Cipollini: “Wielrennen is vandaag de dag een beetje saai”
foto: Sirotti (archief)
woensdag 27 september 2017 om 11:51

Cipollini: “Wielrennen is vandaag de dag een beetje saai”

In een interview met Radio24 heeft Mario Cipollini uitgehaald naar het huidige wielerpeloton. De flamboyante Italiaanse ex-renner snapt niet dat Peter Sagan voor een derde keer het wereldkampioenschap op zijn naam kon schrijven. “Als je geen sterke nationale selectie hebt, kun je niet meedoen in de strijd om de wereldtitel. Sagan wint alleen wel drie keer.”

‘Verzin iets’
Super Mario kan dat niet begrijpen. “Sagan is een groot kampioen, dat staat buiten kijf. Maar waar zijn de anderen mee bezig? Alle coaches en ploegleiders, wat doen ze? Hoe kunnen ze Sagan de kans geven om hem te laten sprinten in een koers van 267 kilometer, terwijl ze een andere situatie kunnen creëren? Bovendien gaat Sagan pas een dag van tevoren naar Bergen. Anderen gaan eerder om te acclimatiseren en het parcours te bestuderen. Sagan benadert het alsof hij een potje zit te kaarten.”

‘We zien niets bijzonders meer’
Ook de werkwijze van Sky kan niet rekenen op sympathie van Cipollini. “Wielrennen is vandaag de dag een beetje saai. Neem nu de voorbije Tour de France of de Vuelta a España. Daar rijdt Sky op kop en zij bepaalt het tempo. De helpers van Chris Froome zijn even sterk als zijn naaste belagers. Zij handelen aanvallen van mannen als Vincenzo Nibali, Romain Bardet en anderen af. En met nog anderhalve kilometer te gaan is Froome zo getraind dat hij het verschil kan maken. Het is een eentonige strategie waardoor we niets bijzonders meer zien.”

Andere tijden
“Ik vraag me af wat er is veranderd in het wielrennen de voorbije vijftien jaar”, gaat de Italiaan verder. “Toen ik op het WK van 2002 de grote topfavoriet was, waren Erik Zabel en Robbie McEwen mijn tegenstanders. Duitsland en Australië, dus. Twee geweldige teams die geen meter kopwerk verrichtten, waardoor de druk de gehele dag volledig bij de Italiaanse ploeg lag. Lance Armstrong heeft ook af moeten rekenen met twee nationale teams zoals Telekom en ONCE om zijn overwinningen te behalen. Miguel Indurain had eveneens enkele sterke tegenstanders die hem aanvielen. Maar nu heersen Sky en Froome in het rondewerk. Tijdens eendagskoersen is het Sagan wat de klok slaat.”

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
27 september 2017 11:58
Krijgen we weer van dat pessimistische gelul van een oud baasje die twee saaie wedstrijden heeft gezien. Er werd dit jaar ook nog een leuk rondje door zijn eigen land gefietst, vond ie dat ook zo saai?
27 september 2017 11:58
"Cipollini heeft onder een steen gelegen in het voorjaar" was misschien een betere titel geweest.
27 september 2017 12:01
Ik heb anders een fantastisch voorjaar en een prachtige spannende Giro gezien. Toegegeven, in zowel de Tour als de Vuelta domineerde Sky en Froome.. maar wat wil je met zo'n budget? Ze kopen gewon de concurrenten op en zo krijg je inderdaad een scenario dat Landa en Poels de aanvallen van anderen kunnen controleren. Maar zo heel gek veel verschil met US Postal is dit niet. Heras, Hamilton en Landis knechtten ook op die manier.
27 september 2017 12:04
Naar mijn mening heeft hij wel een punt. Ik vond niet dat Sagan echt werd aangevallen op het WK. Tuurlijk reed een groepje met Boom voorop, maar de echte demarages in de finale zijn uitgebleven. De "grote" kanshebbers hebben gewoon laf gekoerst en afgewacht tot de laatste passage over Salmon Hill. Kleine kans dat je een renner als Sagan er dan nog gaat af rijden!
27 september 2017 12:07
Quote:
“Ik vraag me af wat er is veranderd in het wielrennen de voorbije vijftien jaar”, gaat de Italiaan verder.


