Coach Denise Betsema: “Marlux-Bingoal was logische keuze”
©Marlux-Bingoal
maandag 5 november 2018 om 09:37

Coach Denise Betsema: “Marlux-Bingoal was logische keuze”

Seizoensrevelatie Denise Betsema (25) fietst vanaf vandaag met een blauw Marlux-Bingoalshirtje. Wielerflits zocht uit waarom de Texelse voor het team van Jurgen Mettepenningen koos. Blijkt dat haar Belgische coach Tom De Kort een belangrijke rol speelt. “Voordat ik Denise begeleidde, trainde ik Laura Verdonschot. Ik ken het huis dus heel goed. Los daarvan, kreeg ze uiteraard een heel mooi voorstel.”

In het damesveldrijden anno 2018 lijken jonge moeders een streepje voor te hebben. Loes Sels zet op haar 33ste nog een stap vooruit en zowel Kim Van De Steene (32) als Denise Betsema (25) mogen na twee maanden crossen bestempeld worden als dé revelaties. Eén verschil: Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) en Van De Steene (Tarteletto-Isorex) maakten al deel uit van een professioneel crossteam, Betsema had gewoon haar eenmansploegje met lokale Texelse sponsoren.

Maar dat is inmiddels achterhaald. Betsema ondertekende al in de loop van vorige week een contract bij Marlux-Bingoal, het Belgische team van onder meer Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Bij de dames krijgt Betsema Laura Verdonschot als ploeggenoot.

“Net geen twee handen vol”
“Uit hoeveel aanbiedingen ik kon kiezen? Euh… Net geen twee handen vol”, genoot Betsema zichtbaar. “Ik weet, het was een luxepositie. Maar ik wilde wel alles rond hebben vóór het Europees kampioenschap. En het podium in Rosmalen – Betsema pakte brons op dat EK – was toch de ideale plek om mijn transfer bekend te maken, niet?”

Zo dacht teammanager Jurgen Mettepenningen er ook over. “We volgden Denise al langer dan vandaag. Eigenlijk al sinds vorig jaar. Haar progressie is enorm. En ze wordt ongetwijfeld nog beter. Samen met Laura zal ze de komende jaren ons duo in het damesveldrijden vormen. Zo krijgt geen van beide té veel druk op de schouders.”

Tom De Kort
Betsema was op haar beurt gecharmeerd door Marlux-Bingoal. “Een team dat zeer professioneel werkt. Mét topmateriaal. En het klikte al vanaf het eerste gesprek. Daarnaast kijk ik uit naar een samenwerking met Mario De Clercq en Gianni Meersman. Dat zijn best grote namen in de wielerwereld. Niet onbelangrijk: ik mag in de toekomst ook met Tom De Kort blijven verder werken. Dat was wel een voorwaarde.”

Betsema pakte gisteren het brons – ©Photopress.be

“Logisch”, vertelt teammanager Mettepenningen ons. “Daar ben ik zelf ook voorstander van. We kennen Tom De Kort al langer. Tot maart van dit jaar begeleidde hij inderdaad Verdonschot. Nu slaagt hij er in om Betsema naar een hoger niveau te tillen.”

Prof tot eind 2020
Met andere woorden, De Kort kent Marlux-Bingoal bijzonder goed dankzij Verdonschot. En dat zal wellicht een niet onbelangrijk detail geweest zijn in de keuze van Betsema. Dat bevestigt De Kort ons. “Ik ken de ploeg van binnen en van buiten. Ik ken de structuur en weet wie welke functie heeft. Dat Mettepenningen een mooi voorstel deed, was uiteraard ook mooi meegenomen.”

Betsema wordt dus prof bij het team tot eind 2020. “Hoe ik dat ga combineren met mijn job in de fietsenwinkel van mijn ouders (Bets Fietsen in Oudeschild, red), weet ik nog niet. Het is in elk geval een voordeel dat de kids – zoontje Yukka is bijna zeven, dochtertje Wolf vijf – al naar school gaan. Dat geeft wat extra vrijheid. Maar ik studeer ook nog. Het wordt dus nog eens alles op een rijtje zetten, maar het veldrijden krijgt nu uiteraard voorrang. Ik denk trouwens dat ik bij Marlux-Bingoal nog progressie kan maken.”

Min acht kilogram
Coach De Kort over de spectaculaire vooruitgang die Betsema reeds boekte. “Ik heb acht maand in alle stilte maar wel zeer intensief met Denise samengewerkt. Zowel haar trainings- als eetgewoonten hebben we compleet omgegooid. In totaal ben ik ondertussen vijftien dagen naar Texel geweest om Denise alles opnieuw aan te leren vanaf nul. Het op- en afspringen van de fiets, het lopen met de fiets op de schouder, het lopen over de balken, het starten, door het zand rijden, noem maar op. Kijk naar het resultaat! Het gevolg van juist trainen, acht kilogram vermageren in zeven maanden en – vooral – zeer veel talent dat openstaat voor verandering.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.