Coach Wout van Aert: “Ik hoop dat er een oplossing komt die rust creëert in zijn hoofd”
foto: Photopress.be
maandag 19 november 2018 om 08:42

Coach Wout van Aert: “Ik hoop dat er een oplossing komt die rust creëert in zijn hoofd”

Wout van Aert kwam zaterdag in de wereldbekercross van Tábor niet verder dan een zevende plaats. “Mindere presteren heeft puur met conditie te maken”, aldus coach Marc Lamberts in diverse Vlaamse kranten.

De reden voor zijn mindere conditie? “Hij koerst met muizenissen in het hoofd. Het maakt hem minder belastbaar op training, waardoor ook het trainingseffect vervalt”, klinkt de uitleg met Lamberts. “In competitie kan hij minder diep gaan. Ik zie bijvoorbeeld lagere hartslagen dan normaal.”

Om optimaal te presteren is ook een vooraf bepaalde planning belangrijk. “Normaal plannen we samen een vol jaar vooruit. Nu valt er voorlopig niet te plannen”, hint Lamberts naar de rechtszaak tussen Van Aert en voormalig werkgever Sniper Cycling. “We staan machteloos.”

In deze zaak was er afgelopen week de uitspraak van de UCI dat Van Aert naar een nieuwe ploeg voor 2019 uit mocht gaan kijken. “Ik weet niet of die ‘carte blanche’ van de UCI hem zo gerust kan stellen. Ik hoop dat er een oplossing komt die rust creëert in zijn hoofd”, klinkt de wens van Lamberts.

Lamberts staat zelf onder contract bij Jumbo, de mogelijke opdrachtgever van Van Aert vanaf 1 januari. “Ik zou het graag hebben, maar de vraag is of dat wel realistisch en legaal is”, zegt de Belg over de mogelijke overstap. “Het is een juridische strijd die ook bij Jumbo in handen ligt van advocaten.”

Van Aert heeft de laatste jaren flink wat spiermassa erbij gekregen, maar dat moet volgens Lamberts geen reden zijn voor zijn mindere presteren. “Voor de goede orde: die extra spiermassa heeft niks te maken met zijn switch naar de weg”, ontkent Lamberts een veranderde focus. “De realiteit is dat Wout een mesomorf lichaamstype heeft. Een lichaam dat makkelijk spieren opbouwt.”

“Zelfs de allerbeste Wout zal op de meeste crossparcours moeilijk winnen tegen de allerbeste Mathieu (van der Poel, red.), maar speelt dan wel mee voor plaats twee”, aldus Lamberts. “Het doel is nu dan ook om Wout fysiek top te krijgen tegen het einde van dit cross-seizoen zodat hij opnieuw een sterk voorjaar kan rijden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.