Goh, ik kan wel wat verzinnen hoor, meneer de wielrenner uit een ander tijdperk...

En wat betreft saai.......... Typisch gelul van een sporter van vroeger, die het idee heeft dat alles toen beter was. Alsof de Tours van Armstrong zo spannend waren. Alsof de klassiekers dit jaar niet om je vingers bij af te likken waren. Alsof de Giro dit jaar niet waanzinnig was, en door commentatoren uit verschillende landen als leukste gronde ronde in (vul iets in...) bestempeld werd.
27 september 2017 12:10
Hij is zelf de 'uitvinder' van het saaie koersen. Een sprinter die altijd zijn treintje volgde om dan in de laatste 250m te gaan winnen. Nou dat waren nog eens spannende gebeurtenissen zeg. De pakjes en uitspraken waren interessanter dan al die ritten bij elkaar.
27 september 2017 12:17
Omdat tijden nu eenmaal zijn veranderd, als eerste is het niveauverschil juist kleiner geworden, daarom is het moeilijker om weg te komen... veel renners zijn in staat om te winnen en daar profiteren renners met een sterke sprint (zoals Sagan van). Juist ook renners met een sterk eindschot kunnen nu ook een lastig parcours overleven. Door het terugdringen van doping is de nivellering groter geworden en dat is eigenlijk wat we willen. Ook is de sport nog meer gemondialiseerd en dat maakt ook dat er juist meer toprenners zijn bijgekomen die elkaar bij de strot grijpen. Dat maakt aan de ene kant de sport spannender aan de andere kant kunnen renners als Sagan daarvan profiteren omdat ze kunnen wachten en gokken op een sprint. Daarnaast het probleem SKY en bijvoorbeeld ook de vele (etappe)zeges van bijvoorbeeld Quickstep wat weer te maken heeft met het enorme verschil in budget tussen een aantal ploegen. Het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 18 in de WT is veel groter geworden dan 20 jaar terug. Een fenomeen wat we ook in het voetbal hebben gezien, daar ga je niets meer aan doen vrees ik.
27 september 2017 12:25
Alleen wat betreft de WK's moet ik hem gelijk geven.
27 september 2017 12:31
Wie was ook alweer de uitvinder van de "sprinttrein"? En wie won in 2002 het saaiste WK allertijden? Zou me niets verbazen als Sagan volgend jaar bij la Prima Vera in toga op een strijdwagen in Milaan aan de start verschijnt!
27 september 2017 12:34
De Giro had ook een hoop saaie ritten hoor. ALleen omdat Tom meedeed om de overwinning was het spannender voor ons, maarde tendens is gewoon dat het gecontroleerder is.
27 september 2017 12:42
Hij heeft gewoon een punt... Mensen die zeggen dat de Giro prachtig was zijn duidelijk al vergeten dat we collectief de Giro bestempelden als oersaai, tot het moment dat Sky massaal het asfalt opzocht en weggeslagen was voor het klassement. Toen moesten ze het geweer wel van schouder veranderen en kregen we nog een spetterend tweede deel van de Giro, met een Landa die nu vrijuit koerste bv. Maar als die valpartij niet was gebeurd, had je gewoon een kopie van de Tour en de Vuelta gezien, met een treintje Sky-renners die de rest de benen afsneed...

Een draft-systeem (zoals bij veel Amerikaanse sporten het geval is) ieder seizoen om de sterkste renners evenredig te verdelen over alle teams zou de spankracht en het spektakel alvast ten goede komen.
27 september 2017 12:45
uitgerekend mooie Mario die zo iets zegt, hij, die alleen kon sprinten, maar wel fenomenaal.
27 september 2017 12:47
Is er ooit al een ex-prof geweest die zegt dat het nu beter is? Typisch gezever.
27 september 2017 12:48
De Tour die saai was blijft natuurlijk een beetje hangen, maar de Voorjaarsklassiekers, veel kleinere rondes en de Giro waren smullen geblazen. Ook de Vuelta vond ik het kijken waard!
27 september 2017 12:52
Cipollini gebruikte in zijn tijd zoveel spul dat hij voor de koers altijd even wat lichaamssappen moest uitwisselen met een rondemiss of ander vrouwelijk schoon.

