Chris Froome miste eerder dit jaar een dopingcontrole
Foto: Sirotti
donderdag 25 juni 2015 om 09:02

Chris Froome miste eerder dit jaar een dopingcontrole

Chris Froome heeft eerder dit jaar een out-of-competition dopingcontrole gemist. Dat onthulde hij aan Het Nieuwsblad tijdens een persmoment in zijn woonplaats Monaco. Volgens Froome was het een misverstand. “De mensen van het hotel wilden me niet wakker maken.”

“Ik nam mijn vrouw mee op vakantie naar een nogal exclusief hotel in Italië”, begint hij zijn verhaal. “Om zeven uur ’s ochtends zijn de autoriteiten daar aangekomen, maar het personeel gaf hen geen toegang tot onze kamer. Ze mochten ook niet bellen. Pas bij het ontbijt hoorden we dat de controleurs waren langsgekomen, maar dat het hotel hen niet had toegelaten om ons als klanten te storen.”

Froome baalt van de situatie. “Voor mij was dat uiteraard verschrikkelijk frustrerend. Ik heb het aangevochten en de omstandigheden uitgelegd, maar ik moet tegelijk mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik had proactief moeten uitleggen aan het hotel dat ik kon gecontroleerd worden.”

De gemiste dopingcontrole heeft voor hem geen gevolgen. Een renner wordt pas geschorst als hij drie controles mist binnen twaalf maanden. Dit overkwam onder meer Yoann Offredo en Alex Rasmussen.

Froome heeft één keer eerder een controle gemist. Dat vertelde hij tegenover de Daily Mail. “Het gebeurde in 2010. Ik had doorgegeven dat eventuele controleurs ’s ochtends konden komen, maar ik werd vroeg wakker en dacht spontaan: laat ik eens gaan trainen.” Froome was daardoor niet thuis toen een controleur bij hem aanbelde.

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
25 juni 2015 09:05
Het is weer tourtijd... Laten we hier niet teveel achter zoeken. Tenzij mevr. Froome natuurlijk toevallig een nichtje van Fuentes blijkt te zijn, maar dat lijkt me niet.
25 juni 2015 09:05
Hij is lekker streng voor zichzelf. Tamelijk onschuldig dit
25 juni 2015 09:11
Precies voor dit soort verklaringen is die regel van drie gemiste controles. Het verhaal an sich doet er feitelijk niet toe, al dan niet plausibel. Je kunt immers eventueel best een encyclopedie vol met plausibele verklaringen bedenken en die één voor één afwerken, op het moment dat je bij je training gebruik zou willen maken van verboden methoden.
25 juni 2015 09:12
Goed werk van Froome om dit zelf naar buiten te brengen.

Gewoon openheid geven en de journalisten voor zijn, voordat deze sappige verhalen maken tijdens de tour en Froome's zijn rust verstoren.

Het zou me niks verbazen als heel veel renners wel eens een o.o.c. controle missen
25 juni 2015 09:13
Zulke dingen zullen helaas voor altijd over het wielrennen blijven hangen, gewoon vergeten of ene bewussie....is lastig te achter halen.
25 juni 2015 09:19
Wat voor hem pleit is dat hij het zelf "opbiecht" aan een journalist. En zijn verklaring klinkt vrij logisch, ik hoop dat hij ervan heeft geleerd. Ik wil 'm heel graag geloven, maar er zijn (te)veel renners geweest, die in het verleden misbuik van dat geloof hebben gemaakt, dus ik heb er altijd een wat nare smaak van in de mond als ik zoiets hoor.
25 juni 2015 09:22
Natuurlijk mocht niemand door gelaten worden, ze zouden hem eens kunnen betrappen
25 juni 2015 09:29
Ik denk niet dat je hier te veel achter moet zoeken. Froome probeert transparant te zijn en dat kunnen we enkel maar toejuichen
25 juni 2015 09:29
John -1
25 juni 2015 09:30
Waarom er weer meer achter zoeken dan er werkelijk aan de hand is. Er zullen meer renners zijn die wel eens een controle mislopen.
Goed dat Froome hier openheid van zaken over geeft. Het geeft maar weer eens aan hoezeer renners geleefd worden door de jacht op doping.
25 juni 2015 09:35
De Tour-story, prive en andere roddelmagazines moeten ook weer gevuld worden met sappige verhalen. Verkoopt goed zo rond de Tour. Dit soort dopingcontroles vind ik uberhaupt te ver gaan. Wat Froome doet in zijn vrije tijd moet hij toch zelf weten. We leven in een gekke wereld als je constant rekening dient te houden dat er plotseling een team dopingcontroleurs binnen kan vallen. Achtervolgingssyndroom - waanzin ten top.
25 juni 2015 09:39
Nothing to see here, move along.

