Cavendish verslaat Wippert in slotrit California, Sagan wint eindklassement
zondag 17 mei 2015 om 20:36

Cavendish verslaat Wippert in slotrit California, Sagan wint eindklassement

Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) heeft dankzij bonificatieseconden in de slotrit het algemeen klassement van Tour of California gewonnen. De Slowaak die twee seconden goed diende te maken, liep één tel in bij de tussensprint. In de eindsprint eindigde hij als derde, wat hem nét genoeg seconden opleverde om in het klassement voorbij Julien Alaphilippe te springen. De massasprint werd opnieuw gewonnen door Mark Cavendish (Etixx-Quick-Step). De tweede plaats was voor Nederlander Wouter Wippert (Drapac).

Vanaf de start af aan nam Etixx-Quick-Step de regie in handen. De Belgische ploeg had daar ook alle belang bij. Sprinter Mark Cavendish begon aan de slotrit van deze Tour of California met ambitie voor een vierde etappezege, maar nog belangrijker was behoud van de leidende positie in het algemeen klassement van Julien Alaphilippe. De jonge Fransman won gisteren met overtuiging de koninginnenrit naar Mt Baldy en steeg in het algemeen klassement naar de eerste plaats met een beperkte voorsprong van twee seconden op Sagan. Door bonificatieseconden in de slotrit was de strijd om de eindzege nog allerminst beslist.

Tussensprint
De tussensprint na zestig kilometer wedstrijd werd daardoor benaderd als een eindsprint. Op de tussenstreep werd voor drie, twee en één bonificatieseconden gestreden. Bij winst van Sagan zou hij met één seconden de leiding overnemen, maar zover kwam het niet. Het tactisch plan van Etixx-Quick-Step slaagde – zij het met minimaal verschil. In een langgerekte sprint werd Cavendish als snelste man vooruitgeschoven om de bonisecondes voor de neus van Sagan weg te nemen. Na een lead-out van een ploegmaat sprintte de Brit naar de streep, waarna Alaphilippe in zijn wiel probeerde mee te glippen. Cavendish (drie seconden winst) won uiteindelijk met een miniem verschil van Sagan (twee seconden winst). Gele trui-drager Alaphilippe (één seconden winst) wist nog derde te worden waardoor het verschil in algemeen klassement nog maar één seconden bedroeg.

Na de tussensprint namen verschillende ploegen om beurten de leiding over in het peloton. Op het parcours dat uit een criterium bestond van twee verschillende omlopen probeerde met name renners van de kleinere Amerikaanse ploegen in de aanval te gaan. Zonder veel succes. In de laatste vijf kilometer nam MTN-Qhubeka het heft in handen. In razend tempo werd richting finishplaats Pasadena gekoerst. Ook LottoNL-Jumbo zat en groupe voorin.

Massasprint
Met nog minder dan drie kilometer te rijden probeerde Gregory Daniel (Axeon Cycling Team) de dans van de massasprint te ontlopen. De kansloze ontsnapping van Daniel was voor BMC en Trek het teken hun lead-outtrein op kop te zetten. In de laatste rechte lijn werd het commando echter overgenomen door de ploeg van Sagan. Tinkoff-Saxo wist een goede sprintvoorbereiding af te werken, maar tegen de rappe benen van Cavendish waren zij niet opgewassen. Wippert eindigde aan de streep opnieuw knap als tweede. De finishfoto wees uit dat Sagen net iets eerder de finishlijn passeerde dan Tyler Farrar (MTN-Qhubeka). Dankzij de bonificatieseconden die de Slowaak met zijn derde plek verdiende heeft hij de zege in het eindklassement veiliggesteld.

Tour of California 2015 (2.HC)
Uitslag etappe 8:
Los Angeles – Pasadena (105,8 km)
1. flag-gb Mark Cavendish (Etixx-Quick-Step)
2. flag-nl Wouter Wippert (Drapac) allen z.t
3. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
4. flag-us Tyler Farrar (MTN – Qhubeka)
5. flag-be Tom van Asbroeck (LottoNL-Jumbo)
6. flag-ar Lucas Sebastian Haedo (Jamis-Hagens Berman)
7. flag-be Zico Waeytens (Giant-Alpecin)
8. flag-it Andrea Peron (Novo Nordisk)
9. flag-us Logan Owen (Axeon)
10 flag-nl Martijn Verschoor (Novo Nordisk)

Eindklassement Tour of California 2015
1. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) in 28u13m12s
2. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) op 3s
3. flag-co Sergio Henao (Sky) op 37s
4. flag-us Joe Dombrowski (Cannondale-Garmin) op 1m14s
5. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 1m15s
6. flag-es Haimar Zubeldia (Trek) op 1m16s
7. flag-us Ian Boswell (Sky) op 1m23s
8. flag-at Riccardo Zoidl (Trek) op 1m24s
9. flag-gb Peter Kennaugh (Sky) op 1m44s
10. flag-ca Rob Britton (Smartshop) op 2m10s

