Chris Froome: “Vorig jaar veel druk als titelverdediger”
foto: Sirotti
maandag 6 juli 2015 om 11:30

Chris Froome: “Vorig jaar veel druk als titelverdediger”

Chris Froome werkt in relatieve rust toe naar het tweede gedeelte van de Tour de France. De Britse kopman van Sky is van mening dat hij de eerste week moet overleven, en was zondag attent tijdens de waaierrit naar Neeltje Jans. De volgende uitdaging ligt bij de kasseien van dinsdag, in de rit naar Cambrai. “Daar kijk ik naar uit”, vertelt de geboren Keniaan tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Tour.

‘Ik was al uitgestapt voor de eerste kasseistrook’
Vorig jaar vond de Tour-winnaar van 2013 in de vijfde etappe zijn Waterloo. In de media stelt men vaak dat Froome angst heeft voor kasseien. “Maar dat is niet helemaal waar”, zegt hij. “Vorig jaar zat ik al in de auto nog voordat we een steen hadden gezien. Dus zo beslissend zijn die voor mij niet geweest, zoals men vaak zegt. In plaats van huiverig te zijn, kijk ik juist uit naar de kasseienrit.”

Sterkste ploeg
Froome oogt tijdens de persconferentie rustig en straalt zelfvertrouwen uit. “Met de druk valt het heel erg mee. Mijn vriendin en ik verwachten aan het einde van het jaar een kleintje, dat plaatst alles in het perspectief. Ook draag ik niet de druk als defending champion met me mee. Ik ben daarnaast perfect in conditie, omdat mijn voorbereiding vorig jaar begon een dag nadat ik uit de Tour stapte.”

‘Wout haalt de koffie’
In de bergen zal Froome bijval krijgen van een uiterst straf team. “Dit is de sterkste ploeg die ik me kan voorstellen. De jongens die hier zitten hebben hard gewerkt om zich in de Tour-selectie te rijden en zijn eigenlijk stuk voor stuk klimgeiten.” Een van die ploeggenoten is Wout Poels. “Hij haalt ’s morgens de koffie”, grapt Froome. “Zonder gekheid: Wout kent een geweldig jaar. Hij had een sleutelrol in mijn eindzege in de Dauphiné.”

Grootste concurrenten
De Britse klassementsrenner ziet vooral de eerste week als een uitdaging. “Dan moet ik Vincenzo Nibali goed in de gaten houden. Hij rijdt die etappes of het klassiekers zijn, iets dat hem goed ligt. Maar ook Alberto Contador is in een hele goede vorm aan de start verschenen. Ik ben benieuwd naar zijn derde week, na zo’n zware Giro d’Italia. Over Nairo Quintana twijfel ik niet: hij zal er staan.”

Open strijd in de bergen
De Sky-coureur heeft in ieder geval zin om te koersen. Hij kijkt uit naar de strijd met zijn naaste belagers, maar rekent op meer mensen. “Ik verwacht een hele open race door de vele kanshebbers aan de start. In de bergen moet je nu misschien wel op acht verschillende renners reageren, terwijl je normaal gesproken maar naar één renner hoeft te kijken. Het belooft een mooie en uitdagende Tour!”, denkt Froome.

Brailsford: ‘We gaan proactiever koersen’
Dat Sky met zo’n sterke equipe start, betekent ook dat ploegbaas Sir Dave Brailsford meer resultaten verlangd. “We gaan daarom proactiever koersen, mee de wedstrijd bepalen. We bekijken per dag hoe we dat het beste kunnen doen. Natuurlijk blijft het algemene klassement het belangrijkst, maar we willen ook kansen pakken als deze zich voordoen.”

Fietsen leeft in Nederland
De Britse teambaas van Sky had ook nog een goed woordje over voor de organisatie in Utrecht. “We kenden een fantastische ontvangst. Mijn complimenten daarvoor. Ook zie je nu goed hoe zeer fietsen bij Nederland hoort, er zijn er zo veel! Wat betreft de Tour: dat is dit jaar een tricky race. Alle favorieten zijn in vorm en het parcours uitdagend. En dat is niet erg, we willen graag variaties. Daar horen ook kasseien bij”, vindt Brailsford.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
6 juli 2015 11:45
"kindje plaatst alles in perspectief".... weer een kostwinner rijder erbij, die daardoor direct het koersen relativeert. Nog een paar jaren plichtsgetrouw meedoen en dan kan hij gelukkig als wielerpensionado echt -zoals zijn fietshouding is omschreven door Sky mates- boodschappenwagentjes door supermarkten gaan sturen, loerend op een lijstje van moedersdevrouw, en zijn mobieltje tussen schouder en oor geklemd voor zijn vragen daarover en haar verdere instructies.... Doe mij Adam Hansen maar.

Ben trouwens benieuwd of zijn skelet niet uit elkaar gaat rammelen op de kasseien. Zijn fiets zal vast extremely comfi worden gemaakt voor hem, en de kasseienstroken te kort
6 juli 2015 11:51
@ ikbenprocycling:
lol :)
@ redactie:
iets met timing en oud nieuws.
6 juli 2015 12:03
Wordt zijn eventuele angst voor kasseien juist niet gevoed door zijn argumentatie waardoor dat niet zou kloppen? Hij was zo angstig voor kasseien dat hij zelfs ervoor al uit is gestapt (door valpartijen).
Ik ben erg benieuwd naar de etappe van morgen, in ieder geval.
6 juli 2015 12:21
@8.6
Iets met een hangende langspeelplaat.
6 juli 2015 12:25
Hup nu alleen nog een gedateerd bericht over Contador plaatsen en de cirkel is rond!
6 juli 2015 12:28
@ non-believer:
je platenspeler beter afstellen, en als dat geen resultaat heeft gooi je gewoon je bekraste lp weg. :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.