Chris Froome gunt Peter Kennaugh dubbelslag in Herald Sun Tour
donderdag 4 februari 2016 om 04:28

Chris Froome gunt Peter Kennaugh dubbelslag in Herald Sun Tour

De eerste etappe in de Herald Sun Tour 2016 is gewonnen door Peter Kennaugh. De Britse kampioen van Sky sprong samen met zijn ploegmaat Chris Froome weg uit het peloton op de laatste beklimming van de dag. Daarna reed het Sky-duo nog een koppeltijdrit van twintig kilometer. Froomey schonk de ritzege en de leiderstrui aan zijn landgenoot Kennaugh. Dion Smith (ONE) werd zeventien seconden later derde.

Sky controleert
Met proloogwinnaar William Clarke (Drapac) ging de eerste etappe in lijn van start. De eerste succesvolle aanvalspoging ontstond meteen na de start. Britten Alistair Slater (JLT Condor) en Kristian House (ONE) gingen samen met de Italiaan Giacomo Berlato (Nippo – Vini Fantini) en thuisrijders Nicholas Katsonis (State of Matter MAAP Racing), Benjamin Hill (Attaque Team Gusto) en Craig Evers (Data#3 Cisco Racing Team p/b Scody) ten aanval. De maximale voorsprong van het zestal groeide uit tot bijna vijf minuten totdat Sky op kop van het peloton begon te rijden.

In de afdaling van de eerste heuvel van de dag, kwamen vluchters Katsonis en Evers zonder erg ten val. Op dezelfde plaats gingen ook in het peloton renners tegen de grond. Lucas Hamilton moest opgeven. Aan de voet van de beklimming van Myers Creek Road (1ste categorie) op 27 kilometer van het einde volgde een hergroepering.

Duo-aanval Sky
Tijdens de zes kilometer lange beklimming ontsnapten Sky-ploegmaats Kennaugh en Froome uit het peloton. Tourwinnaar Froome pakte op de top de bergpunten en zo ook de eerste bergtrui in de Herald Sun Tour.

Met een voorsprong van 25 seconden ging het duo een koppeltijdrit rijden van twintig kilometer. In de afdaling en het laatste vlakke deel hielden Kennaugh en Froome makkelijk stand tegen een achtervolgende groep van dertig renners. In aankomstplaats Healesville kreeg Kennaugh de ritoverwinning en de gele leiderstrui van Froome. De achterstand van de achtervolgende groep was uiteindelijk zeventien seconden aan de streep.

Herald Sun Tour 2016
Uitslag etappe 1: Healesville › Healesville (126km)

1. flag-gb Peter Kennaugh (Sky)
2. flag-gb Chris Froome (Sky) op 0s
3. flag-nz Dion Smith (ONE) op 17s
4. flag-au Anthony Giacoppo (Avanti IsoWhey Sport) op 17s
5. flag-au Jack Haig (Orica-GreenEDGE) op 17s
6. flag-au Jack Bobridge (Trek-Segafredo) op 17s
7. flag-au Adam Phelan (Drapac) op 17s
8. flag-au Alistair Donohoe (Nationale selectie Australië) op 17s
9. flag-it Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini) op 17s
10. flag-ca Christian Meier (Orica-GreenEDGE) op 17s
Volledige uitslag

Algemeen klassement na de eerste etappe
1. flag-gb Peter Kennaugh (Sky)
2. flag-gb Chris Froome (Sky) op 7s
3. flag-nz Dion Smith (ONE) op 23s
4. flag-au Robbie Hucker (Avanti IsoWhey Sport) op 25s
5. flag-nz Joseph Cooper (Avanti IsoWhey Sport) op 26s
6. flag-au Damien Howson (Orica-GreenEDGE) op 27s
7. flag-au Anthony Giacoppo (Avanti IsoWhey Sport) op 27s
8. flag-au Jack Bobridge (Trek-Segafredo) op 28s
9. flag-au Nathan Earle (Drapac) op 28s
10. flag-au Chris Hamilton (Nationale selectie Australië) op 28s
Volledige tussenstand

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
4 februari 2016 04:58
Zo maak je vrienden Chris. Vergeet Poels niet te bedanken in Rio.
4 februari 2016 08:07
Verstandig van froome,

Ik heb het niet nagekeken, maar het lijkt alsof bobridge meer en meer presteerd sinds hij weg is bij LTJ. Misschien vanwege de vrijheid? Ik zie 'm nu vaker voorbij komen in de top 10 dan voorheen (sorry geen tijd om het te controleren op PCS)
4 februari 2016 08:08
Wel een lekkere seizoenstart voor Kennaugh. Toch niet echt een veelwinnaar en nu al twee zeges op de teller, waar straks de eindzege in dit rondje nog wel bij zal komen. Daar moet bij gezegd dat de concurrentie hier niet echt indrukwekkend is. Qua namen steekt Sky toch wel ver boven de rest uit.
4 februari 2016 08:31
Wel een lekkere start voor Sky. al 2 overwinningen.
4 februari 2016 08:38
@Sepiroth hier heb je ook geen PCS voor nodig. In de periode bij Blanco en Belkin had Bobridge veel last van de Reumatische Artritis waar hij last van heeft. Hij heeft daar als renner mee om moeten leren gaan.
http://www.wielerrevue.nl/2013/01/09/jack-bobridge-heeft-reumatische-artritis/
4 februari 2016 09:21
@sephiroth
Bobridge heeft minder last van zn reuma als het warm is. Dus in koersen buiten Europa presteert hij vaak wel. Binnen Europa was dat echter een stuk moeilijker voor hem...
4 februari 2016 10:10
edit redactie: niet anti-supporteren
4 februari 2016 10:17
@sephiroth
Bobridge werd bij Belkin 5e op het Australisch kampioenschap, net achter de kleppers maar wel door in het peloton te blijven ipv uit een ontsnapping. In de TDU won hij bijna de bergtrui maar moest toen knechten voor Slagter, geloof ik.

Zoals anderen al aangeven is het wat moeilijker voor hem in Europa, zal bij Trek ook zo zijn.
4 februari 2016 10:32
Denk dat hij in Europa straks weer wat minder gaat zijn. Maar hij rijdt inderdaad mooie uitslagen in warmere gebieden. Zijn piek ligt vast ook in deze periode dan.
4 februari 2016 10:48
@IljoKeisseFan daar ben ik het niet mee eens
4 februari 2016 11:06
@IKF
Wat een zure reactie. Kennaugh is nog altijd maar 26 jaar en toch al een aardige erelijst bij elkaar aan het fietsen met o.a. winst in Ronde van Oostenrijk en de Coppi e Bartali. Als ik daarnaast zijn werk voor Froome in de Tour 2013 voor de geest haal kan ik dit onmogelijk een matige renner noemen.
4 februari 2016 11:52
Inderdaad, wanneer je in de Sky tour ploeg zit ben je per definitie geen matige renner. Geen veelwinnaar nee maar evengoed meer dan de gemiddelde renner!
4 februari 2016 13:13
@IKF: Kennaugh won afgelopen zaterdag/zondag (tijdverschil) met een machtige solo the Cadel Evans Ocean Race, dus het is bij verre niet een matige renner. Ik denk dat je hem kan vergelijken met het niveau Rosa of de Izzagire's.
4 februari 2016 13:24
Eens met bovenstaande reactie. Deze zege hecht ik niet heel veel waarde aan gezien de tegenstand, maar de Cadel Evans race was gewoon een knappe overwinning, op eigen kracht behaald
4 februari 2016 17:26
edit redactie: let op je taalgebruik

Om te reageren moet je ingelogd zijn.