Chiara Consonni verslaat Lotte Kopecky na machtssprint in Giro d’Italia Women
foto: Cor Vos
maandag 8 juli 2024 om 14:30

Chiara Consonni verslaat Lotte Kopecky na machtssprint in Giro d’Italia Women

De eerste rit-in-lijn in de Giro d’Italia Women is gewonnen door Chiara Consonni. De Italiaanse wist in finishplaats Volta Mantovana in een sprint af te rekenen met wereldkampioene Lotte Kopecky en Italiaans kampioene Elisa Balsamo. Vroege vluchter Vitória Magalhães leek lange tijd op weg naar de zege, maar haar solo strandde in het zicht van de haven.

Een hoogdag voor de Italiaanse wielerfans, zondag in Brescia. Elisa Longo Borghini wist in de openingstijdrit namelijk de eerste roze trui te veroveren en daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling. De Italiaanse van Lidl-Trek begon rond het middaguur als trotse leidster in de Giro aan de eerste rit-in-lijn van Sirmione naar Volta Mantovana. In een etappe van 110 kilometer, was het vooral uitkijken naar de rappe vrouwen in het peloton.

Maar: voor de rensters in het peloton was het zaak om onderweg goed op te letten en niet te verslappen. In de Povlakte is er namelijk altijd kans op waaiervorming en in de finale moest het peloton – in de Morenische heuvels – nog wat hoogtemeters overwinnen. De top van de laatste helling in Cavriana (1,2 km aan 5%) lag op tien kilometer van de meet. Was dit voor de aanvallers nog een mooi lanceerplatform richting wielerglorie?

De twee vluchters – foto: Cor Vos

Twee rensters in de aanval
Erg veel animo in de vroege vlucht te geraken, was er niet, maar toch besloten twee rensters om er vanonder te muizen. De Braziliaanse Ana Vitória Magalhães (Bepink-Bongioanni) en Alessia Missiaggia (Top Girls Fassa Bortolo) uit Italië sloegen de handen ineen en reden een mooie voorsprong bijeen. De twee koploopsters werden niet als een gevaar gezien, al bedroeg de voorsprong van Magalhães en Missiaggia – met nog vijftig kilometer te gaan – wel zes minuten.

In aanloop naar de wat meer heuvelachtige finale maakte het peloton geen aanstalten om het gat te verkleinen, maar konden we wel een tegenaanval noteren van twee rensters van het bescheiden Isolmant-Premac-Vittoria. Valeria Curnis en Beatrice Rossato probeerden de oversteek te maken naar de twee vroege vluchters, maar werden na een chasse patate weer bij de lurven gegrepen.

Magalhães op weg naar wielerglorie?
Inmiddels waren de twee koplopers begonnen aan de eerste passage van de klim naar Cavriana en dit bleek voor Magalhães het uitgelezen moment om er alleen vandoor te gaan. De Braziliaanse reed weg van haar vluchtkompaan en begon aan een dappere solo, op weg naar de ritzege? Op twintig kilometer van de finish reed het peloton nog altijd 3’30” in het krijt. Het zag er met andere woorden zeer rooskleurig uit voor Magalhães.

foto: Cor Vos

De 23-jarige renster stond echter nog wel voor een solo van twintig kilometer, over op- en afgaande wegen. Magalhães was dus zeker nog niet buiten schot, maar in het peloton bleek geen enkele ploeg bereid om de kastanjes uit het vuur te halen en het tempo te verhogen. Dit speelde Magalhães alleen maar in de kaart, die zo met twee minuten voorsprong mocht beginnen aan de tweede en laatste klimpassage in Cavriana.

Spanning is om te snijden
In aanloop naar dit klimmetje zagen we dan toch een tempoversnelling in het peloton. Het waren de vrouwen van SD Worx-Protime die in actie schoten in dienst van Lotte Kopecky. De Nederlandse formatie wilde de wereldkampioene toch nog in stelling brengen voor de sprint. Door het hoge tempo dunde het peloton stevig uit en smolt de voorsprong van inmiddels moegestreden Magalhães als sneeuw voor de zon.

De koploopster moest lijdzaam toezien hoe de achtervolgende groep steeds meer van de achterstand wist af te knabbelen. Zo leek alles toch weer speelbaar in de laatste kilometers. Met nog vijf kilometer te gaan bedroeg haar voorsprong nog een halve minuut, maar dit bleek toch niet genoeg om voor een stunt te zorgen. Op iets minder dan twee kilometer van het einde werd de arme Magalhães opgeslokt, en zo konden we ons toch opmaken voor een sprint.

Kopecky moet meerdere erkennen
Of toch niet? De sprintersteams zaten duidelijk door hun beste krachten heen. Anouska Koster maakte van de gelegenheid gebruik om te demarreren. De voormalig Nederlands kampioene – die uitkomt voor Uno-X Mobility – sloeg een aardige bres en begon met een kleine voorsprong aan de laatste duizend meter. Dit bleek niet toereikend en dus was het laatste woord aan de sprinters.

Het verschil tussen Kopecky en Consonni was klein – foto: Cor Vos

Kopecky kwam er al vroeg uit en leek op weg naar ritwinst, maar werd op de hellende aankomststrook toch nog geremonteerd door Chiara Consonni. De Italiaanse van UAE Team ADQ wist haar sprint net iets beter te timen en kwam zo net iets eerder over de streep. Kopecky moest zo genoegen nemen met de meest ondankbare ereplaats, Elisa Balsamo werd op gepaste afstand derde. De Nederlandse Mylène de Zoete kwam als vijfde binnen.