Winst Cees Bol in Nokere Koerse, zware val Mathieu van der Poel
foto: Cor Vos
woensdag 20 maart 2019 om 17:16

Winst Cees Bol in Nokere Koerse, zware val Mathieu van der Poel

Cees Bol heeft de 74e editie van Nokere Koerse op zijn naam geschreven. Op de Nokereberg kwam hij als eerste over de streep na een ontregelde sprint met een uitgedund peloton. Pascal Ackermann eindigde op de tweede plaats, Jasper Philipsen werd derde.

Onder ideale weersomstandigheden werd even na half een in Deinze het startsein gegeven voor de 74e editie van Nokere Koerse. Zwaartepunt in de wedstrijd waren de vele kasseistroken en de Nokereberg, die liefst zeven keer moest worden bedwongen. Ook de finishlijn was op deze klim getrokken. Vooraf konden Nederlands kampioen Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel rekenen op extra veel belangstelling vanwege hun eerste optreden in de voorjaarsklassiekers.

Lange vlucht met vijf renners
Het duurde een hele poos voordat de lange vlucht tot stand kwam, maar uiteindelijk raakten na 28 kilometer koers op de Tiegemberg vijf renners weg. David Boucher, Axel Journiaux, Yoann Offredo, Van der Poels ploegmaat Otto Vergaerde en Mattia Viel sloegen de handen ineen en liepen rap uit op het peloton. Tijdens de eerste passage van de finish in Nokere na 56 kilometer bedroeg hun voorsprong al bijna acht minuten.

foto: Cor Vos

Rond half koers begon het peloton langzaamaan het tijdsverschil terug te schroeven, onder meer door de inspanningen van Deceuninck-Quick Step. Ook andere ploegen begonnen zich met de achtervolging te bemoeien, waardoor de voorsprong verder afnam. Heel wat teams hadden hier immers hun snelle mannen afgevaardigd. Toen de nervositeit toenam op ongeveer vijftig kilometer van de streep, werd het peloton wel enkele malen opgeschrikt door valpartijen.

Van der Poel en Boom testen de benen
Vooraan waren Journiaux en Viel de eerste vluchters die moesten afhaken, terwijl de overgebleven drie stug door bleven rijden. Op 39,5 kilometer van de streep testte Van der Poel de eerste keer de benen op de kasseien bij Wannegem en er kwam tegenreactie van Lars Boom, nog een renner met een verleden in het veldrijden. Beide renners toonden zich erg actief en leken de sprinters te willen vermoeien. Alles kwam echter weer samen en de rust keerde terug.

foto: Cor Vos

Op dertig kilometer van de meet was de voorsprong van de drie koplopers al teruggelopen tot slechts een halve minuut, dus het was een kwestie van tijd voordat zij werden bijgehaald. Meermaals probeerden renners de oversteek te maken, maar het waren uiteindelijk de vroege vluchters zelf die de handdoek in de ring gooiden bij het ingaan van de laatste 25 kilometer. Daarna werd er gedemarreerd slag om slinger, zoals dat zo mooi heet.

Op die manier kwamen Clément Carisey en Clément Russo enige tijd voorop te liggen. De Franse renners sloten een verbond en pakten een voorsprong van een halve minuut. Maar op de Lange Ast op ruim tien kilometer van de meet werden ook zij weer bijgehaald. Op de kasseien van de Huisepontweg werd het peloton op een lang lint getrokken. Marco Canola probeerde weg te rijden, maar de Italiaan schakelde zichzelf uit met een valpartij terwijl hij op kop reed.

Eindsprint ontsierd door zware val Van der Poel
Boom probeerde in de laatste vier kilometer nog een aanval op te zetten, maar de Nederlander van Roompot-Charles kreeg opnieuw geen ruimte. Daarop moest een sprint op de Nokereberg uitmaken wie de winst zou pakken. Sunweb leidde het peloton onder de vod van de laatste kilometer. Een zware valpartij in de laatste 300 meter schudde de verhouden flink op. Onder anderen Mathieu van der Poel werd daardoor uitgeschakeld.

Pascal Ackermann leek op weg naar de zege, maar het was Cees Bol die Fabio Jakobsen opvolgde op de erelijst. De renner van Sunweb bleek op de Nokereberg de sterkste in de sprint van een uitgedunde groep. Voor Ackermann restte de tweede plaats, terwijl Jasper Philipsen derde werd. Voor Bol is het zijn eerste zege bij de profs.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.