Coach Nys duidt complexe aanpak: “Wat Thibau doet, heeft niemand hem ooit voorgedaan”
Interview Alle puzzelstukjes zijn juist gevallen voor Thibau Nys, maar evident was zijn traject naar het Europees kampioenschap veldrijden in Pontevedra van afgelopen weekend niet. De 21-jarige Nys behaalde dan wel met brio zijn eerste grote titel bij de profs, maar in deze fase van zijn carrière is het vooral veel wikken en wegen, en uitproberen wat werkt of niet werkt. Dat vertelt zijn coach Paul Van den Bosch (67) in gesprek met WielerFlits.
Herinner u nog de ietwat onzekere Thibau Nys op de ploegenpresentatie op de Balenberg, nog geen maand geleden. Nys kwam nog maar net uit een wegseizoen dat ruimschoots alle verwachtingen had overtroffen. Liefst negen keer schoot hij raak, waaronder vijf keer op WorldTour-niveau. Dan zou je een Nys vol vertrouwen in de cross verwachten, maar niets was minder waar.
“Het is de afgelopen weken niet gemakkelijk geweest”, geeft Van den Bosch nu toe. Nys werd immers ziek na het wegseizoen. “Enerzijds moesten we aan de basis werken, maar anderzijds was het crossseizoen al daar. Het was wikken en wegen tussen werken aan de basis en specifiek werken op het crossseizoen. Daarover liepen onze meningen een beetje uiteen. In die zin dat ik meer een voorstander was om crossgericht te trainen, terwijl hij liever wilde blijven werken aan de basis. We hebben dan vooral gekozen voor de visie waar hij het meeste achter stond, dat is niet onlogisch want de atleet moet zich daar goed bij voelen.”
“Het zoeken naar frisheid was belangrijk, want dat miste hij duidelijk. De dag voor Ruddervoorde had hij nog meer dan vier uur getraind, en daags voordien werkte hij zelfs een duurtraining aan 37 kilometer per uur af. Dan weet je dat je niet deftig kunt presteren, dat was wel ingecalculeerd. Maar als je dan zag dat het écht niet goed was, begon er onrust te komen. Daarop hebben we aan de noodrem getrokken en besloten om niet naar Spanje te gaan. Hij is een dag helemaal van de fiets gebleven in de week voor Overijse. Dan komen de twee visies samen: enerzijds hebben we hard gewerkt aan basis. Koppel daar frisheid aan, en dan krijg je een heel goede Thibau.”
Er is dus wel wat gediscussieerd over de mogelijke trajecten in de entourage van Nys. “Dat zijn geen zware discussies, maar er was wel constant overleg tussen Sven, Thibau en ikzelf. Dat heeft geresulteerd in winst in Overijse en het EK”, aldus Van den Bosch. “Dat is het mooie aan dit verhaal. Het was prachtig om te zien wat hij heeft gedaan, het is uitgekomen zoals hij het in zijn hoofd had. Hij moet deze maand nog 22 worden, maar als je ziet wat hij nu al op zijn palmares heeft. Het beloften-WK in het veld, EK op de weg bij de beloften, EK bij de profs in het veld. Om nog te zwijgen over zijn uitzonderlijke zomer op de weg.”
Wegseizoen al in achterhoofd
Maar juist door al die aspecten te willen blijven combineren, maakt de jonge Nys het zichzelf niet makkelijk. “Thibau zijn bezorgdheid was dat hij net zoals vorig jaar sterk aan het seizoen zou beginnen, maar dan zou wegzakken. Om dat te voorkomen, werken we in vier fasen. In de fase die nu voorbij is, moest hij aan een stevige basis werken die hem aan de top houdt tot in december. Dan gaat hij terug naar Spanje om goed te zijn in de kerstperiode. En daarna staat er opnieuw een stage gepland die een top-WK moet opleveren.”
Alleen levert dat een lastige combinatie met het daaropvolgende wegseizoen op. “De planning of het idee is om hem nu uit te spelen in de Ardennenklassiekers. Dan denken we in de eerste plaats aan de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Na het WK gaat hij geen of weinig tijd hebben om te rusten. Dat kampioenschap valt pas begin februari en een goede twee maanden later moet hij al op topniveau zijn op de weg. Dat is een extra factor om die basis constant doorheen de crosswinter in het achterhoofd te houden, zodat je snel nadien kan overgaan op de specifieke trainingen voor de klassiekers.”
Wikken en wegen
“Wat hij doet, is heel complex”, waarschuwt de ervaren coach. “Niemand doet het op die manier. Ga maar eens terugkijken naar de resultaten van Mathieu van der Poel en Wout van Aert toen ze 21 of 22 waren. Dan reden zij nog altijd een volledige crosswinter, gecombineerd met een heel beperkt wegseizoen. Dat waren maximaal een 15-tal wedstrijden, genre Ronde van België en Dwars door het Hageland. Terwijl Thibau nu 36 koersdagen heeft, en als Ronde van Wallonië niet was weggevallen waren het er meer dan 40 geweest. Op WorldTour-niveau, met veel zware rittenkoersen. Dat zijn zaken die iemand anders nog niet gedaan heeft.”
Juist dat aspect zorgt niet alleen voor Nys zelf, maar ook voor de personen rondom hem voor extra uitdagingen. “Waar we nu inzitten met Thibau, dat is discussiëren, aftasten, een leerproces voor ons allemaal. We hebben er ook geen ervaring mee. Hoeveel kan hij aan? Elke week kan een leermoment zijn, waaruit we besluiten trekken die we gaan gebruiken in de toekomst. Naar het komende crossseizoen, maar ook naar het wegseizoen. Ik heb nog nooit met een atleet gewerkt die zo veel ambitie heeft in zowel het veld als op de weg en dat allebei voltijds te doen. En dat vraagt afwegingen. Dat gaat over wikken en wegen, zoeken naar de juiste formule.”
En toch wil de ambitieuze Nys van geen wijken weten. Hij weet immers wat hij in zijn mars heeft, en blijft dat bevestigen met grote overwinningen. “Het is niet alleen ambitie, maar ook passie. Thibau doet beide graag. Ik zou gedacht hebben dat als je ziet hoe hij op de weg rijdt, hij vanzelf wel de reflex zou hebben om zich meer op de weg te focussen en minder op de cross. Maar dat schijnt niet waar te zijn. Hij crost doodgraag. Hij rijdt volgens mij liever in het veld dan op de weg, maar hij doet het allebei heel graag. Maar maakt dat het ook niet juist boeiend?”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.