Cavendish wint de achtste etappe
zaterdag 12 juli 2008 om 17:17

Cavendish wint de achtste etappe

Mark Cavendish heeft de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. Dat was al de tweede etappezege voor de Brit deze Tour, nadat hij de vijfde etappe ook al op zijn naam had geschreven. Zijn ploeggenoot Gerald Ciolek eindigde als tweede, voor de Fransman Jimmy Casper.

Het was gedurende de hele etappe slecht weer. In het begin van de etappe probeerden er veel renners weg te lopen, maar het peloton controleerde goed en pakte alle ontsnapte renners al heel snel terug. Toch lukte het vier renners om uit het peloton te komen. Laurent Lefèvre reed solo voorop, met Amets Txurruka, Christophe Riblon en Jerôme Pineau achter hem. Lefèvre reed zo hard dat het een tijdje duurde totdat de achtervolgers bij hem konden aansluiten. De kopgroep reed een groot gedeelte van de etappe voorop, maar kon niet echt ver wegraken. Op ongeveer drie en een halve kilometer vanaf de streep werden Txurruka en Pineau als laatste van de kopgroep teruggepakt door het peloton.

De maximale voorsprong van het peloton was 5 minuten en 30 seconden. Het leek er even op dat het gat veel te snel gedicht werd, en op 25 kilometer van de finish hield het peloton de kopgroep op een voorsprong van rond de 50 seconden. Riblon en Lefèvre gaven zich toen al snel gewonnen, maar Txurruka en Pineau bleven hard doorrijden en hielden nog een tijdje stand.

Oscar Freire leek op één kilometer van de streep de beste papieren te hebben. Hij zat in een hele goede positie, maar niets kon de snelheid van de 23-jarige Brit Mark Cavendish stoppen. Hij sprintte gemakkelijk naar de overwinning, met meters voorsprong. Zijn teamgenoot Gerald Ciolek spurtte naar de tweede plaats. In de top van het klassement waren er geen verschuivingen. Kim Kirchen behield het geel. Oscar Freire pakte met zijn vierde plaats genoeg punten om op gelijke hoogte te komen met Kim Kirchen in het puntenklassement, maar doordat hij een beter resultaat behaalde staat hij nu aan de leiding.

Uitslag achtste etappe:
1. CAVENDISH Mark
2. CIOLEK Gerald
3. CASPER Jimmy
4. FREIRE Oscar
5. FÖRSTER Robert
6. ZABEL Erik
7. STEEGMANS Gert
8. CHAVANEL Sébastien
9. HUSHOVD Thor
10. HUNTER Robert
11. FEILLU Romain
12. RENSHAW Mark
13. PEREZ Ruben
14. ISASI Inaki
15. CHICCHI Francesco
16. HAUSSLER Heinrich
17. MC EWEN Robbie
18. DUQUE Leonardo
19. DEAN Julian
20. PEREIRO SIO Oscar
21. LANGEVELD Sebastian
22. FLECHA Juan Antonio
23. SCHUMACHER Stefan
24. MONFORT Maxime
25. LANCASTER Brett Daniel

Klik hier voor de complete uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.