CCC-Liv trekt zich terug na toename coronabesmettingen in regio Navarra

donderdag 23 juli 2020 om 08:14
CCC-Liv trekt zich terug na toename coronabesmettingen in regio Navarra

foto: Cor Vos (archief)

Update

De vrouwenploeg van CCC-Liv heeft zich last minute teruggetrokken uit de Emakumeen Nafarroako Klasikoa, die vandaag op het programma staat. Dit omdat in de Spaanse regio Navarra het aantal coronabesmettingen fors gegroeid is. Ook in de Klasikoa Navarra van morgen ontbreekt het team van Marianne Vos.

Het team acht de gezondheidsrisico’s te groot, uitgerekend voor de langverwachte herstart van het seizoen voor vrouwen. “We waren verheugd dat we eindelijk weer konden gaan koersen, maar woensdag is gebleken dat de gezondheidsrisico’s in de regio Navarra te groot zijn”, aldus teammanager Eric van den Boom.

De rensters van CCC-Liv zijn getest en coronavrij, maar de ploeg wil het risico niet nemen om in een peloton te rijden waarin mogelijk ook rensters rijden die niet getest zijn. “Daarbij is het aantal besmettingen op de wedstrijdlocatie in twee dagen tijd aanzienlijk gestegen”, zegt Van den Boom. “Het is een domper voor iedereen die betrokken is bij de wielerploeg, maar de gezondheid van onze mensen staat te allen tijde voorop. De intentie is om zondag in Durango-Durango wel van start te gaan.”

The Cyclists’ Alliance vraagt UCI in te grijpen
Woensdagavond luidde The Cyclists’ Alliance, de vakbond voor het vrouwenpeloton, al de noodklok over de gezondheidssituatie in Navarra. In het gebied in het oosten van het Baskenland is afgelopen week het aantal besmettingen dermate opgelopen (53 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners), dat koersen in die omgeving een ‘hoog’ gezondheidsrisico heeft volgens de UCI-protocollen.

De The Cyclists’ Alliance vraagt de UCI om het doorgaan van de koers te heroverwegen gezien de situatie in Navarra, nu er aanzienlijke risico’s zijn opgetreden. De situatie in de rest van Spanje (gemiddeld 18 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners) is minder erg.


Update 12.10 uur – Boels-Dolmans start wel

Het is nog onzeker of ook Trek-Segafredo, met onder meer Ellen van Dijk en Lucinda Brand in de ploeg, wel starten. Het Belgische Doltcini-Van Eyck Sport zegt tegen Sporza nog in beraad te zijn. Boels-Dolmans laat aan het AD weten wel gewoon te starten in Emakumeen Nafarroako Klasikoa.


Update 13.10 uur – Bizkaia-Durango niet aan de start

Een extra afmelding enkele uren voor de start van Emakumeen Nafarroako Klasikoa: de thuisploeg Bizkaia-Durango doet toch niet mee. In een kort statement laat de ploeg weten dat de uitslagen van de coronatests (PCR-test) van renners en stafleden nog niet bekend zijn. Of het team vrijdag start, is afhankelijk van de uitslag van de tests. Mits deze op tijd bekend zijn.


Update 13.43 uur – Alleen teams aan de start die getest hebben

Het laatste nieuws uit Navarra: de organisatie laat alleen rensters starten die een officiële RT PCR-test op het coronavirus hebben ondergaan. Dat is aan meerdere teams medegedeeld, weet WielerFlits. Mogelijk hebben de late afmeldingen van Bizkaia-Durango en Sopela Women’s Team daar mee te maken. Of CCC-Liv nu alsnog start in Emakumeen Nafarroako Klasikoa, is nog niet bekend.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.