Wielrennen is gewoon vaak saai maar je kijkt toch om die onverwachte spannende plotwendingen.
27 september 2017 12:55
Komaan mensen dat sky de grote rondes verneukt is echt niet voor discussie vatbaar dat is gewoon een feit. Dat us postal hetzelfde deed verandert niets aan de zaak wel integendeel zou ik zeggen.
27 september 2017 13:05
Tja, beetje kortzichtig van Cipollini over het WK. Er zijn nog renners naast Sagan. Als de andere landen na Salmon Hill niet rijden en naar Sagan kijken, wint Alaphilippe. Je moet toch niet rijden om een ander te laten verliezen zeker.
27 september 2017 13:10
Uiteraard verprutst Sky voor een gedeelte de grote rondes, maar Froome was ook de enige die juist wist te pieken, althans in de Tour toch. Bardet en Aru deden dat te vroeg, waardoor ze op 't einde gewoon "op" waren, Quintana en Pinot hadden te weinig over na de Giro en Porte en Valverde gingen op hun bek. Dan blijft alleen een subtopper als Uran over en die bleef eigenlijk best nog wel dicht in de buurt van Froome.

Als iedereen recht blijft en/of zich even accuraat voorbereidt zoals Froome, dan wint Froome dit jaar echt geen Tour.
27 september 2017 13:11
Haha mooi toch! Raakt blijkbaar een gevoelige snaar gezien de reacties op de persoon. Zo van heus-hoor-Meneer-Mooie-Mario-alsof-jij-dit-en-dat-en-vroeger ....
Is dat de Nederlanders lekker gaan maar het gedwee achter een wattage-UFO rijden kantoorwielrennen #nietszeggendeslogan #heusgeendoping #1team4heelbelangrijk is nogal slaapverwekkend. Zelfs een niet nader te noemen renner met de W van Poels die daar onbeschaamd aan meedoet : )

Mits volgend jaar TD uiteraard. Ave caesar!
27 september 2017 13:12
Cipollini wordt een oude man. Vroeger was alles beter.
27 september 2017 13:12
Quote:
Je moet toch niet rijden om een ander te laten verliezen zeker.


Je kan je wel afvragen hoe vaak Kristoff, Matthews en co van Sagan moeten verliezen en hoe lang die ploegleiders blijven geloven dat het deze keer wel zal lukken en op 1 paard blijven gokken ipv. hun kansen te verdelen over meerdere pionnen.
27 september 2017 13:13
Hij vraagt zich af wat er veranderd is in het wielrennen? Is hij nu serieus? Misschien een sterke vermindering in het gebruik van doping? Waardoor renners tegen humane limieten lopen.
27 september 2017 13:19
Meningen zijn duidelijk verschillend.
Ik heb echt enorm genoten van schitterende koersen. Het kan gewoon niet altijd.
De hegemonie van Sky doorbreken is gewoon erg moeilijk, en dan moet je a la Contador wat proberen met het risico dat je de man met de hamer tegen komt. En dat durven de meesten niet, die gaan liever voor een 5e plaats.
Heeft ook te maken met de UCI punten.
27 september 2017 13:21
Beetje gelijk heeft ie wel over sagan....in de tour met kittel ook...duidelijk dat hij klasse beter was en toch gaan de meeste ploegen voor sprint en daarmee sportieve zelfmoord
27 september 2017 14:00
Hij heeft wel gedeeltelijk gelijk. Vroeger was het spannender in de tour en werd er aangevallen op de eerste of voorlaatste berg door favorieten. Het WK is nog altijd hetzelfde als vroeger. Merckx won ook in een groepje in een spurt (1967) of demareerde op de laatste berg en won alleen (1974). Sagan deed juist hetzelfde.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.