Chantal van den Broek-Blaak soleert op slimme wijze naar Nederlandse titel in Arnhem
foto: Cor Vos
zondag 23 juni 2024 om 14:44

Chantal van den Broek-Blaak soleert op slimme wijze naar Nederlandse titel in Arnhem

Chantal van den Broek-Blaak is de nieuwe Nederlandse kampioene wielrennen. Na een attractieve koers van 155 kilometer over de Posbank en door Arnhem was zij, solo, als eerste aan de finish. Ze is de opvolgster van ploeggenote Demi Vollering. Mischa Bredewold maakte het feest voor SD Worx-Protime compleet door tweede te worden, voor Nina Kessler (EF Education-Cannondale).

Na de start in het centrum van Arnhem stonden twee lussen centraal in het NK-parcours. Eerst wachtte de rensters de ‘Posbank Omloop’, een rondje van ongeveer 15 kilometer die vijf keer afgelegd moest worden met daarin de Posbank (2,1 km aan 3,7%) en de Emmapiramide (600 m aan 6,1%).

Daarna werd de finale verreden op een rondje in Arnhem, dat negen keer afgelegd moest worden. Daar zorgden de Zijpendaalseweg (2,4 km aan 1,8%), de Cattepoelseweg (1,3 km aan 1,9%) en de Wagnerlaan (380 m aan 4,3%) voor de hoogtemeters. Na een korte afdaling was de laatste rechte lijn wel vlak.

De beslissende kopgroep op het parcours rond Arnhem – foto: Cor Vos

Op het rondje over de Posbank werd meermaals aangevallen door grote blokken van Visma | Lease a Bike, VolkerWessels en het sterke team van SD Worx-Protime. We zagen onder meer Femke Markus, Nienke Veenhoven, Laura Molenaar, Riejanne Markus, Femke de Vries, Nina Buijsman, Mischa Bredewold in de aanval, maar al die pogingen hadden geen succes. De beslissing moest daardoor vallen op het finalerondje in Arnhem.

Beslissende kopgroep van dertien rensters
Ruim 30 kilometer voor de finish reed een interessante elitegroep weg, met daarbij Sophie von Berswordt, Nienke Vinke, Femke de Vries, Chantal van den Broek-Blaak, Mischa Bredewold, Femke Gerritse, Pauliena Rooijakkers, Shirin van Anrooij, Yara Kastelijn, Loes Adegeest, Sabrina Stultiens, Leonie Bentveld, Quinty Ton en Nina Kessler. Zij reden een minuut weg, omdat bijna alle grote ploegen wel rensters mee hadden.

De achtervolging kwam lastig op gang, maar ook bij de dertien vooraan draaide het niet goed rond. Met nog twee rondjes te gaan bleef het verschil daardoor hangen rond 50 seconden. De ervaren Van den Broek-Blaak zag vlak voor het ingaan van de slotronde haar kans schoon om weg te rijden, een versnelling die alleen Kastelijn met moeite kon volgen. Ondertussen schakelde het peloton zichzelf uit, want het gat liep in die fase op tot anderhalve minuut.

Van den Broek-Blaak en Kastelijn op pad in de finale – foto: Cor Vos

Van den Broek-Blaak rekent af met Kastelijn
Alle ogen gingen daardoor op de strijd om de medailles. Kastelijn probeerde op de klimmetjes in de slotronde meermaals Van den Broek-Blaak te lossen, maar de SD Worx-Protime-renster counterde die aanvallen en knalde zes kilometer voor de meet zelf weg. Kastelijn had op die demarrage geen antwoord, waardoor de winnares gevlogen leek. Achter Van den Broek-Blaak kwamen meerdere rensters nog terug bij Kastelijn, waardoor het toch nog spannend werd.

Van den Broek-Blaak verdedigde een voorsprong van tien seconden bij het ingaan van de laatste 1,5 kilometer. De dalende strook richting de finish was in het voordeel van de koploopster, terwijl ook de achtervolgsters wat stilvielen. De zege was daardoor een feit voor Chantal van den Broek-Blaak. Acht seconden later sprintte Bredewold naar het zilver en Kessler naar het brons.

Voor Van den Broek-Blaak was het haar derde NK-titel uit haar carrière, nadat ze in 2017 en 2018 ook al ’s lands beste was. In 2009 (zilver) en 2011 (brons) stond ze ook al op het podium.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.