Ceylin del Carmen Alvarado wint wereldbeker Koksijde
foto: Cor Vos
zondag 24 november 2019 om 14:21

Ceylin del Carmen Alvarado wint wereldbeker Koksijde

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de Duinencross in Koksijde op haar naam geschreven. De Nederlandse reed in de laatste ronde weg van Lucinda Brand en Yara Kastelijn en boekte zodoende de eerste wereldbekerzege uit haar carrière. Katerina Nash eindigde buiten de eerste tien, maar wist haar leidende positie in de wereldbeker te verdedigen.

Ellen van Loy en Inge van der Heijden doken als eerste vanaf het asfalt het veld in. Het was echter Lucinda Brand die als eerste aan de eerste grote hindernis begon. Maar de Nederlands kampioene kon niet mee toen Ceylin del Carmen Alvarado in de lange zandstrook de duimschroeven een eerste keer aandraaide.

Wereldkampioene Sanne Cant speelde een bijrol – foto: Cor Vos

Stuivertje wisselen
Zo vroeg in de wedstrijd kon de renster van Corendon-Circus de concurrentie niet volledig lossen, waardoor vijf rensters aan einde van de eerste ronde een kopgroep vormden: Alvarado, Van der Heijden, Brand, Yara Kastelijn en Annemarie Worst maakten er een Nederlands feestje van aan de Noordzeekust. Het was de hele tijd stuivertje wisselen aan de kop van de wedstrijd. Dan had Brand weer een gaatje, dan reed de technisch vaardige Alvarado weer een paar meter weg. Maar het maakte niet uit wie er een voorsprong pakte, alles kwam uiteindelijk steeds weer samen.

In de achtergrond toonde Laura Verdonschot zich de beste Belgische. Zij nam in de voorlaatste ronde afstand van wereldkampioene Sanne Cant, met wie ze lange tijd samen in de achtervolging reed. Ondanks verwoede pogingen kreeg Verdonschot nooit zicht op het kopkwintet. Zij zou op een minuut van de uiteindelijke winnares finishen.

Lucinda Brand en Annemarie Worst in de frontlinie – foto: Cor Vos

Eerste wereldbekerzege voor Alvarado
Wie er ging was aan het begin van de vijfde en laatste ronde nog altijd niet duidelijk. De Nederlands kampioene van Telenet-Baloise had een miniem gaatje, maar Alvarado reed het gaatje weer dicht. Ook Kastelijn, Van der Heijden en Worst hadden nog altijd uitzicht op de zege. De laatste twee konden echter niet mee met een nieuwe versnelling van Brand aan het begin van de slotronde, waardoor zij uitgeschakeld waren voor de overwinning.

Brand en Alvarado vochten met Kastelijn in het wiel om de zegebloemen. Het was Alvarado die op de laatste zanderige hindernis door kon rijden, waar Brand moest afstappen. Het teken voor Alvarado om de gashendel volledig open te draaien. Toen Brand in een gladde bocht een knieval maakte was het beklonken: Alvarado mocht op het podium tekenen voor haar zesde seizoenszege, haar allereerste in de wereldbeker.

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 5: Koksijde
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado in 47m09s
2. flag-nl Lucinda Brand op 6s
3. flag-nl Yara Kastelijn op 8s
4. flag-nl Inge van der Heijden op 21s
5. flag-nl Annemarie Worst op 24s
6. flag-be Laura Verdonschot op 1m00s
7. flag-be Sanne Cant op 1m24s
8. flag-it Alice Maria Arzuffi op 1m25s
9. flag-it Eva Lechner op 1m47s
10. flag-nl Shirin van Anrooij op 1m48s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.