Christopher Blevins verrast met zege in Wereldbeker Snowshoe, Vader én Nordemann top-10
Blevins werd onlangs al de eerste wereldkampioen Shortrace ooit - foto: RedBull Content Pool
Youri IJnsen zondag 19 september 2021 om 22:17

Christopher Blevins verrast met zege in Wereldbeker Snowshoe, Vader én Nordemann top-10

Chris Blevins heeft de laatste Wereldbeker-manche van 2021 gewonnen. De 23-jarige Amerikaan van Trinity Racing was in eigen land in Snowshoe na een spannende race de sterkste mountainbiker. Hij liet Vlad Dascalu en Ondřej Cink achter zich. Mathias Flückiger verzekerde zich vrijdag al van de eindzege, hij kwam zondag in het stuk niet voor. Nederlanders Milan Vader en David Nordemann eindigden allebei in de top-10.

De afscheidnemende Duitse mountainbike-grootheid Manuel Fumić verzorgde in Snowshoe de start voor de laatste Wereldbeker van het seizoen. Met slechts 49 mountainbikers aan het vertrek, maakten zij zich klaar voor een snel parcours. Ondanks de spectaculaire omloop regende het lekke banden en dat had zijn weerslag op de uitslag. Onder meer Flückiger kreeg vroeg af te rekenen met een lekke band en ook Victor Koretzky kwam daardoor nooit meer terug van voren.

Het veld bleef lang bij elkaar. Na drie van de zeven rondes hadden vijf renners (Cink, Blevins, wereldkampioen Nino Schurter, Luca Braidot en Henrique Avancini) zich licht afgescheiden. Vader lag op dat moment als eerste volger op twaalf seconden achterstand, waardoor alles nog speelbaar was. Vooral Cink deelde op dat moment de lakens uit, maar hij kon tegen het einde van de vierde ronde niet verhinderen dat een aantal mannen uit de achtergrond terugkeerden.

Koers lang gesloten, machtsexplosie van Blevins
De kopgroep bestond na vijf van de zeven rondes uit zeven renners: Schurter leidde dans, voor Avancini, Dascalu, Braidot, Cink, Luca Schwarzbauer en ex-wereldkampioen Jordan Sarrou. Een kleine halve minuut daarachter leidde Vader de achtervolging, in een groep waar de sterk opkomende Nordemann zich ook nestelde. De 24-jarige Gelderlander werd in 2018 nog derde op het WK mountainbike voor beloften, maar kreeg de laatste twee jaar te maken met veel blessureleed.

In de laatste rondes was het vooral Schurter die zijn concurrenten onder druk zette. Ondanks vermoedde pogingen, lukte het de Zwitserse legende niet om een kloof te slaan. Uiteindelijk slaagde hij daar toch in, toen Avancini in een van de laatste afdalingen zijn voorband verloor. De onfortuinlijke Braziliaan zat prima in de wedstrijd en leek mee te doen om de zege, maar hij zou in de laatste honderden meters nog terugvallen van de top-3 naar een vijftiende plek. Hij kwam op een velg binnen.

Blevins en Sina Frei werden onlangs de eerste wereldkampioenen ooit op de Shortrace-afstand – foto: RedBull Content Pool

Door de aflopende band van Avancini, zat Cink achter hem gevangen op de singletrack. Schurter leidde de dans, maar net voor de slotklim liet hij de deur open. Blevins dook erin en snelde met een verschroeiende versnelling weg. Dascalu probeerde de nieuwbakken wereldkampioen Schortrace nog bij te benen, maar de vogel was gevlogen. Zodoende kon Blevins – vorige week nog in actie tijdens de Tour of Britain – de eerste Amerikaanse Wereldbeker-zege noteren sinds David Juarez in 1994 (!).

Cink beloonde zijn goede wedstrijd door Schurter nog te remonteren in de laatste meters. Vader eindigde uiteindelijk als zevende en Nordemann sloot zijn ongelukkige twee jaar af met een flinke opsteker. Hij werd negende. De Belg Pierre De Froidmont (BH-Wallonie) eindigde als zeventiende. Dat was net achter Avancini en Flückiger (zestiende), die beiden meer dan twee en eenhalte minuut toegaven op Blevins. Vooral voor de Braziliaan was dat een hard gelag.

flag-us Wereldbeker Mountainbike, Snowshoe
Cross Country Olympic – mannen
1. flag-us Christopher Blevins (Trinity Racing) in 1u15m14s
2. flag-ro Vlad Dascalu (Trek-Pirelli) +9s
3. flag-cz Ondřej Cink (Kross-Orlen) +20s
4. flag-ch Nino Schurter (Scott-SRAM) +34s
5. flag-it Luca Braidot (Santa Cruz-FSA) +39s
6. flag-de Luca Schwarzbauer (Lexware) +56s
7. flag-nl Milan Vader (KMC-Orbea) +1m09s
8. flag-fr Victor Koretzky (KMC-Orbea) +1m16s
9. flag-nl David Nordemann (CST-PostNL-Bafang) +1m24s
10. flag-fr Maxime Marotte (Santa Cruz-FSA) +1m34s
17. flag-be Pierre De Froidmont (BH-Wallonie) +3m22s
Volledige uitslag

Geef een reactie