Chris Froome hervat competitie na scaphoïdfractuur
foto: Cor Vos
dinsdag 28 mei 2024 om 10:47

Chris Froome hervat competitie na scaphoïdfractuur

Chris Froome staat woensdag aan de start van de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes. Het is voor de Brit zijn eerste wedstrijd sinds Tirreno-Adriatico, waar hij vanwege een val vroegtijdig op moest geven. De viervoudig Tourwinnaar liep bij die val een scaphoïdfractuur op.

Het is bijna twee maanden geleden dat Froome zijn laatste koerskilometers maakte. De renner van Israel-Premier Tech kwam op 5 maart ten val in Tirreno-Adriatico. Een röntgenfoto bracht in eerste instantie geen breuken aan het licht, waardoor hij de koers voortzette. Pas na etappe vier was er ruimte voor aanvullend onderzoek, in de vorm van een MRI-scan. Die toonde wél een breuk in het scaphoïd, een scheepsvormig handbeentje.

Tour de France
Froome werd in 2023 niet geselecteerd voor de Tour de France, maar aan het einde van dat seizoen sprak hij zijn hoop uit in 2024 wel weer deel te nemen. “Als ik terug kan keren naar de Tour de France en erbij kan zijn als de wedstrijd selectief wordt, of dat nu is om weer een rit te winnen of zelfs proberen voor een klassement te gaan, voor welke positie dan ook… Dat zou een droom zijn”, zei hij toen.

De 39-jarige renner heeft nog een dikke maand tot de start van de Tour de France (29 juni-21 juli). Voorlopig heeft de Brit dit jaar nog maar twaalf wedstrijddagen in de benen. In februari reed hij de achtdaagse Tour du Rwanda, die hij als nummer 27 van het algemeen klassement afsloot. Daarna startte hij dus in Tirreno-Adriato, waar hij door zijn scaphoïdfractuur na vier ritten opgaf.

Nu maakt Froome zijn rentree in de Mercan’Tour Classis Alpes-Maritimes, een eendaagse met het nodige klimwerk. Hij staat ook op de voorlopige startlijst van het Critérium du Dauphiné (2-9 juni).

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.