Cian Uijtdebroeks blikt terug op zijn eerste maanden als prof

vrijdag 22 april 2022 om 08:05
Video

Vrijdag staat in het Oostenrijkse Lienz de slotetappe van de Tour of the Alps op de agenda. De 19-jarige Cian Uijtdebroeks sluit er zijn eerste deel van zijn debuutjaar als prof af. Het Belgische klimtalent blikt terug en kijkt ook al even vooruit. “Een grote ronde? Misschien volgend jaar, maar ik mik zelf toch eerder op 2024.”

Als een van de beste junioren van zijn lichting besliste Cian Uijtdebroeks eind vorig jaar om de beloftencategorie over te slaan en meteen door te stromen naar de profs. Weliswaar zonder enige druk. “Ik wil vooral veel leren”, klonk het voor het seizoen. BORA-hangrohe beloofde de in Luik wonende klimmer de vrijheid en het programma om zich beetje bij beetje aan te passen.

Via Mallorca, de Saudi Tour en de Settimana Coppi e Bartali ging het naar de Tour of the Alpes, waar Uijtdebroeks deze week aan de slag is. Tussendoor betwistte hij een drietal eendagswedstrijden. “Ik heb effectief al veel geleerd”, vertelt Uijtdebroeks voor de camera van WielerFlits.

Waaierrijden in de woestijn
“Zoals het waaierrijden in de woestijn, iets waar ik totaal geen ervaring in had. Of hoe het rondewerk functioneert: hoe klassementen verdedigd worden, hoe aangevallen wordt. Ik proefde zowel van kortere als langere klimmen en leerde dat vooral het langere klimwerk het best bij mij past.”

foto: Cor Vos

Dat het niveau bij de profs logischerwijze een stuk hoger ligt dan bij de junioren, ondervond Uijtdebroeks ook. “Bij de junioren spatte het veel sneller uiteen op de langere beklimmingen. Bij de profs gaat het meestal toch met een groep naar de finish. Er wordt sneller gedaald en ook in de lead-outs richting een klim gaat het rap.”

Vuelta in 2023?
Uitdebroeks neemt nu een rustpauze. Daarna staan onder meer de Ronde van Noorwegen, de Sibiu Tour (Roemenië) en de Ronde van de Toekomst – zijn hoofddoel – op het menu. Maar op termijn hoopt hij zich tot ronderenner te ontplooien. “Daar wil ik zeker naar toewerken. Dit jaar staat sowieso nog geen grote ronde op de agenda. Volgend jaar misschien de Vuelta, maar eigenlijk mikken we vooral op het derde jaar.”

Wedstrijdprogramma Cian UIJTDEBROEKS

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone