop uit voor Mark Cavendish. “Het WK is nog mijlen ver weg, ik kan zelfs een vakantie nemen en dan nog winnen”, lacht de Brit.

Vrijheid voor Rio
De kopman van nieuwbakken WorldTour-ploeg Dimension Data krijgt van teammanager Doug Ryder alle vertrouwen in zijn Olympische Spelen-campagne, ondanks dat Cavendish dan in feite niet uitkomt voor het Zuid-Afrikaanse team. De Brit zelf blijft kalm onder de hoge verwachtingen. “We zien wel hoe het gaat, want het seizoen is nog lang tot aan de Tour. Maar de ploeg steunt mij eigenlijk heel erg in het behalen van mijn doelen, zowel op de baan als op de weg. We gaan eraan beginnen en kijken hoe het goed”, vertelt de Manx Express tegenover Cyclingnews.

Goed gemonitord
Omdat Cavendish zo’n druk programma heeft, houden ze hem bij de ploeg nauwlettend in de gaten. “Ik ben misschien wel te moe om de Tour of de Olympische Spelen te doen, maar dat houden we het gehele seizoen in de gaten. Dat heb ik overigens altijd al gedaan bij al mijn teams, dat ze me in de gaten hielden gedurende het seizoen. Ik hou van koersen en soms is het probleem dat ik te veel van koersen hou. Het ligt dus niet aan het team, want ik ben altijd overal goed in de gaten gehouden. Dat zal ook nooit veranderen, denk ik.”

WorldCup in Hongkong
In januari gaat Cavendish zich meten met de internationale baantoppers tijdens een Wereldbeker-wedstrijd in Hongkong. Daar doet de Brit mee aan het onderdeel omnium, waarvoor hij zich ook hoopt te plaatsen voor de Spelen in Rio. “Het gaat goed. Maar ik kan nog niet echt beoordelen hoe het écht gaat tot ik op internationaal niveau tijdens de Wereldbeker heb gereden. Pas dan weet ik waar ik mondiaal thuis hoor, daarvoor zal ik nog tot januari moeten wachten.” Cav ging al wel mee op pad met de Britse baanselectie, voor een trainingskamp op Tenerife. “Om terug te zijn in dat team en met al die jonge gasten is fantastisch. Ed (Clancy, nota bene zijn rechtstreekse concurrent voor het plekje op het omnium, red.) is een van mijn beste vrienden, iemand waarmee ik sinds mijn vijftiende ben opgegroeid. Tijdens het trainingskamp hebben we veel gelachen, ondanks dat Brad (Sir Bradley Wiggins, red.) er niet eens was.”

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
26 november 2015 11:20
Viviani heeft in 2012 laten zien dat het prima te combineren is. En doet dat trouwens nog steeds jaarlijks, stapt moeiteloos over van de baan op de weg en andersom. Ik denk dat het de snelheid van Cav erg ten goede kan komen als hij weer meer op de baan rijdt.
26 november 2015 12:06
Houden jullie Cav ook in de gaten?
26 november 2015 12:47
Ik vind dat hij bij etixx onvoldoende gemonitord werd.
Hij moest er opdraven in een verre koers van de sponsor, waar hij ziek werd, ipv van tijd om te herstellen, moest hij blijven doorrijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.