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2015 20:38
Wauw! Nog maar een keertje zeggen: Sagan is een held.
17 mei 2015 20:39
Verschoor 10e in de uitslag, maar die werd ook al gemeld als gedubbeld.
17 mei 2015 20:39
Hier juich ik voor! Beste nieuws van de avond is overigens Jose die zegt er voorlopig even niet meer te zijn.
17 mei 2015 20:40
Misschien maar beter ook dat Sagan wint... wil niet weten wat Tinkoff gedaan zou hebben ;-).
17 mei 2015 20:40
Een meerdaagse koers, met berg etappe en tijdrit, winnen met 1 centimeter verschil. Waanzinnig!
17 mei 2015 20:41
Wat een ontknoping! En wat een verschrikkelijke stem van jose been in de sprint...
17 mei 2015 20:43
Gezien het feit dat ik een fan ben van Tsjechie en Slowakije - en het WK ijshockey - ben ik blij dat Petr wint. Tinkoff opzouten.
17 mei 2015 20:43
Wippert rijdt een goede California, jammer dat de zege er net niet kwam. Tijd voor een procontinentale ploeg volgend jaar, met een Europees programma.
17 mei 2015 20:44
Weer een tweede plaats voor een Hollander Mike Z.
17 mei 2015 20:45
Mooie ereplaats weer voor Wippert en mooie overwinning voor Sagan. Alaphillipe weer eens tweede haha.
17 mei 2015 20:45
Haha, net als eerder deze week begint Sagan zijn team te bedanken als de interviewer hem om een mening over zijn baas Tinkov vraagt :)
17 mei 2015 20:45
Lekker spannend tot op de laatste dag!

En Wippert gewoon erg sterk in de sprint. Ik vraag me af wanneer een WT ploeg zich bij hem meldt. volgend jaar nog wel onder contract dacht ik.
Fantastisch dat Sagan hem pakt! Wat een mannetje met zijn wheely hahaha.
Cavendish is toch ook weer helemaal terug. Wint echt met twee vingers in zijn neus. Alsof het geen kracht kost.
17 mei 2015 20:46
Zonder die belachelijke regels had Alaphilippe gewonnen. Bonus seconden enkel op vlakke etappes is ronduit bedriegelijk.
17 mei 2015 20:46
Waar is die commentator van eurosport gebleven die een paar jaar geleden verslag deed? Volgens mij was hij ook teamleider bij vrouwen wielrenteam. Daar was volgens mij gewoon goed naar te luisteren..

Verder sta ik nog steeds verstelt van het feit dat Sagan deze ronde wint en Alaphilippe tweede wordt.. met die etape van gisteren in gedachte weet ik niet zo goed wat ik ervan moet denken.
17 mei 2015 20:47
Lachen hoor, met Sagan - winnen op 1 centimeter. En dan ook nog een ererondje op zijn achterwiel. Wat mij betreft veel leuker drama dan het acteerwerk van Bert over zijn pijn.

En Wippert lijkt me klaar voor een volgende stap.
17 mei 2015 20:47
Thijs Z., sorry Mike
17 mei 2015 20:48
Als als als... Zo ken ik er nog wel een paar. Sagan verdiend gewonnen?
17 mei 2015 20:52
Mooi voor Sagan dit. Veel liever hem dan die Fransman
17 mei 2015 20:55
Eindelijk kon Tom van Aschbroek zich een keer echt in de strijd mengen. Aan beterende hand?
17 mei 2015 20:55
Echt fenomenaal die Sagan! Kan werkelijk alles, sprinten, klimmen, voorjaar, dalen, kasseien, tijdrijden. Natuurlijk is de competitie hier niet absolute wereldtop maar desalniettemin geweldig gereden deze week. Ik word steeds meer fan, en die wheely was ook ziek.
17 mei 2015 21:01
Sagan was oprecht bijzonder opgelucht, deze overwinning had hij bijzonder hard nodig. Kijkend naar hoe schrijnend diep hij moest gaan gisteren, heb ik er veel bewondering voor.
17 mei 2015 21:03
Yesss! Ik had hem al uitgezet. Was er van overtuigd dat Alaphillipe had gewonnen. Zie ik deze kop op Wielerflits staan....
17 mei 2015 21:15
Ik vind California echt een ronde van niks maar Sagan is natuurlijk een regelrechte bink.

Groen en 3 etappes in de tour SVP!
17 mei 2015 21:22
@romans vainsteins
Verklaar u nader? Toch een bijzonder mooi rondje daar in Californië.

Hele knappe overwinning van Sagan. Hij leek wat te stagneren in z'n ontwikkeling, maar dat hij de Tour of California kon winnen met Mt. Baldy erin had ik echt niet gedacht.
17 mei 2015 21:23
Wat een leuke etappe op de slotdag. En qua tijdstip was dit ook prima. Ontzettend jammer voor die Fransman. Sagan gun ik het ook wel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.