Die halfbakken controles werken toch niet bij eventuele micro doseringen.
25 juni 2015 09:51
Waarom geven de anti doping instanties hier zelf eigenlijk geen openheid over?

Gewoon op hun website.
dhr.....heeft dopingcontrole gemist
opgegeven reden:......

En dan ook erbij zetten wie wel geslaagd zijn voor de keuring. Zou een hoop openheid geven die de wielersport m.i. wel kan gebruiken.
25 juni 2015 09:56
Ik vind het twee tamelijk ongeloofwaardige verklaringen met wel een flinterdunne verklaring:

1. je weet dat je als beroepsrenner controle kunt krijgen; ik begrijp dan ook werkelijk niet dat je dan spontaan bedenkt '....och laat ik maar eens spontaan gaan fietsen....'. Je moet namelijk in de Whereabouts vooraf aangeven hoe laat je aan- en afwezig bent. In mijn ogen is iets onverwachts doen (dus afwijken van de planning) een doodszonde!
2. ik kan mijn werkelijk niet voorstellen dat een receptionist van een hotel spontaan voor de klant gaat bedenken dat deze niet gestoord wil/kan worden, als er iemand van een officiële instantie voor de deur staat. Zeker niet in het wielergekke Italië.

Wat mij betreft dus totaal ongeloofwaardig en een duidelijke smet op Froome!
25 juni 2015 09:57
@blokkie5
Jij hebt zelf ook totaal geen behoefte aan privacy?
25 juni 2015 09:57
"Waarom geven de anti doping instanties hier zelf eigenlijk geen openheid over? "

Omdat de redenen best privé kunnen zijn.
25 juni 2015 09:58
Bleh, opgeblazen berichten. Jammer dat WF hieraan meewerkt door deze titel bij het bericht te gebruiken.
25 juni 2015 10:10
Vreemd verhaal, dan loop je toch het hotel uit en bel je hem op zijn mobiel. Wat een kakverhaal.

De enige reden dat dit verder niet boeiend is, omdat je er niets mee kan bewijzen en hij er nog 2 mag missen.

Dat us postal uhh sky doping gebruikt dat lijkt me alleen al duidelijk aan de prestaties en hun hypocriete gedrag. Desondanks renners zien afzien blijft geniaal om naar te kijken.
25 juni 2015 10:11
Ken beuren
25 juni 2015 10:26
@Xistnc

Natuurlijk heb ik zelf behoeft aan privacy. De professionele wielrenners hebben dat recht allang verloren. Dat is opzich al erg genoeg, een kleine ramp misschien zelfs voor de honderden betrokkenen maar een enigszins logisch gevolg van het verleden.

Maar als je dan toch volledig meewerkt aan het systeem, hoeveel privacy gevoelige redenen kun je dan hebben om controle te missen?
Begrijp me goed, het hoeftvan mij niet openbaar te worden waar de renners bezocht zijn indien ze wél medewerking verlenen. Dat kan bij de buurvrouw zijn van dhr Froome en dat hoeft z'n vrouw dat echt niet te lezen op een site.

Ik kan er gewoon echt niet bij hoeveel goede redenen je kunt hebben om controle te missen. Misschien is dat mijn bekrompenheid...
25 juni 2015 10:51
@Blokkie5
Hoe goed de reden nu ook is, de gemiste controle telt toch gewoon mee? De reden maakt dan dus niet uit, die is alleen te begrijpen voor de volgers.
25 juni 2015 10:51
Kan gebeuren. Sowieso achterlijk veel controles op rare tijden in de wielrennerij, laten we eens juventus 's ochtends om 4:00 alle elf uit hun bed trappen.
25 juni 2015 10:58
Sympathieke kerel. Ik las net een interview van hem in de Belgische krant Het Nieuwsblad. Hij blijft echt hameren op het feit dat er nauwelijks doping wordt gebruikt in het wielrennen omdat anders zijn overwinningen niet mogelijk zouden zijn.

Ik wil deze Keniaanse Brit graag geloven, één ding boezemt me wel angst in als deze coole kerel in de toekomst blijkt een gediplomeerd leugenaar te zijn dan is de wielersport ten dode opgeschreven. In tussentijd krijgt Froome mijn onvoorwaardelijke steun en goedgelovigheid.
25 juni 2015 11:01
Tsja, als ik met mijn vriendin in een hotelkamer tekeerga, hoef ik ook geen pottenkijkers! Komkommertijd! Hoop dat hij tweede wordt dit jaar, na Quintana.
25 juni 2015 11:15
Hebben die mensen geen mobiele telefoon? Even bellen Chris of hij de deur open wil doen is toch niet zoveel moeite.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.