woensdag 20 maart 2024 om 07:00

Ceriel Desal maakt van de vroege vlucht zijn handelsmerk: “Finales moet ik nog ontdekken”

Video Ceriel Desal beleefde vorige week mooie dagen. De 24-jarige Belg greep net naast de zege in de GP de Denain, vanuit de vroege vlucht nota bene, en reed zich een dag later ook in Bredene Koksijde Classic in de kijker. WielerFlits zocht hem na die laatste koers op. “Ik ben sterker geworden door vorig jaar vaak in de vroege vlucht te zitten”, vertelde Desal.

Desal rijdt al jaren in dienst van Bingoal WB. De nog jonge renner begon er zijn professionele carrière in 2021 en zal nog minstens tot het einde van 2025 aan de ploeg verbonden blijven. Bij het ProTeam krijgt hij veel vrijheid om bijvoorbeeld in de vroege vlucht te gaan. Dat deed hij ook in de GP de Denain, waardoor hij uiteindelijk zelfs voor de zege kon sprinten. “Het waren twee zware koersen”, aldus Desal over zijn tweedaagse.

“In Denain zat ik een hele dag in de ontsnapping en vandaag (in de Bredene Koksijde Classic, red.) werd het ook een zeer zware koers door de wind en de heuvelzone. Het heeft er dus wel ingehakt. Toen ik in Denain meesprong met de vroege vlucht, had ik niet gedacht dat ik zo ver ging geraken. Wel dat er iets mogelijk was, want in Denain is de vroege vlucht niet kansloos. Daarom wilde ik ook echt mee zijn. Als kopgroep hebben we echt heel goed samengewerkt en een grote voorsprong genomen. Dat is mooi.”

Desal op het podium in Denain – foto: Cor Vos

Leerproces
Desal is zeker geen onbekende naam in het Belgische wielrennen, maar zijn tweede plaats in Denain kunnen we toch een verrassing noemen. “Ik heb een stap vooruit gezet ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar had ik eigenlijk voor het eerst een jaar zonder tegenslagen. Toen heb ik ook vaak in de vroege vlucht gezeten en ik denk dat ik daar sterker van ben geworden. Maar daarnaast heb ik ook gewoon een goede winter gehad en ben ik inmiddels een jaartje ouder en dus sterker.”

“Dat meezitten in de vroege vlucht is echt iets dat mij ligt. Ik doe dat ook heel graag. Dus als ik de komende koersen de kans krijg, ga ik dat dus ook zeker doen.” Door zijn recente resultaten zou je ook kunnen denken dat het nuttig kan zijn om juist krachten te sparen en te wachten op de finale, maar Desal ziet het niet per se zo. “Misschien wel op het einde van het jaar. Ik moet de finales echt nog ontdekken. Dat is een deel van het leerproces.”

Misschien zien we dit beeld, Desal in de kop van de koers op de kasseien, wel terug in Parijs-Roubaix – foto: Cor Vos

Parijs-Roubaix wenkt
De komende weken zullen we Desal in zo goed als alle grote klassiekers te zien krijgen. Een mooi programma én veel kansen om mee te glippen in de vroege vlucht. “In Parijs-Roubaix ga ik het zeker proberen. Dat is een gelijkaardige koers als Denain. Verder wil ik me ook in Dwars door Vlaanderen tonen, want die koers start in mijn thuishaven Roeselare.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.