Circuit Franco-Belge was niet altijd terrein voor de sprinters
Foto: Cor Vos
maandag 27 mei 2024 om 08:00

Circuit Franco-Belge was niet altijd terrein voor de sprinters

De Lotto Cycling Cup zoekt ook regelmatig de wegen van Wallonië op, en dat zal woensdag ook in het Circuit Franco-Belge gebeuren. WielerFlits neemt je mee in de historie van de Belgische eendagskoers.

Het Circuit Franco-Belge is anno 2024 aan zijn 83e editie toe. Maar dat wil niet zeggen dat de semiklassieker nog maar tachtig jaar bestaat. Na de Tweede Wereldoorlog duurde het nog een hele tijd vooraleer de wedstrijd weer op de kalender stond, maar in feite bestaat de wedstrijd al sinds 1924.

Steegmans klopt Cavendish en legt de basis voor zijn eindzege in 2007 – foto: Cor Vos

De Franco-Belge kan u nog kennen als de laatste rittenkoers van het seizoen op Belgisch-Franse bodem. Want ja, in de beginjaren werden de landsgrenzen regelmatig overschreden. Vaak ging het om een viertal etappes, met ook nog een afsluitende tijdrit. Men zocht ook regelmatig de Vlaamse Ardennen en zelfs de kasseien van Roubaix op.

Toch moeten we toegeven dat het palmares van de beginjaren niet héél indrukwekkend is. Lokale renners als Julien Vervaecke, Cyriel Van Overberghe en Alfons Ghesquière zetten zich tweemaal op de erelijst, net als de Zwitser Benno Wis. De vier, waarvan Vervaecke dankzij zijn zeges in Parijs-Roubaix en Parijs-Brussel allicht de meest tot de verbeelding sprekende naam is, delen dat record tot op de dag van vandaag met de Australische spurtbom Robbie McEwen.

Vanaf de eeuwwisseling groeide het Circuit Franco-Belge dan ook meer en meer uit tot een sprinterskoers, met vooral passages in de provincies Henegouwen en West-Vlaanderen. Tijd voor een facelift, moet de organisatie gedacht hebben. Vanaf 2012 spraken we over de Eurométropole Tour, en sinds 2016 zijn de verschillende etappes ingewisseld voor een eendagskoers.

De memorabele sprint tussen Groenewegen en Naesen – foto: Cor Vos

Die eerste editie kennen we van de memorabele sprint tussen Dylan Groenewegen en Oliver Naesen. Groenewegen week in volle sprint wel héél ver van zijn lijn af, waardoor Naesen – die duidelijk meer snelheid had – bijna in de dranghekken belandde. Achteraf zou de renner van IAM Cycling voor de microfoon van Sporza de legendarische woorden “ik vond hem al achterlijk, maar nu is het helemaal een deb” uitspreken. Een jeugdzonde van de 26-jarige Oost-Vlaming allicht, maar wel eentje die nog lang zal bijblijven in de hoofden van de wielerfans.

In 2022 hernam de organisatie haar oorspronkelijke naam. Zeg niet meer Eurométropole Tour, maar Circuit Franco-Belge. Dankzij een samenwerking met Golazo, dat het Circuit Franco-Belge opnam in is het voortbestaan van deze wedstrijd bovendien verzekerd.

Laatste tien winnaars Circuit Franco-Belge
2023: flag-be Arnaud De Lie
2022: flag-no Alexander Kristoff
2021: flag-nl Fabio Jakobsen
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-be Piet Allegaert
2018: flag-dk Mads Pedersen
2017: flag-gb Daniel McLay
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-fr Alexis Gougeard
2014: flag-fr Arnaud Démare

In seizoen 2024 wordt het Circuit Franco-Belge verreden op woensdag 29 mei 2024.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.